تهران- ایرنا- شبکه خبری الجزیره در گزارشی پیرامون سفر رئیسی به چین، آن را نخستین سفر رسمی یک رئیس‌جمهوری ایران به پکن در ۲۰ سال گذشته توصیف کرد و نوشت که چین به همراه روسیه از خواسته تهران برای عضویت در گروه اقتصادهای نوظهور دنیا «بریکس» حمایت می‌کند.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، آیت‌الله سیدابراهیم رییسی رییس‌جمهور ایران در نخستین ساعات بامداد امروز (سه شنبه) در صدر یک هیات بلندپایه اقتصادی-تجاریی-سیاسی وارد پکن شد.

سفر جاری رییسی به چین، اولین سفر رسمی یک رییس‌جمهور ایران به چین به عنوان یکی از برترین قدرتهای اقتصادی جهان در طول ۲۰ سال گذشته است.

الجزیره نوشت: رییسی و شی جینپینگ روسای جمهور دو کشور در ماه سپتامبر سال گذشته در حاشیه اجلاس رهبران کشورهای سازمان همکاری‌های شانگهای در سمرقند ازبکستان با یکدیگر دیدار کرده بودند و پکن در آن زمان از خواسته ایران برای عضویت کامل در این سازمان حمایت کرد.

رئیسی جمهوری ایران در یادداشتی که پیش از انجام این سفر رسمی، در روزنامه مردم چین منتشر شد، بر توسعه روابط دوجانبه تاکید کرد. رئیسی علاوه بر اینکه قرار است مذاکرات دوجانبه‌ای را با شی جین پینگ داشته باشد بلکه قرار است در جریان امضای چندین سند همکاری با پکن در کنار همتای چینی خود نیز حضور داشته باشد.

محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رییس جمهور ایران روز یکشنبه اعلام کرد که هدف اصلی از این سفر «نهایی کردن مکانیزم عملیاتی» توافقنامه جامع همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین است که در سال ۲۰۲۱ به امضا رسید.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در اوایل سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که این توافقنامه وارد مرحله اجرایی شده است اما هیچ قرارداد یا پروژه مهمی در این زمینه اعلام نشد زیرا که ایران همچنان تحت تحریم‌های سنگین آمریکا قرار دارد.

براساس گزارش الجزیره، به گفته یکی از مقامات ایرانی در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی، چین حدود ۱۶۲ میلیون دلار در نخستین سال ریاست جمهوری ابراهیم رییسی در ایران سرمایه‌گذاری کرد. چین همچنان اولین شریک تجاری ایران است و آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد که در ۱۰ ماهه نخست سال جاری شمسی، ایران ۱۲.۶ میلیارد دلار کالا به این کشور صادر و ۱۲.۷ میلیارد دلار نیز کالا از این غول اقتصادی وارد کرده است.

الجزیره در گزارش خود نوشت که با وجود تحریم‌های آمریکا علیه ایران، چین همچنان به تجارت با ایران و خرید نفت از این کشور ادامه می‌دهد اما آمار دقیق واردات آن مشخص نیست. با این حال شماری از شرکت‌هایی که اطلاعات (تولید نفت و مسیر نفتکش‌ها) را رصد می‌کنند، می‌گویند که صادرات نفت ایران به چین در ۲ ماهه پایانی سال ۲۰۲۲ افزایشی جهشی داشته و در آغاز سال ۲۰۲۳ نیز صادرات نفت ایران قوی بوده است.

الجزیره نوشت:علاوه بر این، چین نیز در کنار روسیه، حمایت خود را از خواسته ایران برای پیوستن به گروه قدرتمند بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی نشان داده است.

چین، روسیه ، برزیل، هند و آفریقای جنوبی هم اکنون اعضا گروه اقتصادهای نوظهور جهان معروف به بریکس هستند

توافق هسته‌ای

الجزیره در بخشی دیگر از این گزارش نوشت: چین همچنین یکی از امضاکنندگان توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران است؛ توافقی که روسیه، آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان هم آن را امضا کرده بودند. آمریکا در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد.

به گزارش الجزیره، علی باقری مذاکره کننده اصلی ایران در مذاکرات احیای برجام نیز از جمله اعضای حاضر در هیات بلندپایه سیاسی رییس‌جمهوری ایران در سفر به چین است. باقری در حال مذاکره با کشورهای غربی با هدف احیای برجام است. این مذاکرات که از اوایل سال ۲۰۲۱ آغاز شده ولی هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است.

الجزیره حضور علی باقری در هیات همراه رییس‌جمهور را نشانه ای از احتمال مذاکره در خصوص برجام با مقامات چینی توصیف کرد. آمریکا با ادعای اینکه ایران پهپاد در اختیار روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین قرار می‌دهد و نیز با مطرح کردن ادعاهایی در حمایت از اغتشاشات در ایران، این ادعاها را بهانه قرار داده و می‌گوید که مذاکره برای احیای برجام در شرایط فعلی اولویتی ندارد.

تهران اما واشنگتن را متهم به دورویی کرده و می‌گوید که تبادل پیام بین دو کشور از طریق واسطه‌ها در جریان است تا از این طریق، توافق هسته‌ای احیا شود.