به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» در دومین روز از سفر سه روز خود به پکن پایتخت چین، از دانشگاه پکینگ در شهر هایدیان بازدید کرد؛ این دانشگاه در واقع نخستین دانشگاه جامع ملی چین است که در سال ۱۸۹۸ میلادی تأسیس شد و پس از انقلاب سال ۱۹۱۱ میلادی به دانشگاه ملی پکن تغییر نام داد و از سال ۱۹۴۹ به این دانشگاه پکن میگویند. این دانشگاه از زمان تأسیس تاکنون یک دانشگاه برتر آموزش عالی در چین بوده است. دانشگاهی که برخی از برجستهترین چهرههای تاریخ چین از جمله مائو تسه تونگ را آموزش داده است.
حال صبح امروز به وقت محلی در بدو ورود آیت الله سیدابراهیم رئیسی به دانشگاه پکن؛ دانشجویان این دانشگاه با خواندن قطعه شعری فارسی به وی خوش آمد گفتند و در مراسمی با حضور رئیس، استادان و دانشجویان این دانشگاه هائو پینگ رئیس دانشگاه پکن به پاس خدمات و اقدامات رئیس جمهور اسلامی ایران در مسیر تقویت و توسعه روابط ایران و چین و همچنین حفظ صلح و ثبات در منطقه و جهان، عنوان «استاد افتخاری» دانشگاه پکن را به وی اعطا کرد.
رئیس دانشگاه پکن با ابراز خرسندی از حضور رئیس جمهور ایران و هیات همراه در کشور چین و در این دانشگاه گفت: به پاس خدمات و اقدامات آیت الله رئیسی در مسیر تقویت و توسعه روابط ایران و چین و همچنین حفظ صلح و ثبات در منطقه و جهان، عنوان «استاد افتخاری» دانشگاه پکن به او اعطا میشود و "لی لینگ"، "لیو اینگ جون"، "شب گوانگ" و "بویینگ بینگ " چهار استاد برتر این دانشگاه در زمینه ایران شناسی و آموزش زبان فارسی هم تجلیل شدند.
دنیای نوین نیازمند نظمی نوین برای شکل گیری چندجانبهگرایی واقعی است
رئیس جمهور هم در این جمع به پیشینه تاریخی روابط ایران و چین اشاره کرد و گفت: چین از طریق جاده ابریشم باستانی، جهانی شد و این سعادت و رفاه از رهگذر این مسیر تجاری و بازرگانی در ایران زمین پایداری یافت که نه تنها مهمترین مسیر در تسهیل تجارت و همکاری میان ملتهای مختلف بوده، بلکه به مثابه ریسمانی فرهنگی جوامع گوناگون را در طول تاریخ به یکدیگر پیوند داده است.
آیت الله رئیسی در ادامه با استقبال از ابتکار کمربند-راه از طرف دولت چین تصریح کرد که با احیای این ابتکار در جهان جدید، دو ملت بار دیگر عزم راسخ خود را برای تحکیم دوستی و برداشتن گامهای استوار در راه توسعه همگون و شراکت راهبردی برای شکل دادن به آینده امیدبخش برای سعادت جامعه بشری نشان دادهاند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در دانشگاه پکن با بیان اینکه جهان جدیدی در حال شکلگیری و نظم کهنه رفتنی است، تاکید کرد که دنیای نوین، نظمی نوین میطلبد که در آن چندجانبهگرایی واقعی، همافزایی حداکثری، همبستگی و دوری هر چه بیشتر از یک جانبهگرایی رواج یابد تا در نهایت نظمی عادلانه و منصفانه پدید آید. همچنین با توجه به قرار گرفتن آسیا در کانون تغییرات جهانی در حال ظهور، حفظ و تقویت صلح در این پهنه گسترده نه تنها یک انتخاب بلکه یک ضرورت است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه قدرت ایران، قدرتی امنیتساز است و ظرفیتهای منطقهای آن، حامی صلح و ثبات در کشورهاست و فقط برای مقابله با تهدید قدرتهای سلطهگر به کار گرفته میشود، افزود: یکی از موفقیتهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران غلبه بر چالشهای فراملی نظیر تروریسم و افراطگرایی در غرب آسیا است.
سپس رئیس جمهور اسلامی ایران با جمعی از اندیشمندان و فرهیختگان برتر چین دیدار کرد و به تشریح مواضع کشورمان در عرصههای منطقه ای و جهانی و نیز روابط تهران و پکن پرداخت که در این دیدار جمعی از صاحب نظران عرصه های علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاههای چین حضور داشتند.
آیت الله رئیسی در این جمع گفت: صاحبان اندیشه در کشورهای مستقل به مثابه دیدهبانی تیزبین از هویت تمدنی کشورشان در مواجهه با تهاجمات نظام سلطه حراست کنند و ایران ظرفیتهای عظیمی دارد که بالفعل شدن آنها در رشد کشورهای منطقه و حتی آسیا موثر است
او تنها راه مقابله با تهدید آمریکا و همپیمانانش ایستادگی و مقاومت دانست و گفت: آنچه دو کشور ایران و چین را در کنار هم قرار داده سابقه تمدنی، مواضع مشترک در مخالفت با یکجانبهگرایی، استقلالطلبی و نفی سلطهگری و سلطهپذیری است.
حضور در نشست مشترک تجار و فعالان اقتصادی ایران و چین، دیدار با ایرانیان مقیم این کشور از دیگر برنامههای آقای رئیسجمهور در سفر سه روزه خود به این کشور است.
نشست فعالان اقتصادی عصر امروز با حضور دهها تن از مدیران ارشد شرکت های چینی در زمینه های صنعت و معدن، انرژی و حمل و نقل برگزار و راههای تجارت با ایران، سرمایه گذاری و پیشبرد پروژه های کلان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
رئیسجمهور: چین را شریک قابل اعتماد تجاری خود میدانیم
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در ادامه در جمع نمایندگان دهها شرکت بزرگ اقتصادی این کشور حاضر شد و پس از شنیدن نقطه نظرات نمایندگان ۱۰ ابر شرکت چینی و تعدادی از شرکتهای فعال ایرانی در این کشور گفت: با توافقات خوبی که در این سفر به دست آمده است، شرکتهای اقتصادی دو کشور میتوانند برای توسعه همکاریها در زمینههای مختلف گامهای بلندی بردارند.
رئیس جمهور برداشتن گامهای بلند در تعاملات را، از جمله توافقات خود با رئیس جمهور چین دانست و افزود: در هر دو کشور ظرفیتهای به کار گرفته نشده بسیاری وجود دارد که هر دو رئیس جمهور بر بهرهگیری از این ظرفیتها برای ارتقای بیش از پیش همکاریها تاکید کردیم.
آیتالله رئیسی در ادامه از توافق با رئیس جمهور چین درباره تشریک مساعی دو کشور برای مقابله با یکجانبهگرایی خبر داد و با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دو تمدن بزرگ ایران و چین اظهار داشت: ایران، چین را شریک قابل اعتماد تجاری برای خود میداند و معتقد است که میتوان از ظرفیت همکاریهای دو کشور در مسیر توسعه ایران بهره برد.
رئیسجمهور با اشاره به ظرفیتهای کمنظیر اقتصادی و ژئواستراتژیک ایران و نقش بسیار مهمی که ایران در تجارت کالا با آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا دارد، افزود: شرکتهای چینی میتوانند از این ظرفیتها برای تبادل کالا و همچنین سرمایهگذاری استفاده کنند.
آیت الله رئیسی با استقبال از فعالیت شرکتهای چینی در زمینه سرمایهگذاری اقتصادی و انتقال تکنولوژی تصریح کرد: پیشرفتهای چین در فناوریهای نوین و توسعه و پیشرفت شرکتهای دانش بنیان در ایران زمینه مناسبی برای همکاری ایجاد کرده که باید از آن استفاده کرد.
رئیسجمهور همچنین بر ضرورت تسهیل فعالیت شرکتهای دو کشور و رفع موانع موجود در این زمینه تاکید کرد.
توافق تهران و پکن برای توسعه روابط راهبردی/ایران برای منطقه امنیتساز بوده است
در ادامه، رئیسی با حضور در مسجد تاریخی «دونگ سی» پکن با ابراز خرسندی از حضور در جمع نمازگزاران و مسلمانان این شهر، از سابقه بیش از هزار ساله اسلام در چین گفت و افزود: ۲ هزار سال پیش هم جاده ابریشم دو تمدن بزرگ ایران و چین را به یکدیگر مرتبط کرد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه روابط ایران و چین پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره رو به گسترش بوده است، اظهار داشت: دو کشور بزرگ ایران و چین ظرفیتهای بسیاری برای توسعه ارتباطات در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارند.
آیت الله رئیسی در ادامه با راهبردی توصیف کردن روابط ایران و چین از توافق دو کشور برای توسعه این روابط خبر داد.
رئیسجمهور، استقلالخواهی ایران را دلیل دشمنیهای آمریکا و نظام سلطه با جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود: با وجود همه دشمنیهای آمریکا امروز انقلاب اسلامی ایران توانسته است، قویتر از قبل به حرکت خود در مسیر پیشرفت و توسعه ادامه دهد.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه در تمام توطئههای خود علیه ملت ایران شکست خورده است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران برای مردم منطقه امنیتساز بوده، اما آمریکا دنبال این بوده که با راهانداختن گروههای تکفیری در منطقه ناامنی ایجاد کند.
رئیس جمهور در ادامه به اهانت به مقدسات دینی در کشورهای اروپایی اشاره و خاطرنشان کرد: غربیها به نام آزادی بیان به مقدسات قریب به ۲ میلیارد مسلمان اهانت میکنند که این اهانت به همه انسانیت و اقدامی بر علیه آزادی بیان است، اما یقین داریم که این توطئهها و فتنهها ره به جایی نخواهد برد و وضعیت عالم با امید به اصلاح امور به طرف پاکی و نیکی حرکت خواهد کرد و سلطهگران و آمریکاییها و نظام سلطه در آینده جهان جایگاهی نخواهد داشت.
در جمع ایرانیان مقیم پکن
رئیس جمهور سپس با ایرانیان مقیم چین دیدار و مذاکرات با مقامات چینی در این سفر را موفقیتآمیز ارزیابی کرد و گفت: پیگیری و اجرای مصوبات این سفر مسئولیتی مضاعف برای سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن ایجاد کرده است و سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین باید تلاش خود را برای انتقال فناوری در حوزههای مختلف به کشور و همچنین معرفی دستاوردهای جوانان ایرانی در شرکتهای دانش بنیان به بازارهای چینی مضاعف کند.
آیت الله رئیسی با اشاره به دیدار خود با نمایندگان دهها شرکت بزرگ چینی، اطلاع نداشتن و آگاهی آنها از ظرفیتهای بسیار بزرگ در ایران را از جمله موانع موجود در تعاملات اقتصادی این شرکتها با ایران عنوان کرد و گفت: خوشبختانه در طی یک سال و نیم گذشته بیش از ۱۰ دفتر تجاری در کشورهای منطقه با هدف معرفی ظرفیتهای ایران به تجار و بازرگانان آنها تاسیس شده که لازم است این ماموریت با جدیت دنبال شود.
آیتالله رئیسی عضویت در پیمان شانگهای و فراهم شدن ارتباطگیری با زیرساختهای همه کشورهای عضو آن را از جمله اقدامات مهم دولت در مسیر بسترسازی برای توسعه تجارت خارجی عنوان کرد و اظهار داشت: این فرصتها بسترهای مناسبی برای فعالسازی ظرفیتهای اقتصادی کشور است.
حمایت حقوقی و بهرهمندی از خدمات کنسولی ایرانیان مقیم خارج، از دیگر تاکیدات رئیس جمهور بود که پیگیری اجرای کامل آن به وزیر امور خارجه سپرده شد.
پیش از سخنان رئیس جمهور تعدادی از فعالان اقتصادی مقیم چین به بیان مسائل و مشکلات خود پرداختند که به دلیل محدودیت زمان و فشردگی برنامهها امکان طرح مسائل برای برخی دیگر از حاضران فراهم نبود، اما آیتالله رئیسی با نگاه ویژه به مسائل مربوط به فعالان اقتصادی، برنامه بعدی خود را به تعویق انداخت و پس از اتمام سخنانش پای صحبت آنها نشست.
اقامه نماز آیتالله رئیسی در مسجد تاریخی «دونگ سی» پکن
رئیس جمهور در ادامه برنامههای سفر خود به چین، با حضور در مسجد «دونگ سی» پکن، ضمن بازدید از این مسجد تاریخی، نماز مغرب و عشای خود را با مسلمانان چینی در این مسجد به جماعت اقامه و در جمع نمازگزاران هم سخنرانی کرد.
مسجد «دونگ سی»، یکی از قدیمیترین مساجد شهر پکن است که گفته میشود در سال ۱۳۵۶ میلادی در زمان سلسله یوان ساخته شده است. این مسجد مقر انجمن اسلامی پکن است.
در پایان پکن را به مقصد کشورمان ترک کرد.
گزارش تصویری اختصاصی ایرنا از دومین روز سفر رئیس جمهور به پکن را در لینک زیر دنبال کنید: