به گزارش ایرنا، بومگردی یا اکوتوریسم یعنی احترام به طبیعت، احترام به فرهنگ گذشته و در حال حاضر مردمانی که از سالها قبل در یک زیست بوم خاص زندگی میکردند و توجه به اقامتگاههای بوم گردی مدتی است که به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای مهم میراث فرهنگی به جد در دستور کار قرار گرفته است.
بوم گردی واژه پیچیده و غریبی نیست، سفری است مسئولانه که موجب رشد و پایداری زیست بوم، فرهنگ و کیفیت زندگی ساکنان منطقه گردشگری خاصی میشود و ظرفیت مناسبی برای جذب گردشگران و مسافران به مناطق مختلف و ضمن معرفی تاریخ و فرهنگ گذشتگاه در رونق فرهنگی و اقتصادی نقش آفرین است.
اغلب گردشگران، مکانهای سنتی و اقامتگاههایی که زندگی مردم سالیان دور را تداعی میکند برای استراحت ترجیح میدهند و بر این اساس سفری لذت بخش و ماندگارتر را برای خود رقم می زننداقامتگاه های بوم گردی، مکان های قدیمی و تاریخی است که به صورت سنتی و با فرهنگ بومی و غنی از مهمانان پذیرایی می کند و در آن تولیدات روستایی، صنایع دستی و هنرهای تلفیقی برای گردشگران عرضه می شود و نقش مهمی در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی و توسعه مناطق دارد.
بیشتر گردشگران در کشورمان و به تبع آن در یزد گردشگران تاریخی هستند که در مدت حضور در ایران بیشتر به بازدید مکانها و بناهای تاریخی و خشت و گلی می پردازند و از مشاهده بادگیرها و قناتها به وجد می آیند، چرا که این آثار نشان از خلاقیت، ابتکار و سخت کوشی مردمان این دیار کهن دارد.
اغلب این گردشگران مکانهای سنتی و اقامتگاههایی را که زندگی مردم سالیان دور تداعی میکند برای استراحت ترجیح میدهند و بر این اساس سفری لذت بخش و ماندگارتر را برای خود رقم می زنند و یکی از بهترین و مناسبترین جاها مراکز گردشگری سنتی و تاریخی و بوم گریهای متعدد است .
طی سالهای گذشته در مناطق مختلف استان و به دلیل شرایط آب و هوایی و موقعیت خاص جغرافیایی شاهد توسعه گسترده ایجاد بومگردیهای و سفرهخانههای متعدد در شهر و اکثر مناطق روستایی بخش مرکزی مهریز با همکاری دولت و مشارکت فعال بخش خصوصی و علاقه مندان بودهایم.
هماکنون در اکثر محلات شهر و مناطق روستایی شهرستان مهریز شاهد فعالیت سفرهخانهها و بوم گردیهای مختلفی هستیم که سالانه فعالانه پذیرای مسافران، میهمانان و گردشگران ارائه خدمات رفاهی هستیم که بعد از کرونا این حرکت و فعالیت به نحو گستردهتری در جریان است.
هرچند طی سالهای گذشته برای گسترش بوم گردی ها در شهرستان مهریز با همت و پیگیری مسئولان و مشارکت خوب بخش خصوصی اقدامات قابل توجهی صورت گرفته و شاهد حضور مسافران هستیم ولی از این فرصت و ظرفیت در راستای اهداف فرهنگی اقدام مناسب دیده نمیشود.
یکی از مهمترین نیازها در کنار خدماتی که هماکنون سفرهخانهها و بومگردیها به مراجعه کنندگان و مسافران خود ارائه میدهند ، انجام فعالیت های مناسب فرهنگی و هنری بر اساس ارزشهای حاکم و هنجارها به خصوص شرایط منطقه در این مراکز است که جدی دیده نمیشود.
بی توجهی و بی تفاوتی به مسایل فرهنگی در بوم گردیها جزو موارد مهمی است که تاکنون بعضا در برخی مکان ها موجب نارضایتی شهروندان بوده و یکی از مطالبات آنها از مسئولان نظارت بیشتر هم بر نحوه ارائه خدمات و همچنین داشتن پیوست فرهنگی در این مراکز مهم گردشگری است .
در این خصوص رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهریز گفت: نحوه نظارت بر فعالیت بوم گردی ها و سایر مراکز گردشگری به صورت جد و طبق مقررات و مستمر صورت می گیرد و برای قیمت اجناس ارائه شده همه آنها دارای نرخ نامه مصوب هستند و باید عمل کنند.
هر اقدامی در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید با پیوست فرهنگی مشخص و مناسب ارائه شود و این جزو رویکرد و برنامه محوری میراث استعلی اکبر قانعی در گفت و گو با ایرنا افزود: قیمت غذاها و اسکان مسافران در بوم گردی ها مشخص و باید در دید همه باشد و اگر در این خصوص خلافی صورت گیرد مسافران و گردشگران می توانند مراتب را برای بررسی، نظارت و اقدام مناسب به اداره میراث فرهنگی اعلام که اقدام می شود.
وی در خصوص پیوست فرهنگی در این مراکز اظهار کرد: وجود بوم گردی در مناطق مختلف یک ظرفیت و فرصت است که باید در کنار ارائه خدماتی که به مردم و میهمانان و مسافران ارائه می دهند باید حتما در قالب یک برنامه مدون بر اساس نیاز و توجه به ارزش ها اقدام داشته باشند.
این مسئول اظهار کرد: هر اقدامی در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید با پیوست فرهنگی مشخص و مناسب ارائه شود و این جزو رویکرد و برنامه محوری ماست و امیدواریم با همکاری مردم و مسئولان شاهد رونق و اقدام مراکز گردشگری و فعالیت ها باشیم .
مهریز ۶۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده دارد که تاکنون ۱۱۰ مورد آن به ثبت آثار ملی رسید و باغ پهلوانپور و قنات حسنآباد مشیر و دهنو در فهرست آثار جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)نیز ثبت شد.
تاکنون از میان صنایع دستی، رشته سنگتراشی، چاقوسازی و ترکهبافی به ثبت آثار ملی رسید و علمبرداری و جوش دوره امسال در فهرست آثار معنوی ناملموس ثبت میشود.
مهریز که بنای اولیه آن را به مهرنگار دختر انوشیروان ساسانی( قبل از اسلام) نسبت میدهند ۵۵ هزار نفر جمعیت دارد و روستای طزنج با ۱۵۰ نفر جمعیت در ۱۷ کیلومتری جنوب این شهر قرار دارد.
مرکز این شهرستان در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.
یزد، اصفهان و فارس سه ضلع مثلث گردشگری ایران را تشکیل می دهند و بسیاری از گردشگران خارجی در سفر به ایران این سه استان تاریخی و فرهنگی را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب می کنند.
این موضوع مرهون وجود ویژگی های ارزنده تاریخی و به یادگار گذاشتن بناهایی ماندگار توسط مردمان سختکوش این دیار است که سبب شد تا مسئولان استان توجه به صنعت گردشگری را به عنوان یکی از اولویت ها و محورهای توسعه یزد بیش از پیش مورد نظر قرار دهند.
هم اکنون حدود ۲۵۰ اقامتگاه بومگردی در استان یزد فعال است که نقش موثری در رونق صنعت گردشگری منطقه دارد.