اکبر فتحی روز سه شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت گرامیداشت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: تمایل سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این حوزه، نشان از موفق بودن برنامه های مجموعه کشاورزی استان دارد و این تمایل روز به روز در حال افزایش است.
وی با بیان اینکه ایجاد امنیت غذایی از وظایف اصلی جهاد کشاورزی است، گفت: با رویکرد جدیدی که در وزارت ایجاد شده این وظیفه به اقتدار غذایی تغییر یافته به نحوی که علاوه بر تامین نیازهای غذایی، برنامه ریزی برای صادرات نیز در دستور کار قرار گرفته است.
فتحی خاطر نشان کرد: امنیت غذایی خود را در کمیت و کیفیت نشان می دهد با توجه به اینکه تولیدات کشاورزی استان از مرز ۶ میلیون تن گذشته پس به نوعی امنیت غذایی در استان شکل گرفته و این مجموعه وارد مقوله صادرات شده است.
وی اضافه کرد: البته افزایش تولید محصولات کشاورزی در استان در حالی اتفاق افتاده که با کمبود منابع و بارندگی و همچنین بالا رفتن دمای هوا و تبخیر منابع آبی مواجه بودیم، محدودیت هایی نیز در حوزه دریاچه ارومیه اعمال شده و همه این موفقیت ها نتیجه ورود عمل و دانش روز به عرصه کشاورزی اتفاق افتاده و عملکرد در واحد سطح افزایش یافته و مبتنی بر دانش شده است.
۲۰ هزار تن بذر گندم در بین کشاورزان توزیع شد
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان به مقوله بهنژادی در این عرصه نیز اشاره کرد و گفت: در این راستا، ۲۰ هزار تن بذر گندم اصلاح شده در سال زراعی گذشته بین کشاورزان توزیع شده که نسبت به ۱۰ سال قبل سه برابر شده است.
فتحی خاطرنشان کرد: کل نیاز بذری استان حدود ۶۰ هزار تن است و در صدد هستیم تا کل این نیاز از طریق بذر اصلاح شده تامین و در اختیار کشاورزان و گندمکاران قرار گیرد.
ضریب مکانیزاسیون کشاورزی استان ۲.۸ است
فتحی به اهمیت موضوع بهزراعی در کشاورزی و افزایش تولید نیز اشاره کرد و گفت: در زمینه توسعه مکانیزاسیون اقدامات خوبی صورت گرفته و تراکتور، کمباین و ادوات دنباله دار در اختیار کشاورزان قرار داده شده است.
وی با بیان اینکه ضریب مکانیزاسیون کشاورزی در استان ۲.۸ است، افزود: وضعیت استان در این عرصه بهتر از متوسط کشوری بوده و در نتیجه هدر رفت محصولات کاهش و تولید افزایش یافته است.
وی به اقدامات صورت گرفته در زمینه زیرساختی نیز اشاره کرد و گفت: ۶۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تحت پوشش شبکه آبیاری و حدود ۶۰ هزار هکتار تحت شبکه کم فشار رفته این درحالی است که در اجرای شبکه آبیاری، شبکه یک و ۲ از سوی وزارت نیرو و ۳ و ۴ از سوی جهاد کشاورزی اجرا می شود.
هوشمندسازی تنظیم بازار با استفاده از ظرفیت دانش بنیان
رییس جهاد کشاورزی استان به اقدامات این مجموعه در حوزه تنظیم بازار نیز اشاره کرد و گفت: با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان، به دنبال هوشمند سازی تنظیم بازار هستیم تا توازن را در زمینه عرضه و تقاضا اجرایی کنیم.
فتحی بیان کرد: در زمینه ذخیره سازی اقلام ضروری نیز اقدامات خوبی از سوی واحد پشتیبانی صورت گرفته و کمبودی در این زمینه نه در حال حاضر و نه برای شب عید وجود ندارد.
وی همچنین به برنامه جهاد کشاورزی برای فراهم کردن زمینه فروش محصولات کشاورزی شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: بخشی از این محصولات از سوی جهاد کشاورزی خریداری می شود و بخشی نیز برای خرید به دستگاه ها و بازار تقاضا عرضه می شود.
جهش تولید در دیمزارها اولویت جهاد کشاورزی
فتحی از جهش تولید در دیمزارها به عنوان اولویت جهاد کشاورزی استان نام برد و گفت: بیشتر اراضی کشاورزی استان دیمی است و با عنایتی که وزیر در این زمینه به استان داشت، تمام اراضی استان تحت پوشش این طرح قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: با اجرایی شدن این طرح در استان، ۶۷۰ میلیارد تومان به نفع کشاورزان درآمدزایی جدید اتفاق افتاده که در آینده این رقم چند برابر می شود.
وی به رفع تداخل و سنددار کردن اراضی کشاورزی و حل اختلافات با منابع طبیعی نیز اشاره کرد و گفت: در ماده ۵۴ به صراحت به این موضوع اشاره شده و این اختلافات مستند به عکس های هوایی دهه ۴۰، برطرف خواهد شد و ریاست این کار بر عهده جهاد کشاورزی است.
فتحی گفت: از سه هزار پلاک موجود در این زمینه، در ۱۱۳۰ پلاک تداخل بین کشاورز و منابع طبیعی شناسایی شده و از این تعداد ۷۷۰ مورد رفع اختلاف شده و استان از نظر صدور سند برای اراضی کشاورزی در رتبه دوم قرار دارد.
وی اصلاح الگوی کشت در حوضه دریاچه ارومیه را از دیگر برنامه های اهمیت دار جها د کشاورزی عنوان کرد و گفت: در بودجه ۱۴۰۲، منابعی برای این کار در نظر گرفته شده که امیدواریم یک بار و برای همیشه، موضوع اصلاح الگوی کشت در منطقه را ببندیم و محصولات با نیاز آبی بیشتر را حذف و محصولات با نیاز آبی کم را جایگزین کنیم.
فتحی همچنین به حمایت های جهاد کشاورزی از طرح های آبیاری اشاره کرد و گفت: حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد هزینه های سامانه آبیاری به صورت بلاعوض از محل کمک های فنی اعتباری تامین پرداخت می شود.
مساحت کل اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی یک میلیون و ۲۲۲ هزار هکتار است که به طور معمول سالانه در حدود ۸۰۰ هزار هکتار اراضی زیر کشت دیم می رود.