یاسوج - ایرنا - کارخانه قندیاسوج تنها واحد صنعتی استان در ۵۰سال قبل بود ولی هم اکنون ۴۲۲ مجوز تاسیسواحدهای تولیدی و صنعتی با اشتغال ۹ هزار و ۶۶۴ نفر و ۵۲۱ پروانه بهره برداری با اشتغال هشت هزار و ۲۳۴ نفر در این استان وجود دارد.

به گزارش ایرنا، سال‌های متمادی بود که توسعه نامتوازن منطقه‌ای، کم توجهی و گاها چشم پوشی از ظرفیت‌ها و داشته های استان در کهگیلویه و بویراحمد به زخم‌های کهنه‌ای مبدل شده بود که امید به خوب شدن آن در کوتاه مدت نبود.

با وجودی که به گفته کارشناسان امر ۲۵ درصد نفت و گاز ، ۱۰ درصد آب‌های سطحی ، ۲۰ درصد جنگل‌های حوزه زاگرس ، بیش از ۳۰۰ جاذبه کم نظیر گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد اما آنگونه که باید تاکنون از این ظرفیت ها در راستای تقویت زیرساخت ها و اشتغال پایدار استان بهره لازم برده نشده است.

بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت بخش صنعت و معدن حدود ۲۵ درصد تولید ناخالص داخلی را شامل شده که این سهم با احتساب خدمات مرتبط به بیش از ۴۰ درصد می‌رسد؛ همچنین حدود ۴۵ درصد اشتغال کشور نیز در این بخش قرار دارد.

به گفته رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد رویکرد های ابن سازمان تا حد زیادی معیشت مردم را در حوزه های مختلف تحت پوشش قرار می دهد.

کریم روزبهان مهمترین وظیفه این سازمان را حمایت از سرمایه گذاری و ساماندهی بازار دانست و اظهار داشت : ایجاد اشتغال در سایه حمایت از سرمایه گذاری تحقق پیدا خواهد کرد و راه برای تحقق شعار عالمانه رهبر فرزانه انقلاب هموارتر خواهد شد.

اکنون ۱۰ شهرک و چهار ناحیه صنعتی فعل در استان وجود دارد و اشتغال بخش صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد ۹۲ هزار و ۵۲۵ نفر است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: شمار واحدهای صنعتی استان ۵۲۱ مورد است که در بخش های مختلف در حال تولید هستند.

علی شهابی نسب با یادآوری مراحل پایانی پتروشیمی گچساران ،برنامه ریزی به منظور تکمیل پتروشیمی دهدشت و منطقه ویژه اقتصادی گچساران، تاکید کرد: چشم انداز آینده صنعت استان روشن است.

واحدهای بزرگ صنعتی و معدنی استان

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: شرکت بین المللی توسعه کستر هلال خاورمیانه سیمان مارگون با محصول سیمان خاکستری به میزان ۱۰۰ هزار تن و اشتغال ۱۷۶ نفر و سرمایه گذاری سه هزار و ۲۵۲ میلیارد ریال در استان ایجاد شده است.

روزبهان افزود: کارخانه سیمان مارگون بزرگترین واحد صنعتی کهگیلویه و بویراحمد و یکی از طرحهای ملی در بخش سیمان است.

وی تصریح کرد: این کارخانه تاکنون پیامدهای مثبت زیادی همچون خروج منطقه از محرومیت و بن بست اقتصادی، ایجاد فرصت‌های شغلی و اقتصادی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان، صادرات سیمان و ارزآوری برای منطقه به همراه داشته است.

روزبهان ادامه داد: شرکت طبیعت زنده با تولید سه هزار و ۵۰۰ تن مواد آرایشی و بهداشتی و اشتغال ۳۳۴ نفر و سرمایه گذاری ۳۷ میلیارد ریال یکی از کارخانه های موفق استان است.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: شرکت دانش بنیان طبیعت زنده (سینره) یاسوج در روستای نره گاه در پنج کیلومتری یاسوج در زمینی به مساحت ۲.۵ هکتار با زیربنای ۱۰ هزار متر مربع احداث شده است.

وی ادامه داد: شرکت نماسازان مروارید با تولید انواع آجر سفال به میزان ۳۰۰ هزار تن با اشتغال ۱۳۴ نفر و سرمایه گذاری ۶۲۷،۳ میلیارد ریال در شهرستان کهگیلویه به عنوان محرومترین نقطه استان راه اندازی شده است.

روزبهان عنوان کرد: ساخت کارخانه آجر و سفال دهدشت دی ماه سال ۱۳۸۸ با مشارکت بانک صنعت و معدن در استان کهگیلویه و بویراحمد و در یکی از مناطق توسعه نیافته شهرستان کهگیلویه آغاز شد.

وی اضافه کرد: این کارخانه در زمینی به مساحت ۲۳۰ هزار مترمربع با سرمایه گذاری ارزی به مبلغ ۱۰ میلیون یورو و سرمایه گذاری ریالی به مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال ساخته شده است.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: شرکت سیمان یاسوج با تولید سیمان خاکستری به ظرفیت ۳۰۰ هزار تن و اشتغال ۱۸۷ نفر با سرمایه گذاری ۳۶۲،۸ میلیارد ریال، در ۲۷ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۳ در مجاورت جاده یاسوج گچساران و در منطقه دشت روم به بهره برداری رسیده است.

وضع موجود مجوزهای بخش معدن استان

معادن تأمین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع هستند و در توسعه صنعت، ایجاد اشتغال پایدار و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه کشور نقش بسزایی دارند.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد می گوید: در حال حاضر ۸۲ پروانه بهره برداری معدن با سرمایه گذاری ۱۰۹۶ میلیارد ریال ، اشتغال ۹۲۶ نفر و استخراج اسمی سالیانه حدود پنج هزار و ۵۵۷ میلیون تن در استان دارای اعتبار هستند و کل ذخیره قطعی این معادن ، ۱۶۶۱ میلیون تن می باشد.

روزبهان افزود: ۴۵ فقره از این معادن با ذخیره قطعی ۱۴۳۹ میلیون تن ، سرمایه گذاری ۲۴۸ میلیارد ریال ، اشتغال ۴۶۸ نفر و استخراج اسمی سالیانه ۳۶۰۰ هزار تن ، فعال هستند و ۹ معدن در حال تجهیز و ۲۷ معدن نیز غیرفعال هستند.

وی عنوان کرد: ۳۶ گواهی کشف، ۱۶ پروانه اکتشاف در حوزه معدن وجود دارد که مهم ترین مواد معدنی استان نیز مصالح ساختمانی، بوکسیت، سلستین و فسفات است.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: ۱۰ پروانه اکتشاف در کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده، ۲ مورد بویراحمد، دنا و مارگون، ۴ مورد گچساران و باشت صادر شده است.

وی ادامه داد: همچنین ۱۴ گواهی اکتشاف در کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده، ۱۰ مورد بویراحمد، دنا و مارگون، ۱۲ مورد گچساران و باشت صادر شده است.

روزبهان گفت: امسال، بیش از ۳۰ میلیارد ریال حقوق دولتی از بهره برداران معادن و دارندگان مجوزهای برداشت مواد معدنی استان وصول شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد قابل توجهی را نشان می دهد.

چهارمین معدن نیترات دنیا در بخش دیشموک کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و از این جهت ایران را در جمع کشورهای دارای این ماده معدنی راهبردی قرار داده است.

معدن فسفات چرام یکی از بزرگترین معادن فسفات خاورمیانه است که براساس برآوردها با بهره برداری اولیه از این معدن برای ۶۰۰ نفر و در دراز مدت یک هزار و ۲۰۰ نفر به طور مستقیم شغل ایجاد می شود.

وضع موجود مجوزهای حوزه تجارت استان

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: تاکنون ۵۰ فقره کارت بازرگانی در کهگیلویه و بویراحمد برای فعالان اقتصادی صادر شده و صدور کارت بازرگانی برای فعالان اقتصادی استان امسال نسبت به سال های گذشته افزایش خوبی داشته است.

روزبهان عنوان کرد: ۳۳ هزار و ۳۴۶ واحد صنفی در استان دارای پروانه و ۷۳۰ واحد صنفی فاقد پروانه در استان وجود دارد و اشتغال در حوزه بازرگانی استان ۸۳ هزار و ۳۶۵ نفر است.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: سهم اشتغال استان از کل کشور ۱.۰۱ درصد است.

وی تاکید کرد: ارزش کالاهای صادراتی استان در سال ۱۴۰۰ افزون بر ۸.۲۶ میلیون دلار برآورد شده است.

روزبهان افزود: کلینکر سیمان خاکستری، عصاره گیاهی، پودر و عصاره قالب شیرین بیان، موکت و انواع لوازم آرایشی و بهداشتی از مهمترین کالاهای صادراتی استان بوده است.

وی افزود: کالاهای مذکور از کهگیلویه و بویراحمد به،آلمان،سوئیس، کویت،تاجیکستان،ترکمنستان ارمنستان،، عراق، افغانستان و سایر کشورها صادر شده است.

توسعه حوزه صنعت کهگیلویه و بویراحمد در دولت سیزدهم

سفر مهرماه ۱۴۰۰ رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد ۲۱۷ مصوبه در پی داشت که ۶مصوبه مهم زیرساختی آن سهم سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بود که به گفته مدیرکل این سازمان از سال گذشته تاکنون طرح ها دارای پیشرفت فیزیکی مطلوبی هستند.

روزبهان اظهار کرد: ۶ طرح مهم شامل پتروشیمی گچساران، پتروشیمی دهدشت، صنایع پلیمر گچساران، کارخانه قند یاسوج ، کارخانه هربی فارمر (گیاهان دارویی) و بیواتانول باشت جزو مصوبات سفر رئیس جمهور به استان بود.

وی افزود: پتروشیمی گچساران ۹۴ درصد، کارخانه هربی فارمر (گیاهان دارویی) حدود ۹۰ درصد، کارخانه قند یاسوج افزون بر ۸۰ درصد، پتروشیمی دهدشت ۴۳ درصد، صنایع پلیمر گچساران ۳۷ درصد، بیواتانول باشت ۱۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن وتجارت استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: پیشرفت فیزیکی این طرح ها متناسب با تامین اعتبارهای صورت گرفته عمدتا مطلوب ارزیابی می شود.

روزبهان ابراز کرد: میزان کل سرمایه گذاری پتروشیمی گچساران (ریالی و ارزی) ۱۰۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات ریالی و ۵۹۴ میلیون یورو تسهیلات ارزی است که در راستای سیاست های کلان اقتصادی کشور به منظور افزایش محصولات پتروشیمی و همچنین به عنوان پیشران توسعه صنعتی و اقتصادی استان در حال احداث است.

وی ادامه داد: محصولات تولیدی این کارخانه بعنوان مواد اولیه صنایع پتروشیمی دهدشت و صنایع پلیمر گچساران مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن وتجارت استان کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: عملیات اجرایی پتروشیمی دهدشت از زمان کلنگ زنی آن در سال ۸۶ به دلایل مختلف روند اجرایی کندی داشته که طی ۲ سال اخیر در دولت سیزدهم روند اجرایی آن شتاب بیشتری گرفته است.

روزبهان افزود: کارخانه راکد قند یاسوج از مهم ترین مصوبات سفر دور اول رئیس جمهور در مهرماه ۱۴۰۰ به کهگیلویه و بویراحمد بوده که با برآورد ۳۰۰ میلیارد تومان پس از چندین سال در فرآیند عملیاتی و بازسازی قرار گرفته و امید است در سفر دوم ریاست جمهوری بخشی از آن افتتاح شود.

وی عنوان کرد: در سفر دوم رئیس جمهور به استان نیز تامین اعتبار برای پروژه های مهم استان از جمله فسفات چرام، آهک هیدراته کهگیلویه، تامین اعتبار مجدد برای بیواتانول باشت صورت خواهد گرفت.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن وتجارت استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: تکمیل کارخانه بیواتانول باشت از مصوبات سفر نخست رییس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد است اما با وجود گذشتن یک سال از سفر هیات دولت به استان به دلایل مختلف روند اجرایی طرح به کندی در حال انجام است.

روزبهان ادامه داد: ۴۵۰ میلیارد تومان در سفر رئیس جمهور برای آن تصویب شده اما اعتبار مورد نیاز آن به دلایل مشخص هنوز تخصیص نیافته است و این طرح در مجموع به هزار میلیارد تومان برای تکمیل نیاز دارد.

تامین اعتبار برای جاده دسترسی به معدن فسفات کوه لار توسط ایمیدرو، تامین اعتبار برای احداث شبکه برق به معدن فسفات، تامین اعتبار جاده دسترسی به فسفات کوه ریش لند، احداث کارخانه کودهای فسفاته، تخصیص منابع مالی برای مطالعات اکتشافی منابع معدنی استان، تحصیص شمش فولادی برای اجرای ۲ طرح فولادی در استان از جمه خواسته های استان در دور دوم سفر رئیس جمهور خواهد بود.