مهمد بچیروویچ بعد از اعلام اسامی تیم ملی بسکتبال ایران در پنجره ششم جامجهانی بسکتبال، در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از آخرین شرایط تیم ملی، حضور نداشتن حامد حدادی و اهداف و برنامههای آتی، تغییر و تحولات در راس کادر فنی چین و مسایل مختلف در ۲ بازی آینده سخن گفت.
مشروح کامل گفتوگوی بچیروویچ با خبرنگار ورزشی ایرنا را در زیر میخوانیم:
با اعلام اسامی تیم ملی بسکتبال باید خودمان را آماده حضور در پنجره ششم جامجهانی کنیم، برای ۲ دیدار برابر ژاپن و چین چه برنامهای دارید؟
وضعیت جدول به گونهای است که با یک برد هم صعودمان قطعی خواهد شد، تمرکز ما بر روی بازی با ژاپن است چرا که از نظر قد و فیزیک بدنی نسبت به چین شرایط بهتری ندارند و شانس ما برای برد در این دیدار بیشتر است. هدف ما صعود به جامجهانی است و با یک برد هم به هدف خود خواهیم رسید. در گذشته بازیکنانی داشتیم که نسل قبلی بسکتبال ایران را تشکیل میدادند، اوشین ساهاکیان، صمد نیکخواه بهرامی، مهدی کامرانی، حامد آفاق، حامد حدادی و سایر بازیکنان که سالها برای بسکتبال ایران تلاش کردند و از آن نسل فقط حامد حدادی باقی مانده که فعلا مصدوم است. این یک واقعیت است که امروز بسکتبال ایران به دورانی رسیده که باید تغییر نسل داده شود که خوشبختانه این روند آغاز شده است.
تلاش ما این است که از نسل جدید و جوانهای مستعد استفاده کنیم اما هنوز به افرادی مانند بهنام یخچالی، ارسلان کاظمی، محمد جشمیدی و برخی بازیکنان دیگر که جوانتر از نسل قبل هستند را در ترکیب تیم ملی داریم چرا که هنوز میتوانند به ما کمک کنند. بسکتبال ایران به یک نسل جدید نیاز داشت و امروز بازیکنانی داریم که در تیم ملی حضور داشته اما نیاز به تقویت و تمرین بیشتر دارند تا در مسیر درست قرار بگیرند.
وضعیت تیم در شرایط کنونی چطور است؟
تیم ملی بسکتبال ایران نیاز به یک پوینتگارد قوی دارد که تیم را به خوبی هدایت کرده و توان بدنی بالایی هم داشته باشد. او باید با قدرت رهبری بالای خود، تیم را به جلو هدایت کرده و روحیه تیم را افزایش دهد. توپهایی که از دست میدهیم هم به دلیل نبود پوینتگارد خوب است و برای همین بود که مصطفی هاشمی، در نظر داشت مهدی کامرانی را به تیم اضافه کند اما در پروسه بازیها، شاهد تغییراتی بودیم و ماجرا به شکل دیگری پیش رفت.
چرا کامرانی با کادر فنی جدید به تیم ملی دعوت نشد؟
مهدی دیگر در کوران مسابقه و بازی نیست و خیلی سخت است که را به شرایط مسابقه باز گردانیم. باید یک فرد خاص را برای این پست پیدا کرده و یا آموزش دهیم، البته در دفاع هم مشکلاتی داریم. برای آینده نگران نیستم چرا که در بین بازیکنان ما، جوانانی وجود دارند که میتوانند با آموزش صحیح برای این مسوولیت آماده شوند مثل سینا واحدی یا پتی گریگوریان، آنها این قابلیت را دارند که در موقعیتهای مختلف و در پوزیشنهای متفاوت بازی کنند. در این میان چند بازیکن دیگر هم داریم و باید در گذر زمان، نفرات دیگری را برای این پست تربیت کنیم.
نکته مهم این است که بسکتبال روز دنیا تغییرات بسیاری کرده و الان از بازیکنان بلند قد برای این پست استفاده میشود، ما هم باید این تغییرات را اعمال کنیم تا از بسکتبال روز دنیا عقب نمانیم. از سویی دیگر در بخش دفاعی باید سرعت بازی را افزایش دهیم تا بازیکنان بتوانند به سرعت در پستهای مد نظر سوویچ کنند که برای این مساله نیازمند بازیکنان بلند قد هستیم. اگر قد بازیکنی که برای این پست لازم داریم کوتاه باشد در حمله به خوبی نمیتواند پاس صحیح بدهد و این مشکلات را دو چندان میکند. مساله مهم دیگر این است که همیشه قد بلند، ملاک نیست چرا که بازیکنان بلند قد در حرکت کمی کندتر از سایر بازیکنان دیگر هستند و ما باید به دنبال بازیکنانی باشیم که علاوه بر قد بلند، در سرعت هم خوب باشند. اگر میخواهیم در مسیر درست گام برداریم باید به استانداردهای جهانی نزدک شویم. NBA را ببینید، با ۲ یا ۳ پاس خودشان را به حلقه میرسانند و باید این سرعت عمل در بسکتبال ایران هم نهادینه شود. بسکتبال ایران نیاز به بازیکنان سریع با قدرت دفاعی و حمله سریع دارد که اجازه بازی به بازیکنان حریف را نداده و به زبان دیگر در زمین بازی، تماشاگر نباشد.
اگر بخواهیم درست قضاوت کنیم ما از بسکتبال روز دنیا خیلی عقب هستیم، در این مدت لیگ را هم دنبال کردم و یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که در لیگ ایران، بازیکنان با فاصله ۲ متری با هم بازی میکنند و این به دلیل کند بودن حرکت آنهاست، اما وقتی همین بازیکنان در مسابقات بینالمللی به میدان میروند، شوکه میشوند چرا که سایر بازیکنان سرعت بالایی دارند اما این مساله نمیتواند در طولانی مدت برای بسکتبال ایران مشکل ایجاد کند چرا که خوشبختانه شما بازیکنان مستعدی دارید که در صورت آموزش صحیح میتوانند این مشکل را حل کنند.
نبود حامد حدادی چقدر به تیم ضربه خواهد زد؟
نبود حامد کار را برای ما سخت خواهد کرد و نیاز داریم تا در شیوه بازی خودمان تغییراتی ایجاد کنیم. در مورد ژاپن این را میدانیم که در شوتهای سه امتیازی خوب عمل میکنند و ما هم باید با افزایش سرعت اهداف خود را دنبال کنیم. در بازیهایی که پیش رو داریم باید در پستهای ۵ و ۲ از بازیکنان بالای دو متر استفاده کنیم تا بتوانند سوویچ کنند تا این مشکل حل شود؛ اما مشکل بزرگتر در دیدار برابر چین است چرا که از نظر قدی بلندتر از ژاپن بوده و ما به بازیکنانی نیاز داریم که توپ و بازیکن حریف را به خوبی مهار کنند و به اصطلاح یک در مقابل یک را برای ما در بیاورند. از لحاظ قدی به آنها نمیرسیم اما از نظر فنی بهتریم. صحبت کردن خیلی راحت است اما در بازی و در زمان اجرا، کار بسیار سختی پیش رو داریم و ما الان میدانیم مشکلات چیست و باید آنها را حل کنیم. برای همین تمرین میکنیم و تمام تمرکز ما روی برد است.
برای این ۲ دیدار با چه تفکراتی باید به میدان برویم؟
بازی اول با ژاپن است که از آن صحبت کردیم، بازی دوم با چین خواهد بود که با توجه به شرایط جدید این تیم قرار است این دیدار در هنگکنگ برگزار شود. در این مدت ما باید روی پرتابهای سه امتیازی و تکنیک خودمان کار کنیم. ژاپنیها در پرتابهای سه امتیازی خوب هستند و یکی از مشکلات بزرگ ما هم نبود حامد حدادی در دو بازی آینده خواهد بود. وقتی او در زمین است، تیم ما متفاوت بوده و بدون شک، نبود او برای ما خیلی سخت است. حضور او یک نقطه قوت بود اما به دلیل مصدومیت در شرایط کنونی در خدمت تیم نیست و ما باید روشی جدید را برای دو بازی آینده انتخاب کنیم. بازیکنان بلند قامتی هم نداریم که این مساله را پوشش بدهند و باید بیشتر کار و تلاش کنیم. در ریباندها باید دقت کرده و سرعت بازی خودمان را افزایش دهیم و این نقشه اولیه ما است. البته ژاپنیها بازیکنانی دارند که در شوتهای سه امتیازی بسیار موفق عمل کرده و آمار خوبی هم دارند اما ما هم بازیکنانی مثل جمشیدی، یخچالی و مهرههایی دیگر را داریم که در پرتابها خوب بوده و نیازمند تمرین بیشتر و تمرکز بالا هستند.
در ریباند مشکلاتی داریم، برای حل این مشکل چه برنامهای دارید؟
بله این مشکل در تیم وجود دارد و برای همین هم به چین باختیم چرا که در ریباند موفق نبودیم و اگر تمرکز کافی داشتیم در آن بازی، برنده از زمین بازی بیرون میآمدیم. این مسالهای نیست که در مدت زمانی کوتاه بتوانیم آن را حل کنیم اما چارهای نیست و باید با همین شرایط مسیر را ادامه بدهیم تا این مشکل حل شود. اگر حامد حدادی حضور داشت در ریباند خیالمان راحت بود اما الان ۵ بازیکن تیم باید در این امر دخیل بوده و عملکرد موفقی داشته باشند.
برای آموزش و تربیت نیروهای جدید در پستهایی که لازم داریم چه باید کرد و چه پروسه زمانی نیاز دارد؟
فراموش نکنیم بازیکنانی مانند کامرانی، آفاق و بسیاری دیگر از بسکتبالیستهای ایرانی در یک پروسه ۸ ساله آموزش دیده و کسب تجربه کردند و باید این پروسه زمانی یکبار دیگر طی شود تا شاهد تغییر نسل در بسکتبال ایران باشیم. از این طریق باید بازیکنان جدید و جوان را پیدا کرده و به عنوان نیروی کارآمد برای تیم ملی آموزش داد؛ اما الان ۸ سال فرصت نداریم و باید با برنامهریزی درست در ۴ سال به نتیجه برسیم. تمام تلاش ما این است که نسل جدید را زودتر شناسایی کرده تا برای قهرمانی آسیا تیم خوبی را در اختیار داشته باشیم. نسل قبلی برنده کاپ آسیا شد و تلاش ما این است که نسل جدید نیز موفقیتهای چشمگیری را به دست بیاورد.
کار دیگری که باید انجام داد این است که به بازیکنان مستعد فرصت و زمان داد، شما بازیکنانی دارید که میتوانند در سالیان آینده برای خود نامی در بسکتبال پیدا کرده و ستاره شوند اما نیازمند زمان هستید و با یک برنامه قوی میشود کارهای بزرگی کرد. البته نباید تمرینها را در یک شرایط خاص خلاصه کرد و بهترین کار این است که بازیکنان مستعد و آیندهدار را دور هم جمع کرده و ۲ هفته تحت شرایط تمرینی قرار داد و بعد از آن یک یا دو مسابقه را تجربه کنند و این روند تمرین و مسابقه ادامه داشته باشد تا بتوان به اهدافی که ترسیم شده دست یافت.
همین الان حداقل ۱۰ بازیکن خیلی خوب دارید که در آینده از آنها زیاد خواهید شنید، به ترکیب تیم ملی برای دو بازی آینده نگاه کنید. در لیست ما همین نفرات دیده میشوند اینها باید با نسل قدیم ادغام شده تا از تجربیات آنها استفاده کنند و این تغییر نسل آرام آرام ایجاد شود تا در آیندهای نزدیک، یک تیم خوب داشته باشید.
تا آن زمان چه باید کرد؟
این یک هدف است اما دلیل نمیشود تا آن روز دست روی دست بگذاریم، ما امروز بازیکنانی داریم که خیلی جوان هستند و باید در هر بازی با تمام قوا به میدان بروند تا خودشان را ثابت کنند و همین بازیکنان در طول زمان و در پروسه مد نظر، تجربیات ارزشمندی پیدا خواهند کرد.
به تغییرات تیم چین بپردازیم، چرا آنها در دو بازی آخر پنجره جامجهانی دست به این اقدام زدند؟
من هم مثل شما از این اتفاق شگفتزده شدم، سرمربی جدید این تیم تجربه حضور در یورو لیگ و قهرمانی جهان را دارد و بدون شک حضور او در تیم چین با تغییر نگرش و سیستم این تیم همراه خواهد شد. من او را خیلی خوب میشناسم و از دوستان خوب من است. به نظر من نفر قبلی هم خوب بود و عملکرد مثبتی داشت اما چینیها به دنبال آن هستند تا با استفاده از یک اسم بزرگ، خودشان را در یک سطح بالاتر و در حد جهانی مطرح کنند و همین کار را هم در تیم بانوان خودشان کردهاند.
با این تغییرات باید منتظر یک چین قدرتمند باشیم؟
به نظر من چین به دنبال تغییر نگرش و سیستم بازی خود بوده اما مساله مهم این است که تفکرات سرمربی جدید این تیم با سبک بازی آنها تفاوت بسیاری دارد و تجمیع نظرات این دو گروه با هم خیلی سخت است. سوال اینجاست که او چه طور میخواهد این هماهنگی را ایجاد کند، او از یورو لیگ آمده و هیچ شناختی از چین ندارد و همه افرادی که در کنار او هستند هم با همان تفکرات قبلی کار میکنند. واقعیت این است که با هر شرایطی نمیتوان کار کرد. ممکن است یک مربی با دانش بوده و از تجربیات ارزشمندی برخوردار باشد اما این دلیل نمیشود که در هر فضایی موفق شود.
با این تفاسیر هر مربی هم نمیتواند در ایران کار کند؟
بله درست است. در ایران هم هر مربی نمیتواند کار کرده و موفق شود. برای این که بتوانید در ایران کار کنید باید فرهنگ مردم ایران را بشناسید و با شیوه تفکر و مسایلی که برای آنها مهم است آشنا شوید. باید یک همخوانی و تفاهم بین شما و بازیکنانی ایرانی ایجاد شود. برای آنکه در کارتان موفق شوید باید رابطه دوستانه بین دو طرف ایجاد شود و احترام حرف اول باشد. نکته مهم این است که باید بدانید آیا بازیکن با دل و جان برای شما بازی میکنند یا خیر، این خیلی مهم است. ممکن است بازیکن در زمین باشد و تلاش کند اما اینکه با جان و دل برای شما کار کند معنا و مفهوم دیگری دارد و این نکتهای قابل توجه است.
و پیشبینی شما برای دو بازی آینده؟
من حس خوبی دارم، میدانم شما خبرنگارانی که با بسکتبال آشنا هستید به آینده و دو بازی پیش رو اهمیت میدهید و از بابت نتیجه نگرانید اما ما تلاش میکنیم که بهترین نتیجه را کسب کنیم و فراموش نکنیم انسانها با امید زنده هستند. شرایط را همه میدانیم و همانطور که گفتم با تفکرات برد در هر دو بازی به ویژه برتری در برابر ژاپن راهی این مسابقات میشویم و امیدوارم در راه رسیدن به اهدافی که داریم، موفق باشیم.
نظر شخصی من این است که باید به جوانها اعتماد کرد و از آنها استفاده کرد و من از فرصتی که برای جوانترهای تیم ملی ایجاد شده خیلی خوشحالم. نباید ترس داشت و از بازیهای آینده نباید هراسی به دل راه بدهیم. ما یک تیم هستیم و برای هم تلاش میکنیم.