کرمان- ایرنا-دولت در شرایطی بسیار سخت کشور را تحویل گرفت؛ هنگامه‌ای که اوضاع اقتصادی وضعیت بحرانی داشت و حجم اقتصاد نیز بسیار کوچک شده بود؛ محمدمهدی فداکار استاندار کرمان که از اردیبهشت امسال سکاندار مدیریت استان شده آخرین اقدامات دولت، سختی شرایط و اقدامات گشاینده توسعه‌ای را در مصاحبه با ایرنا شرح می دهد.

به گزارش ایرنا سکاندار دولت سیزدهم در کرمان گوشه هایی از اقدامات زیربنایی اقتصادی دولت را می گوید که اگر انجام نمی شد معلوم نبود چه شرایط سخت تری باوجود جنگ اوکراین می داشتیم.
این مصاحبه چندی پیش از آغاز دهه مبارک فجر انجام شده است.
وی با تشریح گوشه هایی ا ز عملکرد اقتصادی دولت می گوید: دولت سیزدهم بدو آغاز به کار شرایط قهقرایی آسیب را متوقف، درمان، ترمیم و اقدامات نویی را آغاز کرد اما طبیعی است که این اقدامات به سادگی و راحتی جواب ندهد.

فداکار تاکید کرد: دولت در شرایطی مسئولیت را تحویل گرفت که وضعیت اقتصادی کشور به هیچ وجه مناسب نبود، شاید یکی از دلایل آن نیز این بود که برجام به آن وضعیت دچار شد، دولت هیچ آمادگی نداشت و تا مدت ها حاضر نشد این واقعیت را بپذیرد.

استاندار کرمان اظهارداشت: دولت قبل حاضر نشد ظرفیت های فراوان داخلی را ببیند و هر روز منتظر بودند اتفاقی بیفتد، اروپا پای کار بیاید و بیشتر درصدد انجام مذاکرات بودند لذا این شرایط کشور را خیلی گرفتار کرد.

تحویل دولت پس از چندسال نرخ صفر سرمایه گذاری

وی با بیان اینکه نرخ رشد سرمایه گذاری در چند سال گذشته صفر بوده است تصریح کرد: حجم اقتصاد آنقدر کوچک شد که اگر پنج سال، سالی هشت درصد نرخ رشد اقتصادی داشته باشیم باز جبران نخواهد شد؛ سال قبل رقم نرخ رشد اقتصادی به ۱.۹ دهم رسید و امسال به سه و خرده ای یا به روایتی به چهار و اندی رسید(با احتساب و بی احتساب نفت) و اگر همین نرخ به هشت درصد برسد و پنج سال مداومت داشته باشد تازه حجم اقتصاد به سال ۹۰ می رسد.

فداکار افزود: اقتصاد ما در این سال ها فشرده و کوچک شد و بسیاری از ظرفیت های آن از دست رفت؛ به دنبال آن اشتغال و ظرفیت های شغلی درآمدی و سرمایه گذاری نیز از دست رفت.

وی ادامه داد: در این زمان تورم به ۶۰ درصد رسید که در کشور بی سابقه بود؛ حتی حدود هفت درصد بالاتر از دوره سال های ۷۲ و ۷۳ شد و در این شرایط کرونا نیز مزید بر علت و بیش از ۲ سال همه کسب و کارها تعطیل شد؛ لذا کار مضاعفی باید انجام می شد که البته کار رها شده بود و دولت جدید در چنین شرایطی امور اجرایی را تحویل گرفت.

استاندار کرمان با اشاره به اینکه دولت در اواخر مرداد سال گذشته توان تامین حقوق کارمندان را نداشت و خود دولت قبل این را می گفت، تصریح کرد: کار در همچین شرایطی دشوار بود و فقط با توکل به خدا می شد کار کرد.

دست رد دولت آیت الله رییسی به استقراض بانکی

وی با بیان اینکه در هر حال ظرفیت اقتصاد ایران به گونه ای است که اگر اندکی حرکت کند می تواند کار کند(دوباره روبه راه شود) اما این مهم دریغ شد و این اتفاق نیفتاد گفت: در این شرایط دولت چند کار را باید انجام می دادکه یکی استقراض از بانک مرکزی را انجام نمی داد که خود این کار تورم زا بود لذا بسیار دشوار بود که از ظرفیتی که دولت قبل استفاده کرده بود استفاده نکند.

فداکار ادامه داد: لذا دولت تحت فشار قرار گرفت اما اجرا و کنترل کرد و یکی از دلایلی که توانست شرایط را تاحدی کنترل کند و از آبان ماه تورم کاهش پیدا کرد همین دلیل بود که دولت سریع جلو کار را گرفت.

وی با اشاره به اینکه در این زمان، کرونا نیز با عنایت خداوند و پیگیری های دولت در تهیه واکسن، کنترل و مقداری شرایط برای جهش در سال جاری فراهم شد لذا امسال نرخ رشد اقتصادی نیز بیش از ۲ برابر سال قبل شده است اظهار داشت: دولت امسال چند کار را آغاز کرد به طوری که اکنون دولت ماهانه حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان و سالی ۱۸۰ هزار میلیارد تومان بدهی اوراق دولت قبل را پرداخت می کند.

استاندار کرمان ادامه داد: اگر به طور میانگین محاسبه کنیم ۶ هزار میلیارد تومان سهم استان ما از این بدهی است در حالی که بودجه عمرانی ما سه هزار میلیارد تومان است یعنی بودجه عمرانی ما ۲ برابر می شد که اتفاق مهمی بود و این رقم فعلا بابت بدهی های قبلی می رود.

ریسک بر سرمایه اجتماعی

وی اظهار داشت: دولت یک روند رو به قهقرایی را به سختی نگه داشت و امسال تازه حرکت را آغاز کرده است؛ باوجود اینکه در سال های اول آغاز دولت هیچ دولتی سرمایه اجتماعی خود را به حراج نمی گذارد(حذف ارز ترجیحی) اما این دولت ریسک بزرگی داشت و کار بزرگی را آغاز کرد لذا دولت از چهار قلم کالای اساسی که یارانه زیادی را به خود اختصاص می دادند ارز ترجیحی چهار هزار و ۲۰۰ تومانی را حذف کرد.

فداکار با اشاره به اینکه دولت سبد حمایتی خود را نیز گسترش داد و با واریزی هایی که انجام داد اعتماد عمومی را جلب کرد گفت: به طور مثال مصرف روغن اکنون از ۱۸۰ هزار تن به ۸۰ هزار تن رسیده است که کاهش چشمگیری است.

وی بیان کرد: در بخش های مختلف اتفاقات خوبی در حال وقوع است به عنوان مثال در خرید گندم دولت از پارسال تاکنون بیش از۸۵ هزار میلیارد تومان به کشاورزان بابت گندم پول پرداخت کرده است که به گفته وزیر جهادکشاورزی معادل ۶ سال گذشته است.

نماینده عالی دولت در کرمان افزود: دولت در شرایط قهقرایی آسیب را متوقف، درمان، ترمیم و اقدامات نو را آغاز کرده اما طبیعی است که به راحتی جواب ندهد و زمان ببرد.

وی اظهار داشت: حوادث پیرامونی نیز مقداری کار ما را دشوار کرد به عنوان مثال بعد از آغاز جنگ اکراین به صنعت فولاد آسیبی وارد و تامین برخی از کالاهای اساسی دشوار شد که اگر همان روند قبلی کشور ادامه پیدا می کرد هم اکنون نیز گرفتار بودیم.

نقل هنرمندانه روایت پیشرفت

فداکار همچنین با اشاره به پیشرفت ها و اقدامات انجام شده در دولت و استان کرمان در تشریح اینکه این اقدامات دولت البته باید برای مردم نیز قابل لمس باشد تصریح کرد: روایت پیشرفت را باید هنرمندانه و در قالب های مختلف در مجامع متفاوت و در گروه های هدف متناسب با نیازها بیان کرد تا مردم در جریان قرار بگیرند که چه اتفاقی در کشور در حال رخداد است.

وی با تاکید بر اینکه آمارها سخن می گویند افزود: به طور مثال مرغ کیلویی ۱۸ هزار تومان بود که یک دفعه ۶۰ هزار تومان قیمت گذاری شد اما اکنون نرخ این محصول تنظیم شده است؛ گفتن اقدامات انجام شده و روند کارها به مردم موجب می شود مردم بدانند چه کارهایی دارد انجام می شود.

استاندار کرمان ادامه داد: گاهی یک سربالایی و جاده سنگلاخی را باید پیش برویم اما مسیر این راه سنگلاخی مسیر اصلی نیست و فقط بخشی از مسیر برای رسیدن به هدف است لذا باید این سختی را تحمل کنیم تا بگذریم.

وی با اشاره به اینکه حساب یارانه ای مردم شارژ مالی شده است افزود: اگر بخواهیم رفاه اجتماعی ثابت بماند باید به ازای هر یک درصد رشد جمعیت، سه تا چهار درصد در بهترین وضعیت و در بدترین وضعیت ۲ درصد، نرخ رشد اقتصادی داشته باشیم؛ اگر بخواهیم رفاه اجتماعی افزایش پیدا کند باید این درصدها را نیز افزایش بدهیم.

فداکار اظهار داشت: رشد اقتصادی دارد اتفاق می افتد اما جمعیت آنقدر رشد نکرده لذا عملا شرایط در حال بهبود است اما قیمت ها نامناسب است و باید زمان بگذرد تا اصلاحات اقتصادی خودش را نشان دهد.

وی گفت: بعد از جنگ اکراین خیلی از کشورها در تامین برخی محصولات دچار چالش شدند اما ایران جزو معدود کشورهایی بود که چالشی در آن در این زمینه ایجاد نشد و علت آن هم دوراندیشی و اقدامات زیرساختی دولت بود.

استاندار کرمان تصریح کرد: بهبود شرایط زمان می برد و اقدامات انجام شده به سادگی جواب نمی دهد اما بعد از گذراندن یک روند، وضعیت اشتغال بهتر می شود چنانکه نرخ بیکاری در این استان در گذشته ۱۱.۲ دهم بوده اما اکنون به بیش از هشت درصد رسیده و معادل سه دهم بهبود یافته است.

وی با اشاره به اینکه آمار افراد تحصیل کرده بیکار در خانواده ها زیاد است اظهار داشت: دولت از متوقف شدن فعالیت کارخانه ها جلوگیری و اشتغال های ایجاد شده را حفظ کرد.

چالش بی آبی بزرگترین مشکل استان کرمان

فداکار در ادامه با تشریح اقدامات مهم دولت در استان کرمان با بیان اینکه کرمان در چند حوزه از جمله تامین آب دچار مشکل است گفت: آب باید از خارج از حوزه به استان بیاید و این مهم را تقریبا در کشور پذیرفته اند.

وی با بیان اینکه پروژه انتقال آب از هلیل رود به کرمان پیمانکار دارد اما حدود یک سال است که متوقف و بلاتکلیف مانده ادامه داد: با وجود اینکه اجرای طرح انتقال آب از هلیل رود ردیف بودجه داشته اما با وجود فضای اجتماعی فعلا متوقف شده و کار رهاست.

انتقال آب از حوزه های داخلی از این کاسه به آن کاسه کردن است

وی با بیان اینکه انتقال آب در داخل استان کرمان از این کاسه به آن کاسه کردن است لذا در این زمینه باید از رودخانه های مرزی بهره برد یا از ظرفیت نزدیکی به خلیج فارس و دریای عمان استفاده کنیم که تجربه موفقی است اظهارداشت: با ریسک مدیران استانی در تامین آب صنعت این طرح در استان اجرا شده است.

فداکار با بیان اینکه سه پروژه بزرگ در انتقال آب به استان کرمان را در دست اجرا داریم گفت: یک پروژه همان طرح تامین آب چهار شهرستان شرقی بم، نرماشیر، فهرج و ریگان است که کارهای انتقال آب از سد نسا از جمله خط انتقال تصفیه خانه و اقدامات جانبی انجام شده و امیدواریم امسال این طرح به بهره برداری برسد.

وی اظهار داشت: انتقال آب در جنوب استان کرمان نیز برای ۲ شهر جیرفت و عنبرآباد کمی بیش از نصف جمعیت جنوب کرمان جمعیت دارند از سد جیرفت آغاز و بخشی از کانال آماده شده است و کار در حال پیش رفتن است.

سکاندار دولت در استان کرمان تصریح کرد: ۲ شهر رفسنجان و کرمان نیز قرار است از خط صنعت آب بگیرند و بخشی از پروژه به دلیل یک خط دیگر مشکل قراردادی با پیمانکار داشتند که مقداری زمان برد اما کار انجام و حدود ۶۰ کیلومتر لوله فراهم شده است.

وی ادامه داد: ضمن اینکه مجری طرحی که با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در حال انجام است، سپاه بود که با بیش از هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار در حال پیشرفت است و مشکل بی آبی حدود ۷۰۰ روستا را تا پایان سال حل می کند.

فداکار با بیان اینکه در بخش تامین آب کشاورزی استان کرمان نیز اقداماتی در حال انجام است گفت: یکی از اقدامات در این مسیر اصلاح الگوی مصرف آب و الگوی کاشت در بخش کشاورزی است.

وی بیان کرد: بیش از ۹۴ درصد آب استان کرمان در بخش کشاورزی مصرف می شود که در این زمینه ضمن همراهی مردم باید مزارع الگو شکل بگیرد.

استاندار کرمان همچنین به تامین انرژی مورد نیاز این استان اشاره کرد و اظهار داشت: خاموشی چهار ساعته موتورپمپ های کشاورزی در روزهای تابستان به نیاز آبی بخش کشاورزی ضربه وارد می کند.

اقدامات فناورانه توسعه صنعت و معدن

نماینده عالی دولت در استان کرمان در بخش دیگر اقدامات گفت: استان کرمان در حوزه علم و فناوری یک پارک علم و فناوری داشته که خیلی مورد مشارکت همه دانشگاه ها قرار نگرفته و بیشتر محدود به دانشگاه هایتک بوده است؛ لذا احداث پارک علم و فناوری استان مصوب شد که در کرمان مستقر می شود و مدیر این پارک معرفی شده که بزودی حکم وی صادر می شود.

وی اظهار داشت: یک ظرفیتی در قانون جهش دانش بنیان ها وجود دارد که مجلس اوایل امسال آن را مصوب کرد و در ماده ۱۱ آن، ظرفیت فوق العاده ای وجود دارد و آن ظرفیت استفاده از مالیات شرکت های اقتصادی است.

فداکار ادامه داد: شرکت های بزرگ به جای پرداخت مالیات می توانند در پارک های علم و فناوری سرمایه گذاری یا سهام شرکت های دانش بنیانی که در بورس هستند خریداری کنند.

وی ادامه داد: بشدت درصدد تحقق این مهم هستیم لذا تیمی تشکیل و کارگروهی شکل گرفته است و شرکت های صنعتی و معدنی بزرگ توجیه شده اند و آماده کار هستند.

انگیزه کافی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان وجود دارد

استاندار کرمان افزود: ساخت قطعه های مورد نیاز شرکت ها در کرمان برای شرکت های دانش بنیان ظرفیت خوبی است که زمینه بسیار خوبی برای کار است.

وی با بیان اینکه انگیزه کافی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان وجود دارد گفت: منعی برای کار شرکت های دانش بنیان در سایر حوزه ها وجود ندارد.

فداکار با بیان اینکه شرکت های صنعتی و معدنی بزرگ پذیرفته اند در بخش تامین مالی به شرکت های دانش بنیان کمک کنند افزود: در مورد اخیر که اتفاق افتاد یکی از شرکت های صنعتی منابعی را در اختیار بانک قرار داد و بانک از محل منابع به این شرکت ها کمک کرد.

وی با اشاره به راه اندازی شرکت اکتشافی با ظرفیت معادن و نیز ایجاد آشیانه هواپیما در استان کرمان افزود: غیر از آشیانه اورهال هواپیما برای نخستین بار در کشور آشیانه رنگ هواپیما نیز توسط بخش خصوصی در استان کرمان در حال ساخت است که منابع مالی آنها تقویت شده است.

سکاندار دولت در کرمان تاکید کرد: در بخش های مختلف صنعتی و معدنی کار با سرعت در حال پیشرفت است که برخی طرح ها امسال افتتاح شد.

وی در ادامه به احداث منطقه ویژه جازموریان با بیش از هزار هکتار زمین در استان کرمان اشاره کرد و گفت: این طرح سال ۸۲ مجوز گرفته اما در ۱۹ سال گذشته اتفاقی برای آن نیفتاده است.

فداکار ادامه داد: در این منطقه که نقطه ای استراتژیک است زیرا از طرف رودبار به چابهار و از طرف دیگر به کهنوج و بندرعباس و نیز جیرفت و کرمان می رود و نیروگاه برق کهنوج، خط انتقال گاز و آب در نزدیکی آن وجود دارد لذا پیگیری شد و شرکت های بزرگ صنعتی و معدنی استان پذیرفتند آن را تحویل بگیرند تا تغییر مالکیت، زیرساخت های آن آماده شود و در نهایت در اختیار بگذارند که در مدیریت سازمان مناطق آزاد ویژه تغییر اتفاق افتاد، منتظریم کارها پیش برود و اکنون این طرح با ساختار جدید این حوزه در حال پیشرفت است.

افزودن بیش از ۵۰۰ هکتار زمین به بخش مسکن شهرهای کرمان

وی اظهار داشت: در حوزه مسکن نیز بیش از ۵۰۰ هکتار زمین در برخی شهرها اضافه شده و ساخت مسکن در برخی از شهرها مانند سیرجان پیشرفت خوبی داشته است؛ در برخی شهرها مشکل در تامین زمین بوده که بعد از تایید الحاق توسط شوراهای شهر کار در حال انجام است.

استاندار کرمان گفت: با طرحی که دولت پذیرفته منزل ویلایی به مردم واگذار کند به نظر می آید استقبال زیاد خواهد بود.

وی با بیان اینکه یک کار در حوزه مردمی سازی در کرمان نیز در حال پیش رفتن است که کار تازه ای در کشور به شمار می رود گفت: اندیشکده غیردولتی با محور گفتمان سازی و محلی برای تضارب آرا و اندیشه ها در کرمان در حال راه اندازی است که کار خوب پیش رفته است.

نخستین کارخانه لاستیک های فوق سنگین

فداکار همچنین به احداث کارخانه لاستیک های فوق سنگین در کرمان اشاره و بیان کرد: این لاستیک ها کاملا وارداتی هستند و واردات آنها حدود ۳۰۰ میلیون دلار سالانه هزینه دارد لذا خود شرکت های بزرگ مانند مس، گوهرزمین، گل گهر، چادرملو و شستا که نیمی از بورس کشور به آنها تعلق دارد هر کدام در این طرح حدود ۲۰ درصد سرمایه کرده اند که چندی قبل این طرح کلنگ خورد و حداقل هشت هزار میلیارد تومان در صورت افزایش نیافتن دلار سرمایه گذاری خواهد بود و مصرف کننده محصول این کارخانه خود این شرکت ها هستند که با این کار واردات حذف و از خروج ارز پیشگیری می شود.

وی گفت: کار دیگری که در حال انجام است احداث کارخانه فرومنگنز در کرمان است که توسط شرکت گل گهر در حال پیگیری است لذا کار آغاز و مکان یابی انجام شده است.

احداث کارخانه داروسازی در کرمان

استاندار کرمان اظهار داشت: مجوز احداث یک شرکت دارویی که تولید دارو را از محل کشفیات مواد مخدر انجام می دهد نیز از دیگر کارهاست که استانداردهای سخت انتظامی، امنیتی و پزشکی آن اخذ، زمین به شرکت تحویل و کار آغاز شده است.

وی ادامه داد: این شرکت کاملا دانش بنیان و خصوصی است و نیازی به منابع دولت ندارد.

تولید الکتروهای گرافیتی دیگر دستاورد دولت در کرمان

استاندار کرمان همچنین به اجرای طرح تولید الکترودهای گرافیتی که در صنعت فولاد مورد بهره بهرداری قرار می گیرد اشاره کرد و گفت: فولاد کالایی استراتژیک است و اگر وجود الکترودهای گرافیتی دچار چالش شود فولاد نیز با چالش مواجه می شود.

فداکار با بیان اینکه سالانه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار الکترود گرافیتی وارد کشور می شود اظهار داشت: بارها عزم راه اندازی این کارخانه در کشور وجود داشته اما به نتیجه رسیده است لذا یکی از دلایلی که بعضا ذکر می شود این است که برخی نمی خواهند این کار شکل بگیرد زیرا رانت ناشی از واردات آن آنقدر بزرگ است که برخی نمی خواهند این کار شکل بگیرد.

وی ادامه داد: اما کار در این بخش آغاز شده و سهامدار نیز خود فولاد است و کار در حال پیشرفت است اما عدد سرمایه گذاری هنوز مشخص نشده و امیدواریم این طرح تا قبل از سال جدید در محور باغین به رفسنجان کنگ زنی شود.

بزرگترین جهاد پرداختن به کار اقتصادی است

استاندار کرمان بر ضرورت انجام فعالیت های مردم اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم مشکل مردم را حل کنیم و نگذاریم دشمن در کار خود موفق شود، بزرگترین جهاد پرداختن به کار اقتصادی ارتقا معیشت و اشتغال و بزرگترین خدمت است.

کرمان چاره ای جز حرکت به سمت تولید انرژی ندارد

وی با اشاره به اینکه در زمستان با چالش تامین گاز مواجه هستیم گفت: استان کرمان چاره ای جز رفتن به سمت تولید انرژی ندارد که این مهم نیازمند وجود گاز است.

فداکار گفت: با وجود سرمای کم سابقه اخیر یکی از جاهایی که تعطیل شد نیروگاه های سی اچ پی بود که یکی در استان ما وجود دارد و به دلیل اینکه خوراک به آن نرسید تعطیل شد.

وی افزود: استان کرمان ظرفیتی مهم و منحصربه فرد در حوزه تولید انرژی خورشیدی دارد و یکی از سه نقطه مشور جهانی در این بخش است.

استاندار کرمان تصریح کرد: بسته به ساعت، زاویه و ارتفاع تابش خورشید می توان از انرژی خورشیدی بهره برد که همه موارد در استان کرمان فراهم است.

وی ادامه داد: بعد از تامین سرمایه اولیه برای نیروگاه های خورشیدی تولید خواهیم داشت و هیچ مشکل زیست محیطی ندارد زیرا تعمیر و نگهداری خاصی نیز نمی خواهد.

فداکار گفت: تولید انرژی خورشیدی در استان کرمان آغاز شده و در این زمینه چند مزرعه خورشیدی نیز ایجاد شده اما سرمایه گذاری بزرگی در حوزه ساخت پنل های خورشیدی با ۲۵ هزار میلیارد تومان اعتبار معادل هشت برابر بودجه عمرانی استان در منطقه ماهان آغاز و در همین شروع کار ۱۲۰ نفر در این بخش مشغول به کار شده اند.

وی ادامه داد: اگر این طرح ۲ ساله به بهره برداری برسد ماهی هزار میلیارد تومان هزینه می کند که البته توسط بخش خصوصی انجام می شود.

استاندار کرمان گفت: این طرح در فاز اول پنل مورد نیاز تولید هزار و ۵۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی را تولید می کند در بخشی از آن سنگ سیلیس نیز با خلوص بالا نیاز دارد که قرار است پالایشگاه را به نزدیکی این معدن انتقال دهد تا مواد خام را شمش کنند و به کارخانه انتقال دهند تا صفر تا ۱۰۰ تولید پنل های خورشیدی در کرمان انجام شود.

وی اظهار داشت: در کنار تولید پنل های خورشیدی در کرمان باید مزرعه آن را با آوردن سرمایه گذار توسعه دهیم که این کار نیز در حال انجام است که در این راستا پنج شهرک صنعتی خاص تولید انرژی خورشیدی در کرمان مکان یابی شده است.

فداکار افزود: پنج شهرک صنعتی تولید انرژی خورشیدی در استان کرمان در صفائیه نوق، سه راین، بردسیر و برخی دیگر نقاط استان با چهار هزار و ۵۰۰ هکتار وسعت و حدود سه هزار و ۲۰۰ مگاوات ظرفیت تولید جانمایی شده اند.

وی با بیان اینکه زیانی که تابستان امسال ناشی از قطع برق در برخی از شرکت های این استان مانند مس خاتون آباد و گهر زمین داشته ایم بیش از هزینه ایجاد نیروگاه بوده است گفت: این ظرفیت در بخش انرژی خورشیدی در حال پیش رفتن است.

استاندار کرمان با بیان اینکه چند کار نیز باید در حوزه نفت و گاز انجام شود گفت: یک منبع گاز در پارسیان و عسلویه داریم که این ۲ خط، یکی به طرف خط هفت به سمت پاکستان که خط صلح نام داشت اما به نتیجه نرسید و خط گاز ۱۱ باید این ۲ خط را به هم وصل کند و اگر این کار اتفاق بیفتد مشکلات افت فشار در شبکه جبران خواهد شد.

وی ادامه داد: خط ۲۶ نفت نیز از بندرعباس به انبار نفت رفسنجان در حال انجام است که ۲ مانع دارد اما بخش عمده کار پیش رفته است و اگر موانع برطرف شود ظرفیت انتقال آزاد می شود.

استاندار کرمان اظهار داشت: اگر نیروگاه ما بتواند سوخت مایع را را در زمستان تامین کند نگران قطعی گاز نخواهیم بود.

فداکار افزود: کرمان در عملیات گازرسانی نیز اول است و در بخش انرژی، مقدار زیادی از وقتمان را در تامین انرژی خورشیدی گذاشته ایم که امیدواریم تا قبل از دور اول دولت به نتیجه برسد زیرا ظرفیت بزرگی برای کشور محسوب می شود و هیچ استانی مانند کرمان این مزیت را به این گستردگی ندارد.

وی با اشاره به وجود بیش از ۳۰۰ روز آفتابی، زاویه و ساعت تابش مناسب خورشید در کرمان افزود: در برخی مناطق این استان ۴.۸ دهم کیلووات ساعت در مترمربع تولید انرژی خورشیدی را داشته ایم در حالی که در برخی استان ها این مقدار یک سوم است.