رحمت الله نجفی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر لزوم پایش و تمرکز بر ایمنی در ساخت و سازها و عدم غفلت از این موضوع اظهار کرد: متاسفانه هرگاه یک فاجعه انسانی و طبیعی نظیر زلزله بم و ترکیه ، اتفاق میافتد، بصورت موقت اذهان مردم و مسئولین متوجه این موضوع شده و در فضای رسانهای برای جلوگیری و پیشگیری از حوادث احتمالی مباحثی مطرح میشود ولی با گذشت مدتی، غبار فراموشی- این بیماری همیشگی مردم و مسئولین- اهمیت موضوع را از ذهن و خاطر همه محو میکند مثل اینکه هیچ اتفاقی نیفتاده است.
وی اضافه کرد: در کنار بیماری خطرناک فراموشی، ویروس کشنده منفعت طلبی ، پولپرستی باعث به حاشیه راندن موضوع کیفیت در ساخت و سازها میشود و تا زمانی که فکر و چارهای اساسی اندیشیده نشود، روز به روز شاهد افت کیفیت در ساخت و سازها خواهیم بود.
مدیر آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان اردبیل یادآورشد: اگر اخبار مربوط به زلزله ترکیه را دنبال کرده باشیم، خبر دستگیری جمع کثیری از پیمانکاران و انبوه سازان مسکن، شاید از اخبار بسیار مهم و تامل برانگیز بود، کاری که در کشور ما به ندرت اتفاق میافتد این در حالی است که اگر با تک تک مردم در کشور ما صحبت کنید بعید است کسی از کیفیت تولید، محصولات و ساخت و ساز در کشور ابراز رضایت کند.
نجفی با بیان اینکه عمر مفید ساختمانها در ایران بعضا کمتر از ۲۵ سال است، خواستار توجه جدی مسئولان و افکار عمومی بر کیفیت ساخت وسازها شد و گفت: مصالح ساختمانی استاندارد، علم و دانش فنی، قانون و بخشنامه، نیروی انسانی متخصص همه اینها زمانی کارآمد خواهد بود، که نوع نگاه و فکر و اندیشه مبتنی بر وطن پرستی و احساس مسئولیت و ترجیح منافع ملی بر منابع شخصی باشد و تا زمانی که این مسئله حل نشود شاهد اتفاق مثبتی نخواهیم بود.
وی در ادامه وجود قوانین و بخشنامههای متعدد و موازی کاری سازمانها و ارگانها در صدور مجوزهای لازم برای تشکیل شرکتها و آزمایشگاههای کنترل کیفی را یکی از گرههای کور در اصلاح روندهای معیوب ذکر کرد و گفت: در کشور ما سازمانها و دستگاههای مختلف اقدام به صدور مجوز تاسیس شرکتها و آزمایشگاههای کنترل کیفی میکنند که با کمال تاسف خود آنها، اطلاعات، دانش و تخصص کنترل کیفی را ندارند.
این کارشناس حوزه عمران با اشاره به سابقه ۷۰ ساله آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و نقش آن در ارتقای کیفیت ساخت و ساز و کنترل کیفی پروژهها اظهار کرد: آزمایشگاه فنی و مکانیک در طول ۷۰ سال از زمان شکل گیری، با گسترش دامنه فعالیت خود به سایر وزارت خانهها خدمات شایانی برای ارتقائ کیفیت پروژهها ارائه داده است.
مدیرآزمایشگاه فنی ومکانیک خاک استان اردبیل یادآورشد: در دو دهه اخیر با رشد قارچگونه آزمایشگاههای بخش خصوصی و نگاه بنگاهی به آنها و دخالت برخی عوامل آمار محور و در نتیجه تضعیف قدرت حاکمیتی دستگاههای نظارت و آزمایشگاه مکانیک خاک، کیفیت ساخت و سازها کاهش یافته است.
وی به ایرنا گفت: در حال حاضر شرایط به ویژه در حوزه مطالعات ژئوتکنیک و کنترل کیفیت بتن و جوش ساختمانهای خصوصی وضعیت نامناسبتر است.
نجفی یادآورشد: با توجه به مسائل و مشکلات ذکر شده ، افراد و مسئولین دلسوز کشور ، باید دست به کار شده و ضمن حذف هرگونه موازیکاری، قدرت حاکمیتی و نظارتی را در سازمانی تحت عنوان "سازمان پایش کیفی پروژههای عمرانی کشور" متمرکز نمایند.
مدیر آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان اردبیل یادآورشد: این سازمان با استفاده از ظرفیت و سرمایه عظیم انسانی، علمی، تخصصی و تجهیزاتی" شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وزارت راه و شهرسازی "زیر نظر شخص ریاست جمهور و یا سازمان برنامه و بودجه میتواند بخش زیادی از نابسامانیهای موجود در عرصه کنترل کیفی ساخت و ساز پروژههای عمرانی را برطرف سازد.
وی اضافه کرد: این سازمان همچنین میتواند با تدوین استانداردها، دستورالعملها و مشخصات فنی کنترل کیفی پروژههای عمرانی با همکاری سازمان استاندارد کشور، صدور مجوزهای کسب و کار و پروانههای اشتغال شرکتهای آزمایشگاهی فعال در زمینه کنترل کیفی و پایش و نظارت عالیه بر عملکرد شرکتهای کنترل کیفی و تظمین خدمات آنها چالش و بحران اساسی عدم کیفیت را حل کرده و کشور را در برابر حوادث نظیر زلزله مصون نگه دارد.
نجفی کنترل و تضمین نتایج و گزارشات آزمایشگاهی انجام شده در پروژههای عمرانی و همه ساخت و سازهای دولتی و خصوصی و صدور مجوز ادامه عملیات و پرداختهای مالی، تجهیز و کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی شرکتهای کنترل کیفی، آموزش و تربیت نیروهای انسانی مورد نیاز شرکتهای کنترل کیفی و ایجاد سامانهها و بانک اطلاعاتی کامل از دادهها و اطلاعات کنترل کیفی همه پروژهها و ساخت و سازها را از دیگر اهداف و وظایف این سازمان ذکر کرد.
مدیر آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان اردبیل در پایان ابراز امیدواری کرد با تلاش مسئولین دلسوز کشور برای تشکیل سازمان پایش عملکرد کیفی پروژهها ، فرهنگسازی عمومی برای استفاده از محصول باکیفیت و تحریم محصول بیکیفیت، تدوین قوانین سختگیرانهتر در برخورد با عوامل خاطی و منفعتطلب، ضمن ارتقای کیفیت ساخت و سازها و پروژههای عمرانی، از هدررفت منابع عظیم مالی و اقتصادی در این بخشها جلوگیری شود.