به گزارش خبرنگار ایرنا، اهالی روستای توتک از جمعیت پنج درصدی عشایر کشور هستند، مردمانی که به عشق پرورش دام های خود، کوه ها و مراتع شهرستان ری را در می نوردند در حالی که خانه و کاشانه آنان در ۲ هزار و ۸۰۰ متری شهر قیامدشت بخش خاوران واقع شده است.
عشایر بودن اهالی روستای توتک شاید بهانه ای شده بود که مسیر دسترسی به این روستا، در گذشته چندان مورد توجه قرار نگرفته باشد تا آنجا که همین مسیر ۲ هزار و ۸۰۰ متری به یکی از حادثه خیزترین جاده های بخش خاوران شهرستان ری تبدیل شده بود.
با ورود اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای شهرستان ری، روکش آسفالت و مناسب سازی این مسیر در نهایت اجرا و تردد از این جاده ایمن برای اهالی و مهمانان ایمن شد.
شغل اغلب اهالی روستا دامپروری است، تولید گوشت گوسفند سبکی که به گفته سید علی یزدی خواه نماینده مردم تهران و ری در مجلس شورای اسلامی ۸۰ درصد آن به دست عشایر تولید و روانه بازار می شود.
روستایی به دور از آلودگی پایتخت
این روستا از سوی دیگر در ۱۰ کیلومتری تهران، پایتخت ایران قرار گرفته، فاصله ای که به نفع اهالی تمام شده و آنان را از شر آلودگی پایتخت در امان نگاه داشته است اما اهالی آن از آب آشامیدنی لوله کشی با چنین فاصله های نزدیکی از منابع و انشعابات آبی، بی بهره مانده اند.
اهالی روستای توتک با خط اصلی انشعاب آب شهرری فقط ۲ هزار و ۸۰۰ متر فاصله دارند، اما برای تامین آب آشامیدنی خود دست به دامن تانکرهای می شوند که به طور مستمر همین فاصله را می پیمایند تا مردم این روستا را سیراب کنند.
این روستا از سوی دیگر در ۱۰ کیلومتری تهران، پایتخت ایران قرار گرفته، فاصله ای که به نفع اهالی تمام شده و آنان را از شر آلودگی پایتخت در امان نگاه داشته است اما اهالی آن از آب آشامیدنی لوله کشی با چنین فاصله های نزدیکی از منابع و انشعابات آبی، بی بهره مانده اند.
روستای توتک رشته قناتی نیز دارد اما کم آب بودن آن در فصول بارندگی و خشکی در فصول گرم سال موجب شده تا اهالی این روستا، از برکت آب آن بی نصیب باشند.
حضور مسئولان به بهانه بهره برداری از جاده، فرصتی به اهالی این روستا دست داد تا با حضور در مراسم بهره برداری مطالبات خود را مطرح سازند، مطالباتی که محور و تاکید آن بر روی لزوم تامین آب آشامیدنی بود.
اهالی روستا از نحوه آبرسانی به این روستا با تانکر و با قیمت تمام شده بالا گلایه داشتند و تنها شاخه قنات موجود در حاشیه این روستا را برای پاسخگویی به تامین آب آشامیدنی ناکافی اعلام کردند.
فناوری همه کشور را فراگرفته و در این شرایط ما باید دبه به دست در صف برداشت آب از قناتی باشیم که در همه روزها توان لازم برای انتقال آب را ندارد، تانکرهای آبی خریداری شده کفاف نیاز اهالی روستا را نمی دهد، قیمت تمام شده انتقال آب با تانکر برای روستا بسیار بالاست و توتک با دهها خانوار شایسته زندگی در این شرایط نیست، این نکاتی بود که روستاییان با مسئولان شهرری مطرح کردند.
سید علی یزدی خواه نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و حمید زمانی معاون استاندار تهران و فرماندار ویژه شهرستان ری که در این مراسم حضور داشتند، گلایه ها و مطالبات مردم را به حق دانستند و پاسخگوی درخواست های آنان شدند.
مسئولان حاضر در ابتدا معتقد بودند و تاکید داشتند که آب تنها قنات موجود در حاشیه روستا می تواند از نظر کمیت و کیفیت پاسخگوی نیاز روستای توتک باشد که با واکنش روستایی مواجه شدند، روستاییانی که می گفتند: چطور آب یک شاخه فنات که اغلب اوقات قطع است، می تواند تامین کننده نیاز دهها خانوار باشد.
این مساله نیز مطرح شد که اهالی این روستا به طور مستمر در حال ییلاق و قشلاق هستند و همین یکجا نشین نبودن علت متصل نشدن روستایی که پشت کوه های بخش خاوران قرار گرفته به انشعاب آب باشد که بار دیگر اهالی روستا اعلام کردند: حتی در صورت ییلاق و قشلاق حداقل ۱۰۰ خانوار همواره در توتک ساکن هستند و آب قنات موجود کفاف نیاز آنان را نیز نمی دهد.
فناوری همه کشور را فراگرفته و در این شرایط ما باید دبه به دست در صف برداشت آب از قناتی باشیم که در همه روزها توان لازم برای انتقال آب را ندارد، تانکرهای آبی خریداری شده کفاف نیاز اهالی روستا را نمی دهد، قیمت تمام شده انتقال آب با تانکر برای روستا بسیار بالاست و توتک با دهها خانوار شایسته زندگی در این شرایط نیست، این نکاتی بود که روستاییان با مسئولان شهرری مطرح کردند.
۳۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز انتقال خط انشعاب آب
سید علی یزدی خواه نماینده مجلس در همین زمینه به خبرنگاران گفت: بحث آب آشامیدنی از معضلات اساسی روستای توتک است که در صورت حل شدن می تواند به مهاجرت معکوس به این روستا منجر شود.
وی افزود: اهالی این روستا همه تولیدکننده و دامدار و از میان عشایر هستند و باید پیگیر مطالبه آنان در زمینه تامین آب شرب بود.
یزدی خواه یادآورشد: ۸۰ درصد گوشت دام سبک کشور را عشایر تولید می کنند در حالی که کمتر از پنج از درصد جمعیت کشور را شکل می دهند، از همین رو نباید نسبت به مطالبات آنان بی تفاوت بود.
این نماینده مجلس اظهار داشت: پیگیری های لازم را برای تامین آب آشامیدنی انجام داده ایم تا بتوانیم زودتر از موعد تعیین شده انشعاب آب را از محل رینگ اصلی شهرری منتقل کنیم.
وی خاطر نشان کرد: تامین اعتبار مورد نیاز اجرای این طرح را می توان از محل اعتبارات شرکت آبفای استان تهران پیگیری کرد، این شرکت بابت تامین آب آشامیدنی از محل اعتبارات عوارض، که هزینه کرد آن برای توسعه انشعابات شهری و روستایی است.
یزدی خواه تاکید کرد: خلاف اعلام عده ای مبنی بر نیاز به ۱۵ میلیارد تومان اعتبار برای انشعاب آب روستای توتک، برآوردها نشان می دهد که نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان برای اجرای آن مورد نیاز خواهد بود.
پیگیر اتصال روستای توتک به رینگ اصلی تامین آب هستیم
حمید زمانی فرماندار ویژه شهرستان ری نیز در همین زمینه به خبرنگاران گفت: بحث اتصال روستای توتک به رینگ اصلی تامین آب آشامیدنی که متصل به سد شهید ماملو در جنوب شرقی پایتخت است را پیگیری می کنیم، مطالعات اولیه نیز انجام شده و خود مردم روستا نیز مشارکت داشتند و تا حصول نتیجه پیگیری هستیم.
هر بار آبرسانی بیش از ۱۵ میلیون تومان اعتبار می خواهد
علی صالحی رئیس شورای اسلامی بخش خاوران نیز در همین زمینه از انتقال آب آشامیدنی به روستای توتک با تانکر در مقاطع مختلف خبر داد و گفت: برای هر بار انتقال آب بیش از ۱۵ میلیون تومان اعتبار صرف می شود.
وی با بیان اینکه مجموع اعتبار اولیه برآورد شده برای اتصال روستای توتک به انشعاب اصلی آب شهرستان ری، ۱۵ میلیارد تومان است، ادامه داد: خط لوله انتقال آب از رینگ اصلی باید به طور ۲ هزار و ۸۰۰ متر از مناطق کوهستانی منتقل شود ولی در مجموع از صرف اعتبار مستمر برای تامین آب بهتر است.
صالحی از انتقال ۲۰۰ تانکر آب طی سال جاری برای تامین آب آشامیدنی روستای توتک نیز اطلاع داد و افزود: نمی توان به این روش برای همیشه آب را منتقل ساخت و تنها رشته قنات موجود در روستا نیز پاسخگو نیست ضمن آنکه میزان آب آن در فصول مختلف متفاوت است.
روستای توتک در بخش خاوران، از مناطق کوهستانی شهرستان ری به شمار می آید و خلاف دیگر نقاط بخش خاوران و مصاف به نظر کوتاه آن، کوهستانی بودن مسیر دسترسی به این روستا را دشوارتر می کند.
بخش خاوران با مرکزیت شهر قیامدشت دارای ۱۱۳ کیلومتر مربع وسعت و ۵۱ هزار نفر جمعیت که در شمال شهرستان ری واقع شده است، در این بخش ۱۲ هزار واحد صنفی و صنعتی در قالب شهرک صنعتی خاوران و لکه های صنعتی مستقر هستند.