به گزارش ایرنا به نقل از گلوبال تایمز، وانگ ونبین سخنگوی وزارت امورخارجه چین روز شنبه گفت: چین از آمریکا خواست تا به تعهد رهبر ارشد خود مبنی بر حمایت نکردن از جداییطلبان هواخواه «استقلال تایوان» عمل کند و هرگونه دیدارهای رسمی و مبادلات نظامی با جزیره تایوان را متوقف و از مداخله در مساله تایوان یا ایجاد عوامل جدید تنش میان چین و تایوان پرهیز کند.
اظهارات وانگ پس از آن بیان شد که فایننشال تایمز گزارش داد که مایکل چیس مقام ارشد پنتاگون در حوزه چین، قصد دارد در روزهای آینده از جزیره تایوان بازدید کند.
وی گفت، چیس ارشدترین مقام دفاعی ایالات متحده خواهد بود که از سال ۲۰۱۹ به این جزیره سفر میکند.
وانگ افزود که موضع چین در مخالفت با مبادلات رسمی میان ایالات متحده و جزیره تایوان ثابت و روشن است و از این کشور خواست که به اصل چین واحد و سه بیانیه مشترک پیشین چین و ایالات متحده در این خصوص، پایبند باشد.
بر اساس گزارش روز جمعه رسانههای آمریکایی، خبر سفر چیس به تایوان زمانی منتشر شد که جمهوریخواهان در کمیتههای امور خارجی و خدمات نیروهای مسلح کنگره آمریکا از جو بایدن رئیسجمهور این کشور خواستند تا زمانی که درخواست بودجه مالی سال ۲۰۲۴ خود را در ماه آینده ارائه میکند، پیشنهادی ۲ میلیارد دلاری برای کمک نظامی به تایوان را نیز در آن بگنجاند.
تارنمای اخبار نظامی «دیفنس نیوز» نامهای به امضای جیم ریش، عضو رتبهبندی کمیته روابط خارجی سنا را منتشر کرد که در آن نامه از بایدن خواسته شده تا بودجه کلی تامین مالی نظامی خارجی وزارت امورخارجه را افزایش دهد تا موجبات اعطای کمکهای مالی اضافی به تایوان به منظور خرید تجهیزات دفاعی از ایالات متحده فراهم شود.
تحلیلگران هشدار دادند با توجه به اینکه روابط چین و ایالات متحده به دلیل واکنش بیش از حد ایالات متحده به بالن سرنگون شده چینی در وضعیت حساسی قرار دارد، هر گونه تحریک بیشتر، به ویژه در مورد منافع اصلی چین مانند مسئله تایوان، میتواند روابط دوجانبه را بیش از پیش به خطر بیندازد.
لی هایدونگ استاد انستیتوی روابط بینالملل دانشگاه روابط خارجی چین، به گلوبال تایمز گفت: هم جمهوریخواهان و هم دموکراتهای آمریکا سعی کردهاند از مسئله تایوان برای مهار چین استفاده کنند و اکنون مجلسِ تحت کنترل جمهوریخواهان با اعمال نظرات خود در بودجه دولت آمریکا، قصد دارد کمکهای نظامی بیشتری به جزیره تایوان ارائه کند.
لی اظهار کرد: هدف نامه جمهوریخواهان این است که بایدن را به رفتار تهاجمیتری در مورد مسئله تایوان سوق دهند و رفتار محتاطانه بایدن در مورد این مسئله ممکن است با انتقاد شدید جمهوریخواهان مواجه شود.
وی افزود: این موضوع ممکن است منجر به رسیدگی غیرمنطقیتر آمریکا در رابطه با مسئله تایوان شود.
لی خاطرنشان کرد: جمهوریخواهان کنگره علاوه بر اعمال فشار بر بایدن، قصد دارند با استفاده از این نامه، فضای حمایت از جزیره تایوان را در جامعه آمریکا برانگیزند و به این وسیله از افکار عمومی علیه دموکراتها استفاده کنند.
به گفته تحلیلگران، جمهوریخواهان تلاش میکنند تا در مسئله تایوان، کنترل امور را از دست کاخ سفید خارج کرده و از آن در جهت منافع حزبی خود استفاده کنند و این تحریکات بر روابط چین و آمریکا تأثیر خواهد گذاشت.
لی گفت: مسئله تایوان موضوع مهمی در روابط چین و آمریکا است. با این حال، سیاست فعلی ایالات متحده درباره این جزیره دو پاره شده است. کاخ سفید استراتژی خود را دارد در حالی که به نظر میرسد کنگره راهبرد دیگری را اتخاذ میکند که در نتیجه سیگنالهای متفاوتی از سوی ایالات متحده به دست میآید.
لی خاطرنشان کرد: ایالات متحده چه در فروش تسلیحات به تایوان و چه در موضوع دیدار مقامات رسمیاش از این جزیره باید محتاطانه عمل کند، زیرا اقدامات این کشور میتواند روابط دوجانبه را بیش از پیش تحت فشار قرار داده و به چالش بکشاند.