به گزارش روز یکشنبه ایرنا؛ با اینکه آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در ماه جاری (فوریه)، با غیرقابل پذیرش و غیرمسئولانه خواندن پرواز یک بالن چین در ارتفاع بالا بر فراز خاک ایالات متحده، سفر خود را به پکن به تعویق انداخت، اما آن را به کلی لغو نکرده است.
سرنگونی این بالن در چند روز بعد و سرنگونی ۲ پرنده ناشناس بر فراز آلاسکا و کانادا در روزهای جمعه و شنبه، نه تنها برنامه این سفر را مبهم گذاشت، بلکه پرسش هایی در باره فرستاده شدن پرنده های جاسوسی بیشتر به حریم هوایی آمریکای شمالی از سوی یک کشور دشمن، مطرح کرد.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید چند روز پیش گفت که بلینکن در باره تعلیق این سفر سخن گفته، نه لغو آن یا پایان دادن به همه تماس های قابل پیش بینی با دولت چین که هیچ گاه رخ نخواهد داد.
پکن خواستار احیای اقتصاد خود است که هنوز از سیاست کووید-صفر در دوره همه گیری رنج می برد و شی جین پینگ رئیس جمهوری چین برای دستیابی به این هدف، به بهبود روابط دوجانبه امید دارد که در پی دیدار ماه اوت نانسی پلوسی رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا از تایوان، به صورت خطرناکی سقوط کرد و همچنین برای ترغیب اعضای کنگره آمریکا برای تصویب نکردن قوانین تازه ای به منظور ناکام گذاشتن تلاش های چین برای تولید نیمه هادی های پیشرفته، تلاش می کند.
با اینکه ناظران امور ایالات متحده، امید اندکی به سفر بلینکن به چین بسته اند، اما دیپلمات ها، دیدار یک مقام بلندپایه آمریکا از پکن را برای حفظ و بهبود روابط دوجانبه و پیشرفت در مسائلی از فنتالین گرفته تا شهروندان ایالات متحده بازداشت شده در چین، لازم و ضروری ارزیابی می کنند.
هر چند از سرگیری مذاکرات دوجانبه آسان نخواهد بود، زیرا پرواز این بالن موجب خشم واشنگتن شده که سیاستمدارانش از ارتش و جو بایدن رئیس جمهوری به علت خودداری از سرنگون کردن این پرنده در نخستین باری که وارد حریم هوایی این کشور شد، انتقاد می کنند.
وزارت امور خارجه چین نیز در واکنشی خشمگینانه به ادعاهای واشنگتن در باره جاسوسی پکن، اعلام کرده که این بالن، یک پرنده غیرنظامی پژوهشی بوده و ایالات متحده را به نداشتن صداقت و دورویی متهم کرده است.
پنتاگون چند روز پیش اعلام کرد که پکن، درخواست واشنگتن را برای تماس تلفنی میان لوید آستین و "وی فنگهه" وزیران دفاع ۲ کشور، نپذیرفته است.
با وجود برگزار نشدن دیدار میان مقام های بلندپایه ۲ کشور، هنوز فرصت هایی برای دیپلماسی وجود دارد. تارنمای پولیتیکو در گزارشی از برلین به نقل از دیپلمات ها نوشت که "ونگ یی" وزیر امور خارجه چین که قرار بود بلینکن برای دیدار با او به پکن برود، در رویداد سال جاری کنفرانس امنیتی مونیخ حضور خواهد یافت که قرار است از ۱۷ تا ۱۹ فوریه (۲۷ - ۳۰ بهمن ماه) برگزار شود.
بلینکن نیز در این رویداد شرکت خواهد کرد، گرچه هیچ یک در باره احتمال دیدار با یکدیگر سخن نگفته اند.
فرصت دیگر برای دیپلماسی، سفر ژانت یلن وزیر خزانه داری آمریکا به چین خواهد بود.
به گزارش ایرنا، جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید عصر جمعه به وقت محلی در نشستی خبری با خبرنگاران در کاخ سفید در واشنگتن؛ اعلام کرد که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در ۲۴ ساعت گذشته یک شیء در ارتفاع بالا را بر فراز حریم هوایی آلاسکا ردیابی و منهدم کرده است.
وی افزود که جنگنده های آمریکا یک شئی را که در ارتفاع بالا بر فراز آلاسکا مشغول پرواز بود، به دستور جو بایدن رئیس جمهور آمریکا منهدم کردند.
به گزارش ایرنا، مقامات آمریکایی دوم فوریه (۱۳ بهمن ماه) اعلام کردند که ایالات متحده در حال ردیابی یک بالون نظارتی مشکوک چین بوده که برای چند روز بر فراز حریم هوایی این کشور مشاهده شده که نخستین پیامد کشف و شناسایی بالون اطلاعاتی چین بر فراز حریم هوایی ایالات متحده، تعویق سفر آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا به پکن بود.
یک مقام آمریکایی روز جمعه به وقت محلی اعلام کرد بلینکن سفر آتی خود به چین را که برای هفته آینده برنامه ریزی شده بود، به تعویق انداخته است چرا که نمیخواست با سفر خود واکنش افراطی به وضعیت داشته باشد و همچنین نمیخواهد موضوع این بالون بر جلسات او با مقامات چینی مسلط شود.
عصر شنبه به وقت محلی، چهارم فوریه (۱۵ بهمن ماه) ارتش آمریکا بالون چینی را که باعث افزایش تنش میان واشنگتن - پکن شده بود، با جنگنده اف ۲۲ در سواحل کارولینا سرنگون کرد.