بیرجند - ایرنا - توسعه فراگیر خدمات بهداشتی و درمانی در خراسان جنوبی پس از پیروزی انقلاب اسلامی که همچنان ادامه دارد، شاخص‌های حوزه سلامت تا دورترین نقاط استان را ارتقا داده است.

به گزارش ایرنا، افرایش تعداد بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، توسعه مراکز بهداشتی، کاهش مرگ و میر کودکان زیر یک سال و مادران، آموزش پزشکی، افزایش تعداد پزشکان و متخصصان حوزه سلامت، تامین و ارتقای تجهیزات پزشکی بخشی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت و درمان محسوب می‌شود که آمارها در خراسان جنوبی نشانگر دگرگونی در این حوزه دارد.

ارتقای سطح سلامت و ایجاد شرایط لازم برای دسترسی عادلانه و فراگیر آحاد مردم به خدمات بهداشتی و درمانی با توجه به محرومیت‌های تاریخی که در کشور ما وجود داشته، از اهداف انقلاب اسلامی بوده که نشانه‌های تحقق آن در جای جای این دیار دیده می‌شود هرچند هنوز نیازها و مطالبات فراوان است.

به همین منظور طی ۴۴ سال گذشته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای رسیدن به این اهداف اقدام به تامین نیروی انسانی متخصص، تاسیس مراکز درمانی و ساخت بیمارستان‌ها، ارتقای سطح کیفیت تجهیزات پزشکی و نیز ارایه آموزش و افزایش سطح آگاهی مردم کرده است.

بنابر مستندات و شواهد موجود، بهداشت و درمان در منطقه جنوب خراسان قبل از انقلاب وضعیت مناسبی نداشت و به گواه مردم محلی برای درمان باید توسط پزشکان خارجی از جمله پزشکان هندی‌ ویزیت می‌شدند که البته آن شرایط هم برای قشرهای خاصی فراهم بود.

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند که اکنون متولی بهداشت و درمان خراسان جنوبی است، سال ۱۳۶۴ به‌صورت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد راه‌اندازی و سال ۱۳۶۵ دانشکده مستقل شد، این مجموعه که سال ۱۳۷۲ به صورت دانشگاه درآمد ابتدا با ۵۰ دانشجوی پزشکی و ۳۰ دانشجوی پرستاری فعالیت خود را آغاز کرد.

با گذشت بیش از سه دهه در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی بیرجند متشکل از هشت دانشکده و یک آموزشکده (فوریت‌های پزشکی) دارای ۲ هزار و ۷۵۷ دانشجو در ۳۵ رشته تحصیلی مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای حرفه‌ای است و ۱۹۷ عضو هیات علمی دارد.

خراسان جنوبی در مجاورت کشور افغانستان که در سال‌های نه چندان دور به دلیل کمبود تجهیزات و امکانات بهداشتی و درمانی جزو استان‌های رده پایین کشور بود اکنون با توزیع خدمات بهداشتی و درمانی در سراسر استان نسبت به قبل چهره کاملا متفاوتی پیدا کرده به گونه‌ای که مردم در دورترین نقاط شهری، روستایی و مرزی از این خدمات برخوردار هستند.

ارائه این خدمات از طریق توسعه مراکز درمانی و بهداشتی میسر شده به طوری که ۵۵۰ هزار متر مربع فضای درمانی و بهداشتی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون در خراسان جنوبی به ارزش تقریبی ۱۵ هزار میلیارد تومان احداث شده است و کاربرد این توسعه فیزیکی از جمله در دوران شیوع کرونا خود را نشان داد.

روندی که ادامه دارد و به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی بیرجند حدود ۱۴۰ هزار متر مربع فضای فیزیکی جدید در قالب ۹۳ پروژه عمرانی حوزه سلامت در حال اجرا است.

حسین دهقانی گفت: در ۱۸ ماه گذشته ۵۳ پروژه بهداشتی و درمانی به متراژ بیش از ۲۴ هزار متر مربع و ارزش ریالی ۲ هزار میلیارد ریال در استان تکمیل و بهره‌برداری شده است.

وی افزود: با تکمیل این پروژه‌ها ۹۴ تخت به سرانه تخت‌های درمانی خراسان جنوبی اضافه شده است و افزایش ۸۷۳ تخت فعال بیمارستانی استان را با تکمیل و بهره‌برداری از پروژه‌های مصوب بیمارستانی و در حال اجرای دانشگاه شاهد خواهیم بود.

معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تصریح کرد: با بهره‌برداری از پروژه‌های مصوب بیمارستانی دانشگاه شاخص تخت فعال به هزار نفر جمعیت استان ضمن افزایش ۷۲ درصدی به شاخص ۲.۵۳ خواهد رسید که از متوسط کشوری آن ۰.۷۶ واحد بالاتر خواهد بود.

بهره‌مندی بیش از ۸۵۹ هزار نفر از خدمات مراکز بهداشتی

آن طور که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند آمار می‌دهد اکنون ۸۵۹ هزار و ۱۶۶ نفر در خراسان جنوبی تحت پوشش مراکز بهداشتی قرار دارند.

مجید شایسته در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۳۲۳ خانه بهداشت در شهرستان‌های استان به مردم این مناطق خدمات بهداشتی و درمانی ارایه می‌کنند.

وی به وجود ۷۰ پایگاه سلامت، ۴۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و ۶۰ مرکز خدمات جامع روستایی در این استان اشاره کرد که به جمعیت شهرهای مذکور خدمات می‌دهند و موجب امنیت روانی مردم شده‌اند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: ۳۸ خانه بهداشت روستایی، ۲۵ پایگاه سلامت شهری، ۹ مرکز خدمات جامع شهری و ۱۰ مرکز جامع خدمات روستایی در مرکز استان فعالیت دارند.

به گفته وی تا قبل از سال‌های ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۵ ارایه خدمات درمانی در روستاهای منطقه جنوب خراسان در قالب تیم‌های سیار انجام می‌شد اما اکنون نظام بهداشت روستایی فعال است.

شایسته ادامه داد: برای کمک به ارایه خدمات درمانی بعد از انقلاب اسلامی طرح‌های مختلفی از قبیل تربیت بهدار، سپاه بهداشت، بهدار روستا، سلسله و رضاییه با هدف دسترسی مردم به نیازهای اولیه بهداشتی اجرا شده است.

وی گفت: در نظام شبکه بهداشت و درمان اصول و ضوابطی برای گسترش واحدهای بهداشتی درمانی و ارائه خدمات مدنظر قرار دارد که از همان آغاز تاکنون هنوز مورد استفاده بوده است.

کاهش آمار مرگ و میر نوزادان و کودکان

اما به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شاخص مرگ و میر مادران از شاخص های مهم ارتقای حوزه سلامت است که دهه ۷۰ در کشور حدود ۵۰ و قبل از آن وضعیت بدتر هم بوده و الان در کشور (بدون در نظر گرفتن مرگ و میر ناشی از بیماری کووید۱۹ در۲ سال گذشته) ۲۵ است.

سید محمد موسوی میرزایی یادآور شد: این آمار در استان ما هم با کمی افت و خیز در بعضی سال‌ها تقریبا با میانگین کشوری معادل بوده است.

خدمت‌رسانی به همه گروه‌های سنی (نوجوان، جوان، میانسال و سالمند) از دستاوردهای ۱۵ سال اخیر است و قبل از آن فقط به مادران باردار و کودکان خدمت ارائه می‌شد.

وی با بیان اینکه خدمت‌رسانی به تمامی گروه‌های سنی (نوجوان، جوان، میانسال و سالمند) از دستاوردهای ۱۵ سال اخیر است گفت: قبل از آن فقط به مادران باردار و کودکان خدمت ارائه می‌شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند کاهش آمار مرگ و میر در نوزادان و کودکان را از دستاوردهای بزرگ حوزه بهداشت و درمان برشمرد و گفت: شاخص مرگ و میر نوزادان دهه ۵۰ در کشور ۳۶ درصد بود که الان به هشت درصد رسیده و مرگ و میر کودکان هم ۱۴۰ درصد بوده که اکنون ۱۳ درصد است.

وی با بیان اینکه آمارهای استانی این شاخص‌ها از دهه ۸۰ و بعد از استان شدن خراسان جنوبی (سال ۱۳۸۳) موجود است افزود: شاخص مرگ نوزادان دهه ۸۰ در روستاهای استان ۲۳ درصد بود که الان به ۱۳ درصد رسیده و شاخص مرگ کودکان دهه ۸۰ در خراسان جنوبی ۴۶ درصد بود که الان به ۲۴ درصد رسیده است.

موسوی میرزایی به وجود هزار و ۶۳۳ تخت بیمارستانی فعال در این استان اشاره کرد و گفت: براساس آمارهای غیرقطعی ۱۸۰ تخت بیمارستانی در منطقه جنوب خراسان وجود داشت.

وی تامین و ارتقای تجهیزات پزشکی را خدمت مستمر دیگر از نظام برشمرد و افزود: سه دستگاه ام، آر، آی، ۱۱ دستگاه سی تی اسکن، ۵۰ دستگاه سونوگرافی، ۱۸ دستگاه اکسیژن‌ساز، ۳۶۷ دستگاه ونتیلاتور،۹۹۳ مانیتورینگ علایم حیاتی، ۷۷ دستگاه ماشین بیهوشی و سه دستگاه ماموگرافی از جمله زیرساخت‌های تشخیص بیماری در خراسان جنوبی است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: در حال حاضر ۱۵ بیمارستان در سطح استان با تعرفه دولتی به مردم خدمات ارایه می دهند و ۸۵ پایگاه اورژانس نیز آماده ارایه خدمات پیش بیمارستانی هستند.

وی ۱۲۹ دستگاه آمبولانس، ۱۰۹ پزشک عمومی و ۲۶۷ پزشک متخصص را از دیگر ظرفیت‌های ایجاد شده بعد از انقلاب برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در خراسان جنوبی برشمرد و افزود: مدیریت سرمایه انسانی با توجه به کمبودهایی که در استان وجود داشته، در دستور کار است.

همچنین مردم خراسان جنوبی با بهره‌مندی از ظرفیت بیمارستان تخصصی درمان بیماران سرطانی ایران مهر و مرکز تخصصی درمان ناباروری رویش در بیرجند از رفتن به سایر استان‌ها بی‌نیاز شده‌اند.

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ۱۱ شهرستان استان خراسان جنوبی را زیر پوشش دارد و دارای ۱۱ شبکه بهداشت و درمان، ۱۵ بیمارستان، ۹ دانشکده و پنج مرکز تحقیقاتی است.