تبریز - ایرنا - استاد دانشگاه تبریز و متخصص زمین شناسی مهندسی گفت: زلزله ترکیه که مسبب آن گسل آناتولی شرقی است، هیچ گونه تغییری در گسل تبریز ایجاد نکرده است و شهروندان تبریزی نباید نگران آن باشند.

قدرت برزگری روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با بیان اینکه گسل آناتولی شرقی از نوع زمین ساختی و تبدیلی بین ۲ صفحه عربین و آناتولی است، افزود: این گسل به هیچ عنوان ارتباطی با گسل تبریز ندارد و هیچ خطری برای شمالغرب ایران ایجاد نمی کند.

وی با اشاره به اینکه ۲ صفحه عربین و آناتولی نسبت به همدیگر اختلاف جابجایی حدود ۴۰ تا ۵۰ میلی متر دارند، اظهار داشت: با توجه به این اختلاف، انتظار وقوع چنین زلزله هایی در آینده در این منطقه از خاک ترکیه وجود دارد.

استاد دانشگاه تبریز و متخصص زمین شناسی مهندسی گفت: گسل آناتولی شرقی به طول حدود ۷۰۰ کیلومتر دارای توان لرزه زایی زیاد بوده و در قسمت شمال آن زلزله های «بین گول» به بزرگی ۶.۳ ریشتر در سال ۲۰۰۳ و زلزله «الازیغ» به بزرگی ۶.۱ در ۲۰۱۰ روی داده است.

برزگری، با بیان اینکه قسمت جنوبی این گسل حدود ۵۱۰ سال است که هیچ فعالیتی نداشت، ادامه داد: گسلی با این شرایط و محل تلاقی آن با زون گسل دریای مرده (بحر المیت) احتمال بروز چنین زلزله ای قابل انتظار بود.

وی با اشاره به اینکه گسل سیه چشمه که مسبب بروز زلزله خوی است، یادآوری کرد: گسل تبریز به طول حدود ۱۵۵ کیلومتر و گسل سیه چشمه به طول حدود ۱۷۰ کیلومتر دارای راستای شمال غربی و جنوب شرقی هستند و مکانیسم آن ها دارای مولفه امتداد لرز راست گرد است.

استاد دانشگاه تبریز و متخصص زمین شناسی مهندسی گفت: جهت حرکت و جنس گسل های تبریز و سیه چشمه از لحاظ زمین ساختی و مکانیسم حرکت هیچ ارتباطی با زلزله ترکیه ندارند و از لحاظ هوایی نیز حدود ۸۰۰ کیلومتر با این گسل فاصله دارند.

برزگری، افزود: گسل های تبریز و سیه چشمه از نوع درون پلیت یا درون صفحه ای است در حالی که گسل آناتولی شرقی از نوع تبدیلی بین ۲ پلیت است و هیچ ارتباطی با همدیگر ندارند.

وی اظهار داشت: راستای گسل آناتولی شرقی شمال شرقی جنوب غربی با مکانیسم چپ گرد است که قسمت شمالی آن توسط گسل آناتولی شمالی تلاقی دارد و این گسل ها با گسل های ایران ارتباط و تلاقی ای ندارند.

استاد دانشگاه تبریز و متخصص زمین شناسی مهندسی با بیان اینکه حرکت گسل تبریز در سال حدود ۲ تا چهار میلی متر است، گفت: شرایط گسل تبریز نسبت به سال های پیش تغییری نکرده است.

برزگری، ادامه داد: در زمان کنونی تغییری در فعالیت لرزه ای گسل تبریز ایجاد نشده و اگر زلزله های ترکیه تحرکی در گسل ها ایجاد کرده باشد با توجه به تمرکز و تعدد گسل های آن منطقه و تلاقی آن گسل آناتولی شمالی احتمال وقوع زلزله های با بزرگای قابل توجه در همان منطقه از خاک این کشور وجود دارد.

به گزارش ایرنا، زمین لرزه ای به بزرگی ۵.۹ ریشتر روز شنبه هشتم بهمن در خوی اتفاق افتاد که موجب شد هزاران واحد مسکونی دچار خسارت شوند.

پیش از آن هم زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵.۴ ریشتر در روز ۲۸ دی امسال در همین منطقه رخ داده بود که در این زمین لرزه هم ۳۷۰‌ واحد نیازمند تخریب و بازسازی و سه هزار و ۶۰۰ واحد نیازمند تعمیر شناخته شد.

زمین لرزه ۷.۸ دهم ریشتری ساعت ۰۴:۱۷ دقیقه بامداد دوشنبه هفدهم بهمن جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند.

در جریان این زلزله در حدود سه هزار نفر جان باخته و خسارت‌های زیادی به ساختمان‌ها وارده شد و تیم‌های نجات و جستجو در حال آوار برداری و نجات کسانی هستند که در زیر آوارها گرفتار شده‌اند.