به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از تارنمای اسپوتنیک موندو، دبیرکل ناتو با اعلام این خبر بر موضع خود مبنی بر متقاعد کردن دولت ترکیه برای تصویب الحاق استکهلم و هلسینکی پس از نشست وزرای دفاع این سازمان که دیروز چهارشنبه ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن) در بروکسل برگزار شد، تاکید کرد.
ینس استولتنبرگ در نشستی مطبوعاتی اظهار داشت که این موضوع را به صورت مستقیم با رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه و مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه این کشور در میان خواهد گذاشت.
وی تصریح کرد: من در پاییز گذشته، ترکیه را تشویق کردم تا (الحاق) فنلاند و سوئد با هم را تصویب کند.
این سیاستمدار نروژی در حالی از قصد خود به ترکیه خبر داد که این کشور با یکی از بدترین فاجعههای تاریخ معاصر خود به دلیل زلزله ششم فوریه (۱۷ بهمن) روبرو است.
استولتنبرگ اذعان کرد آنکارا دیدگاههای متفاوتی درباره اینکه «فنلاند و سوئد تا چه حد در موقعیت یکسانی برای تصویب درخواست» به عنوان اعضای ناتو هستند، دارد.
وی اطمینان داد که این مسئله به دولت اردوغان بستگی دارد تا «تصمیم بگیرد که عضویت هر دو را تایید کند، این توصیه من است، یا اینکه فقط یکی از دو سند را تصوب کند. این مساله نه یک تصویب از سوی ناتو که تصمیم ترکیه است».
فنلاند و سوئد در ۱۸ می سال گذشته میلادی (۲۸ اردیبهشت)، حدود سه ماه پس از آغاز جنگ اوکراین، درخواستهای خود را برای عضویت در ناتو ارسال کردند. این دو کشور اینچنین استدلال میکنند که با ورود به این بلوک نظامی قصد دارند از منافع و امنیت خود در مواجهه با بیثباتی در اروپای شرقی دفاع کنند.
آنکارا در ابتدا با درخواست دو کشور مخالفت کرد، اما در ۲۹ ژوئن ۲۰۲۲ (هشتم تیر)، با در نظر گرفتن نگرانیهای ترکیه، یک یادداشت امنیتی با فنلاند و سوئد امضا کرد.
اردوغان پیشتر با اشاره به اینکه فنلاند و سوئد خانه بسیاری از سازمانهای تروریستی هستند، اظهار کرد: کشورش دیدگاه مثبتی نسبت به عضویت این دو کشور اروپایی در ناتو ندارد و عضویت در ناتو، بیطرفی فنلاند و سوئد که از زمان جنگ سرد وجود داشته است را تغییر خواهد داد.
مصطفی سنتوپ، رئیس پارلمان ترکیه نیز دوم فوریه (۱۳ بهمن) اطمینان داد آنکارا تصویب پیوستن سوئد به ناتو را غیرممکن میداند، زیرا در مقامهای این کشور عزم برای انجام تعهدات خود را نمیبیند.
از ۳۰ عضو ائتلاف ناتو، تنها مجارستان و ترکیه روند الحاق این دو کشور شمال اروپا را تایید نکردهاند.