به گزارش خبرنگار ایرنا، با تلاش مسوولان امر، مرحله نخست طرح هوشمندسازی یارانه نان انجام شد و امید مردم به نظارتها و همچنین کمیت و کیفیت نان افزایش یافت.
پخت سنتی نان در کشور با وجود فعالیت شرکتهای دانش بنیان در حوزههای مختلف و ابزار نوین و پیشرفته تولید، پخت، توزیع نان در ایران، هنوز با اتلاف انرژی، وقت، سرمایه و همچنین کاهش کیفیت و کمیت نان همراه است.
یک شهروند شاهرودی در این راستا به خبرنگار ایرنا، گفت: پخت صنعتی نانهای مورد نیاز مردم و کاهش دخالت نیروی انسانی در پخت باعث افزایش کیفیت و کاهش هزینههای تولید میشود.
حسین مرادی با بیان اینکه در سایر کشورها نیز با ذائقه مردم نانهای سنتی با دانش روز و همچنین با کیفیت به مردم ارایه میشود، تاکید کرد: پخت انواع نان سنتی که برخی از آن جزء میراث کهن کشور بشمار میرود با بروزرسانی تجهیزات و استفاده از دانش و ابزار نوین و آمیختن تجربهها در این حوزه، میتواند رضایتمندی بیشتر مردم را به همراه داشته باشد.
کیفیت، مساله همیشگی نان برای مردم
یک شهروند دیگر شاهرودی هم گفت: نانهای اول تنور به خاطر اینکه خمیر به طور کامل آماده پخت نشده، کیفیتی مناسب ندارد و کمتر قابل استفاده است و بیشتر آن دور ریخته میشود.
مریم عبدی افزود: نانهای ماشینی لواش به دلیل نداشتن کیفیت مناسب، سریع خشک، ریز و بدون استفاده میشود.
وی ادامه داد: نانی که از مخلوط آرد، آب، نمک و خمیرمایه، بدون زمان استراحت کافی آماده پخت میشود، هرگز کیفیت لازم را ندارد و قبل از ورود به سفره خانوار بیشتر آن دورریز میشود.
عبدی تاکید کرد: شلوغی نانواییها در ساعت اولیه پخت در صبح، ظهر و مغرب باعث پخت نان بی کیفیت و خمیرمانند میشود که این موضوع نارضایتی مردم را به دنبال دارد.
مشکلات خاص روستاییان در مورد نان
یکی از روستاییان حاشیه شهر شاهرود هم در این راستا گفت: با قوانین چند دهه گذشته به این روستا که یک نانوایی دارد سهمیه سه کیسه آرد روزانه اختصاص یافته است.
مجتبی کریم زمانی افزود: نبود نظارت همیشگی بر کار و همچنین بدون رقیب بودن این نانوایی، کاهش کیفیت نان را به دنبال داشته است.
به گفته وی، برخی مردم این روستا به ناچار از این نان استفاده میکنند و تعدادی هم از شهر با هزینه و وقت بیشتری نان خریداری میکنند.
سرما و دیگر عوامل موثر بر پخت نان
طی چند هفته گذشته که سرمای هوا افزایش داشت و تعطیلی نانواییها در سطح شهر بیشتر از گذشته به چشم میخورد مردم برای خرید نان مازاد بر نیاز روزانه بیشتر تشویق شدند تا از بینان شدن سفره خود جلوگیری کنند.
برخی مردم شاهرود که سابقه قطع گاز چند روزه را در زمستان سال ۱۳۸۶ تجربه کردهاند در این روزهای سرد سال بیشتر از نیاز نان خریداری و در فریزرها نگهداری میکنند که این کار نیز بر کاهش کیفیت نان و دورریز آن تاثیرگذار است.
یک نانوای پیشکسوت و بازنشسته به خبرنگار ایرنا گفت: کیفیت و نوع آرد، میزان نمک، خمیر مایه و مدت زمان استراحت خمیر تا آمادگی کامل برای پخت نان، از عوامل بسیار مهم در تولید و پخت نان مرغوب است که این روزها برخی از موارد فدای دیگری و سرعت پخت نان میشود.
حسن چراغیان با اشاره به اینکه تغییر سبک زندگی و غذای مردم با سرعت سرسام آور فناوریها گره خورده و نانهای سنتی به فراموشی سپرده شده است، تاکید کرد: نانهای لواش، تافتون، روغنی، شیری، قندی و نان سبزی که به روشهای مختلف در روستاها و شهرها پخته میشد و هر یک برای زمان و ماندگاری و تغذیه خاص مورد استفاده قرار میگرفت، از این دست محسوب میشوند.
بیان مشکلات از زبان نانوایان
یک نانوا با بیان اینکه تورم و افزایش قیمتها را روزانه شاهد هستیم و دستمزدها سال تا سال ثابت میماند، گفت: کمتر اشخاص جویای کار با کمترین میزان دستمزد حاضر هستند به این شغل که نیازمند تجربه و هنر خاص است، روی آورند.
حسن حمیدی افزود: افزایش اجاره بهای مغازهها برای نانوایان با میزان پخت نان یکنواخت و تامین هزینههای کارگران و هزینههای جاری واحد نانوایی به روز محاسبه و پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه یارانهای بودن آرد یکی از مهمترین دلایل قاچاق و فروش خارج از شبکه به شمار میرود، افزود: آزادسازی قیمت آرد در سالهای ۸۶ تا ۹۰ با توجه به نبود تفاوت چندان بین آرد آزاد و دولتی موجب بهبود کیفیت نان شد، این امر از راهکارهای افزایش بهرهوری است.
نانوای دیگری هم گفت: با توجه به گرانیهای بازار چنانچه مرحله دوم طرح هوشمندسازی یارانه نان و افزایش یارانه پرداختی به نانوایان طولانی شود، هزینههای تولید افزایش بیشتری خواهند داشت.
حسنعلی گوهری با اشاره به اینکه کاهش سهمیه آرد روزانه به هر دلیلی عواقب ناخوشایندی در پی دارد، تاکید کرد: مسیر انحراف از پخت، فروش آرد آزاد به قیمتهای گزاف و کاهش نامحسوس ساعت کار نانواییها در ۲ نوبت پخت نان به بهانه صرف صبحانه، عصرانه و همچنین کاهش وزن چانه خمیر نان، راههای غیرقانونی جبران زیان نانوایان محسوب میشود.
به گفته وی، انحراف از مسیر اصلی پخت نان برای جبران ضرر و زیان نانوایان را نمیتوان با گماردن ناظر بر سر هر نانوایی چاره کرد.
گوهری با بیان اینکه برابر دستور العمل جدید، نانواییها باید دوگانه سوز شوند، تاکید کرد: این امر با تمام مزایای خود در مدیریت بحرانهای احتمالی، هزینهای معادل ۱۲ تا ۲۴ میلیون تومان برای نصب و خرید مشعلهای گازوییلسوز به همراه دارد.
وی ادامه داد: هزینه دوگانه سوز کردن نانواییها سنگین و نیازمند پرداخت وام کم بهره با بازپرداخت بلندمدت است.
هیچ کمبودی در تامین آرد مورد نیاز نانواییها استان سمنان وجود ندارد
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار سمنان هم در این راستا به خبرنگار ایرنا گفت: با اجرای برنامههای جهاد کشاورزی، خرید گندم از کشاورزان نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است و هیچگونه کمبود آرد در استان سمنان وجود ندارد.
احمد ریواده با بیان اینکه در استان سمنان افت فشار و قطع گاز نداریم، افزود: مطابق استاندار سمنان، تاسیسات سوخت مایع به عنوان سوخت دوم و جایگزین گاز در واحدهای نانوایی استان از یکماه گذشته تاکنون باید ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه تا امروز ۶۰ درصد واحدهای نانوایی شهرستان شاهرود به تأسیسات سوخت دوم جایگزین گاز مجهز شدند، تاکید کرد: برای تامین نان در هر نقطه از استان سمنان آمادگی کامل وجود دارد.
به گفته وی، اختصاص سهمیه آرد به واحدهای نانوایی براساس قانون در کارگروه ماده ۱۵ بر عهده فرمانداران است.
معاون سیاسی ،امنیتی و اجتماعی استاندار سمنان ابراز کرد: هرگونه افزایش نوبت کاری، کشیک و افزایش ساعت کار برخی نانواییها برای پوشش تقاضای نان در استان سمنان و به ویژه شهرستان شاهرود با توجه به درپیش بودن سفرهای تعطیلات نوروزی با هماهنگی معاون اقتصادی استاندار سمنان پیگیری خواهد شد.
به گفته وی، هرگونه افزایش سهمیه آرد نانوایان در کارگروه آرد و نان شهرستان مورد بررسی قرار میگیرد.
ارزیابی مستمر کیفیت مطلوب نان توسط کارشناسان
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین اقدامها برای مصرف درست نان با اجرای طرح هوشمندسازی محقق میشود، افزود: در استان سمنان بر کیفیت مطلوب نان به صورت مستمر توسط اتحادیه و دستگاههای مربوطه نظارت میشود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار سمنان گفت: بازرسیهای بهداشتی و آموزشهای لازم نانوایان در این زمینه نیز به طور مستمر در دستور کار قرار دارد.
ریواده ابراز کرد: به دنبال اجرای طرح هوشمندسازی فروش نان آموزش به نانوایان و شاغلان در این حوزه برای کیفیت بهتر نان و صرفه اقتصادی بیشتر برای صاحبان این حرفه در دستور کار اتحادیه نانوایان قرار دارد.
۹۸ درصد نانواییهای استان سمنان به کارتخوانهای هوشمندسازی نان مجهز شدند
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان نیز در این راستا گفت: از مردادماه امسال ۹۸ درصد نانواییهای استان به کارتخوانهای طرح هوشمندسازی نان مجهز شدند.
عبدالرحیم تحصیلی با بیان اینکه عملکرد نانوایان در میزان تحویل نان به مردم و استفاده از آرد در این طرح مشخص است، افزود: بر اساس پایش عملکرد و بازدیدهای میدانی مسوولان مربوطه در جهاد کشاورزی و فرمانداریهای استان سمنان، سهمیه آرد نانوایان در کارگروهای مربوطه مورد بررسی قرار گرفت و پس از آن اختصاص مییابد.
به گفته وی، استان سمنان به میزان کافی ذخیره گندم مصرف روزانه را برای بیش از چهار ماه دارد و هرگز با کمبود مواجه نخواهیم شد.
تحصیلی با اشاره به اینکه در استان سمنان تنوع کیفیت گندم وجود دارد، اظهار کرد: برای ایجاد کیفیت بهتر نان از گندم استانهای دیگر نیز استفاده میشود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان گفت: کیفیت آرد بعد از توزیع نیز در نانواییهای استان سمنان ماهانه ۲ بار مورد پایش در آزمایشگاههای معتمد استان قرار می گیرد تا نان با کیفیت و مطلوب به مردم تحویل داده شود.
تحصیلی تصریح کرد: نانوایان استان سمنان میتوانند آرد سهمیهای خود را از هر کارخانه آرد استان به دلخواه خود سفارش دهند و تامین کنند.
وی با اشاره به اینکه این امر رقابت به منظور بالابردن کیفیت آرد در کارخانههای آرد این استان ایجاد کرده است، تاکید کرد: هر کارخانهای که آرد بهتری تولید کند، نانوایان بیشتری از آن خرید خواهند کرد.
ایجاد رقابت سالم بین نانوایان با استفاده از فنآوریهای نوین شرکتهای دانش بنیان به منظور کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت نان در راستای تضمین درآمد نانوایان و ارایه برنامهای برای آزادسازی یارانه آرد، میتواند بخش عمدهای از مشکلات این حوزه را رفع و موجب رضایتمندی بیشتر مردم و نانوایان شود.
در استان سمنان ۷۵۲ نانوایی دارای مجوز به مردم خدمت میدهند.