تهران- ایرنا- رهبران احزاب و رسانه‌های منتقد و مخالف ترکیه این روزها حملات خود را به دولت این کشور افزایش داده و عملکرد دولت را در مدیریت بحران زلزله ۱۰ روز پیش ترکیه ضعیف خوانده و اردوغان را مسئوول وضعیت موجود عنوان می‌کنند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، منتقدان معتقدند که دولت رجب طیب اردوغان در بحث آواربرداری، عملیات امداد و نجات سرعت قابل قبولی نداشته و حتی نتوانسته برای افراد جان به در برده از زلزله، سرپناه و مواد غذایی لازم و کافی را تامین کند.

این منتقدان، دولت ترکیه را به ناتوانی در تامین به موقع لوازم گرمایشی، آب و برق و حتی امنیت در مناطق زلزله زده متهم کرده و می گویند که شیوع بیماری، سرقت و غارت اموال زلزله زدگان و مسدود کردن مسیرهای ارتباطی زمینی و مجازی از جمله نشانه‌های ناکارآمدی دولت اردوغان در مدیریت این بحران است.

به اعتقاد منتقدان، دولت در به کارگیری توان ارتش برای مدیریت روزهای نخست زلزله تعلل کرده و مردم مناطق زلزله‌زده نیز از عملکرد دولت ترکیه خشمگین و ناراضی هستند و دولت اردوغان برای پنهان کردن ناتوانی خود در مدیریت بحران در ۱۰ استان زلزله زده، وضعیت فوق‌ العاده سه ماهه اعلام کرده است.

روزنامه «قرار» به نقل از «صلاح الدین دمیرتاش» رهبر سابق و زندانی حزب دمکراتیک خلق‌های ترکیه، رئیس جمهوری این کشور را مسئول تمام اشتباهات و بی تدبیری در فاجعه زمین لرزه اخیر عنوان کرد.

به نوشته این رسانه، دمیرتاش دولت ترکیه را دولتی با «حاکمیت تک نفره» خواند و گفت: در این دولت هیچ کس بدون کسب دستور از اردوغان نمی‌تواند حرکت کند و بر این اساس، اگر اردوغان را مسئول ندانیم، چه کسی را باید مسئول اعلام کنیم؟

رهبر سابق حزب دمکراتیک خلق‌های ترکیه خواستار پایان دادن به حاکمیت تک نفره در ترکیه شد و افزود: اردوغان باید بزرگترین حساب را به مردم پس بدهد و این خواسته نیز دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد.

روزنامه «خبر ترک» نیز با انتخاب تیتر «انتقاد مشترک رهبران حزب جمهوری خواه خلق و حزب دمکراتیک خلق‌ها از عملکرد دولت در زلزله» نوشت: «پروین بولدان» رهبر حزب دمکراتیک خلق‌ها و «کمال قلیچداراوغلو»رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه در شهر دیاربکر دیدار کرده و به صورت مشترک از عملکرد دولت اردوغان در جریان زلزله اخیر به شدت انتقاد کردند.

این روزنامه در تارنمای خود به نقل از بولدان نوشت: در این زمین لرزه دولت آنکارا زیر آوار ماند و متاسفانه آنچه از زیر آوار بیرون آمد، انسانیت بود.

به نوشته این رسانه، رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز در این دیدار گفت: ساخت و ساز در مناطق زلزله زده مناسب و استاندارد نبوده و استحکام بناها به طور منظم ارزیابی نشده و دولت در انجام وظیفه خود در این زمینه کوتاهی کرده است.

کمال قلیچدار اوغلو اظهار کرد: شواهد نشان می‌دهد که هماهنگی مناسب و تخصصی به صورت لازم و کافی برای کمک به زلزله زدگان جنوب ترکیه وجود نداشته است.

این فعال سیاسی کهنه‌کار ترکیه امروز نیز در شبکه اجتماعی توئیتر در واکنش به برخی تلاش‌ها برای تعویق انتخابات به بهانه زلزله خطاب به اردوغان گفت: این کشور ۲۰ سال به تو فرصت داد و در دوره حاکمیت تو، بار دیگر در ترکیه کودتا اتفاق افتاد و در دوران همه‌گیری کرونا نیز این کشور به پنج عدد ماسک محتاج شد.

وی با متهم کردن اردوغان به نابودی اقتصاد ترکیه در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: «ما در زمین لرزه خرد شدیم. تو همیشه بی عرضه بودی. ما دیگر نمی‌ توانیم به تو یک سال دیگر فرصت بدهیم. حتی یک روز هم برای تو زیاد است. دیگر اجاره تداوم به این بی کفایتی را نمی دهیم.»

«مرال آکشنر» رهبر حزب نیک(خوب) ترکیه نیز انباشته شدن زباله و کمبود توالت سیار و اسکان زلزله زدگان را معضل بسیار جدی خواند و گفت: دولت برای رفاه حال زلزله زدگان و جلوگیری از بروز بیماری‌های واگیردار، باید هر چه زودتر این مشکلات را حل و فصل کند.

روزنامه «جمهوریت» ارگان رسمی حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز در سرمقاله امروز خود با اشاره به عدم استعفا یا پاسخگویی مسئولان ساخت و سازهای غیرقانونی، وزرای دولت اردوغان را مسئول اصلی کشتار زلزله را دانست.

این روزنامه با انتخاب تیتر «بیش از ۳۱ هزار کشته و صفر استعفا؛ دولت همه گناه را به گردن پیمانکاران انداخت» برای این مقاله که به قلم «شوال آیدوغان» نوشته شده، با اشاره به دستگیری پیمانکاران ساختمان‌های تخریب شده در جریان زلزله نوشت: چرا هیچ مسئول دولتی استعفا نکرده است؟

به نوشته این رسانه، پیمانکاران بناهای تخریب شده که در فاجعه دست داشتند، دستگیر شدند ولی مسئولانی که این ساخت و ساز را تایید کردند، آزاد بوده و با خیال راحت به کار خود ادامه می دهند.

«احمد داوود اوغلو» رهبر حزب آینده و نخست وزیر اسبق دولت حزب عدالت و توسعه و از یاران سابق اردوغان، خواستار انجام وظایف دولت در مدیریت بحران زلزله شد و گفت: دولت به جای این کار به فکر تعویق انتخابات به بهانه زلزله است.

وی با انتشار ویدئویی در صفحات مجازی خود خطاب مقامات دولت ترکیه گفت: به علت کوتاهی دولت، میلیون ها نفر از مردم مناطق زلزله زده در تلاش برای ترک منطقه و یافتن خانه در شهرهای دیگر هستند.

داوود اوغلو با انتقاد از تصمیم دولت ترکیه برای تعطیلی دانشگاه‌ها به بهانه اسکان زلزله‌زدگان در خوابگاه‌های دانشجویی، این کار را موجب وارد آمدن آسیب جبران ناپذیر به روند آموزش در ترکیه دانست و افزود: در انتخابات پیش رو، ملت تصمیم خواهد گرفت که چه کسی صاحب حق و چه کسی ناحق است.

به گزارش ایرنا، بر اساس آخرین آمار اعلام شده، در جریان زلزله دوشنبه هفته گذشته ترکیه که از آن به عنوان 'فاجعه قرن' یاد می‌شود، ، ۳۵ هزار و ۴۱۸ نفر جان باختند و طبق اولین برآوردها، در ۱۰ استان زلزله زده ترکیه ۲۱۱ هزار واحد مسکونی در ۴۷ هزار ساختمان تخریب شده و یا خسارت زیادی دید.