به گزارش خبرنگار صنایعدستی ایرنا، از زمانی که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مرداد ۱۳۹۸ تشکیل شد، فرایند ارزشیابی و اعطای درجه هنری هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی که تا آن زمان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت میگرفت بلاتکلیف و عملا متوقف و موجب دلخوری برخی هنرمندان و پیشکسوتان این حوزه شده بود.
محمود سالاری معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۲۲ تیر ۱۴۰۱ گفته بود «ما نمیتوانیم ارزیابی و اعطای مدارک آنها را انجام دهیم، طبق روال باید کارگروه اختصاصی ارزشیابی هنرمندان صنایعدستی و هنرهایسنتی تشکیل شود، نماینده وزیر و دبیر کارگروه و اعضای آن در رشتههای مختلف در حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی حضور یابند و ارزیابی در وزارت میراث فرهنگی انجام شود.
وی آن زمان به تشکیل وزارت میراثفرهنگی، با ساختار مشخص و مستقل اشاره و تصریح کرد: هنرمندان تخصصی صنایعدستی باید به این وزارتخانه مراجعه کنند که امیدوارم با وجود کارگروه ارزشیابی هنرمندان در آن وزارتخانه، هنرمندان و اساتید بتوانند از برکات هنر و تجربهای که در این سالها اندوختهاند، بهرهمند شوند و ما هم در این زمینه هر نوع همکاری لازم را انجام میدهیم، اما ما در معاونت هنری از نظر قانونی دیگر چنین اختیاری نداریم و نمیتوانیم درجه هنری بدهیم.
مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی گره را باز کرد
بالاخره با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۲۰ دی ماه ۱۴۰۱ گره باز شد. علی دارابی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی آن زمان خبر این مصوبه را اعلام کرد: فرایند ارزشیابی و اعطای درجه هنری هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی به صورت کامل به وزارت میراث فرهنگی واگذار شده است. بر این اساس مقرر شد به منظور تمرکز و تسریع در فرآیند ارزشیابی هنرمندان هنرهای سنتی صنایع دستی، و هنرمندان میراث فرهنگی با رعایت الزامات نظام تخصصی، ارزشیابی و صدور گواهی درجه هنری برای آنها توسط شورای تخصصی در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انجام پذیرد که باید آیین نامه، ترکیب شورای مذکور، تعریف آثار، ضوابط و نحوه ارزشیابی ظرف ۳ ماه از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تدوین و برای تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی، ارائه شود.
ابلاغ مصوبه و فرصت سهماهه برای تدوین آییننامه
اکنون آیت الله سید ابراهیم رییسی، رئیس جمهوری طی نامهای ماده واحده واگذاری کامل فرایند ارزشیایی و صدور گواهی درجه هنری هنرمندان هنرهای سنتی و صنایعدستی، نخبگان و میراثداران تمدنی را به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ابلاغ کرده است.
در این نامه آمده است: ماده واحده واگذاری کامل فرایند ارزشیایی و صدور گواهی درجه هنری هنرمندان هنرهای سنتی و صنایعدستی، نخبگان و میراثداران تمدنی را به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مصوب جلسات ۳۸۴ و ۳۹۱ مورخ ۱۷ آبانماه ۱۴۰۱ و ۲۰ دیماه ۱۴۰۱ شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی که مطابق مفاد تبصره ۴ ماده ۲۰ آییننامه داخلی شورای عالی در جلسه ۸۷٦ مورخ ۲۷ دیماه ۱۴۰۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب نهایی رسید، ابلاغ شد.
این ماده واحده بهمنظور تمرکز و تسریع در فرایند ارزشیابی هنرمندان هنرهای سنتی و صنایعدستی و نخبگان و میراثداران تمدنی و رعایت الزامات نظام تخصصی مربوط به آن، تمامی مراحل و فرایند ارزشیابی و صدور گواهی درجه هنری برای این دسته از هنرمندان و نخبگان توسط شورایی تخصصی زیر نظر وزیر میراثفرهنگی گردشگری و صنایعدستی انجام میشود.
تبصره ۱: آییننامه ترکیب شورای مذکور تعریف میراث و آثار و هنرهای سنتی و صنایعدستی ضوابط و نحوه ارزشیابی هنرمندان هنرهای سنتی و صنایعدستی و نخبگان و میراثداران تمدنی و صدور گواهی درجه هنری آنها، طی مدت سه ماه از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، تدوین و برای تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه میشود تا زمان تصویب این آییننامه، متمم آییننامه مصوب جلسه ٥٦٩ مورخ ۱۲ مهرماه ۱۳۸۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی معتبر خواهد بود.
تبصره ۲: این ماده واحده در موارد مغایرت بر مصوبه متمم آییننامه شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور (مصوب جلسه ٥٦٩ مورخ ۱۲ مهرماه ۱۳۸۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی) حاکم است.
بیشتر بخوانید
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در هر سه حوزه ماموریتی اختصاصی خود با دستگاههای مختلف اجرایی، توازی در تکالیف و ماموریت دارد، این نوع موازیکاریها که ریشه در تفکیکها و ادغام های گذشته این سه حوزه دارد، بر عملکرد و دستاوردهای این وزارتخانه جوان در دو سال گذشته تاثیر منفی داشته است، سایر گرهها نیز زمانی باز خواهد شد که لایحه شرح وظایف این وزارتخانه در مجلس شورای اسلامی تصویب و تکالیف و ماموریتهای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، قانون شود.