به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از رویترز، «جیمز اوبراین» رئیس دفتر هماهنگی تحریمهای وزارت امور خارجه آمریکا، گفت: همزمان با تلاش قدرتهای غربی برای انزوای بیشتر مسکو، آمریکا احتمالا بانکهای بیشتری که با روسیه در ارتباط هستند را تحریم می کند.
اظهارات اوبراین در حالی است که دیپلمات های غربی به دنبال اجماع بر سر تحریم های جدید در نخستین سالگرد حمله روسیه به اوکرین در تاریخ ۲۴ فوریه (۵ اسفند) هستند.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه اظهاراتش به رویترز تشریح کرد: «ما نزدیک به ۸۰ درصد از داراییهای بخش بانکی روسیه را مسدود کرده ایم و در حال بررسی بانکها و مؤسسات مالی دیگر هستیم تا ببینیم روسیه چگونه با دنیای بیرون ارتباط برقرار می کند. احتمال آن وجود دارد که اقدامات بیشتری صورت گیرد و هرگونه سرپیچی از قوانین جدید مجازات های سنگین در پی دارد».
پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه سال گذشته، غرب دسترسی چندین بانک روسیه به سیستم پرداخت بینالمللی سوئیفت را مسدود کرد و از همین رو "اسبر بانک" و "ویتیبی بانک" به عنوان دو بانک مهم این کشور مجبور به تعطیلی فعالیتهای خود در بسیاری از بخش های اروپا شدند. دولت های غربی همچنین نزدیک به ۳۰۰ میلیارد دلار از ذخایر بانک مرکزی روسیه را مسدود کردند.
اما هنوز همه راه های ارتباطی قطع نشده است و برخی بانک های اروپایی، مشاغل بزرگی در آنجا دارند و باید همچنان از قوانین محلی پیروی کنند.
در این میان "گازپروم بانک" که بازوی مالی شرکت "گازپروم" غول صادرکننده گاز روسیه است نیز تا حدی به دلیل پرداختهای انرژی، از تحریمهای سخت فرار کرده است.
همزمان به دلیل خواست برخی کشورهای اروپایی از جمله مجارستان و تا حدی آلمان، برای کاهش محدودیتهای بیشتر با هدف کاهش پیامدهای اقتصادی تحریم ها، مشخص نیست که تحریم های جدید غرب تا چه اندازه بلندپروازانه باشد.
در این میان اوکراین خواستار تحریم های بیشتر از جمله هدف قرار دادن بخش هسته ای روسیه شده است، اما احتمالا تلاش کییف در این میان مایوس کننده خواهد بود. به گفته دو تن از مقام های اروپایی که خواستند نامشان فاش نشود، وضع تحریمهای مالی بیشتر ممکن است، اما هدف قرار دادن بخش هستهای روسیه، که لهستان نیز از آن حمایت میکند، بی نتیجه می ماند. مجارستان از جمله کشورهایی است که پیش از این اعلام کرده بود چنین اقدامی را وتو خواهد کرد.
«والدیس دامبروسکیس» کمیسر تجاری اتحادیه اروپا به تازگی اعلام کرده بود که روسیه در تلاش برای دور زدن تحریم ها است و اقدامات جدید اتحادیه اروپا در واقع به دنبال محدود کردن همین دور زدن ها است.
از سوی دیگر، تحلیلگران می گویند که راه های زیادی برای اعمال تحریم های بیشتر علیه روسیه وجود دارد.
«نیکلاس ورون» از اعضای اندیشکده "اقتصاد بینالملل پترسون" مستقر در واشنگتن گفت: «در حالی که اکثر بانکهای مهم روسیه تحریم شدهاند، هنوز راه های بیشتری برای تحت فشار قرار دادن مسکو وجود دارد. هرچند که روسیه ثابت کرده است می تواند خود را با این شرایط سازگار کند».
«گونترام وولف» مدیرعامل اندیشکده شورای روابط خارجی آلمان نیز در این خصوص گفت: روسیه میتواند از حسابهای بانکی دلاری برای تجهیز ارتش خود استفاده کند و لذا تحریمهای مالی شدیدتر ارتش روسیه را تضعیف میکند.