به گزارش خبرنگار ایرنا، انرژی یکی از مهمترین مولفههای قدرت هر کشور است و هر کشوری که بتواند تولید انرژی پایدار و مستمر برای مصارف در بخشهای مختلف خانگی، تولید، کشاورزی و هم امکان تبادل با دیگر کشورها داشته باشد، مولفه قدرت را به نفع خود تعیین میکند. طبق آمارها، استان سمنان از ۳۶۵ روز سال ۳۲۵ روز سال هوای آفتابی دارد به عبارتی این استان در حدود سه هزار کیلووات ساعت بر مترمربع در سال از هوای آفتابی بهره مند است که یعنی ظرفیتی مناسب برای توسعه انرژی خورشیدی دارد.
این مقدار تابش نور خورشید در استان سمنان در حالی است که میزان تابش خورشید در ایران بین یکهزار و ۸۰۰ تا ۲ هزار و ۲۰۰ کیلووات ساعت بر متر مربع در سال تخمین زده شده که بالاتر از میزان متوسط جهانی و به طور متوسط سالانه بیش از ۲۸۰ روز آفتابی برای کشور گزارش شده است و بر این پایه، استان سمنان از بهترین منطقههای کشور برای تولید انرژی خورشیدی است.
هر کیلووات سامانه خورشیدی، میتواند سالانه یکهزار و ۸۰۰ کیلووات ساعت در اقلیم استان سمنان برق تولید میکند که امید است روند تغییر نگاه مردم و سرمایه گذاران به حوزه انرژی خورشیدی در استان سمنان روز به روز متفاوت تر و بهتر شود.
استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
توسعه انرژیهای نو مانند استفاده از انرژی خورشیدی یکی از شاخصهای مهم در توسعه اقتصادی محسوب میشود، اما آنچه که به گفته متخصصان مانع از توسعه انرژی خورشیدی و استفاده از آن در کشور میشود چالش در زمینه قیمت و میزان بازدهی است.
طبق آخرین گزارشها، ۹۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق در کشور است که یکهزار مگاوات از انرژی خورشیدی تولید میشود که آمار گویای سهم اندک انرژیهای پاک در تولید برق است. راهاندازی سلول های خورشیدی در ایران هزینه بالایی دارد و این موضوع توجیه اقتصادی طرح را تحت تاثیر قرار می دهد و باید با انجام طرح های دانش بنیان با کمک دانشگاه ها، نهادها و سازمان ها هزینه راه اندازی تا جایی که ممکن است برای توجیه اقتصادی تعدیل شود.
ضرورت توجیهپذیرکردن سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی
طبق آخرین گزارشها، ظرفیت تولید برق در کشور ۹۰ هزار مگاوات است که یکهزار مگاوات از انرژی خورشیدی تولید میشود. آمار گویای سهم اندک انرژیهای پاک در تولید برق است و سودآوری سرمایهگذاری در زمینه نیروگاههای تجدیدپذیر عامل مهمی در جذب سرمایهگذاران و افزایش تولید برق از طریق توسعه نیروگاههای خورشیدی است و عرضه انرژی تولیدی در نیروگاههای تجدیدپذیر در بازار بورس با درنظرگرفتن سود پایه نقشی مهم در جذب سرمایهگذاران در زمینه ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر دارد و تولید برق در قالب پنلهای خورشیدی پنج کیلوواتی در بخش خانگی نیز برای برخورداری مردم از سودآوری سرمایهگذاری در توسعه تولید برق از انرژیهای پاک موثر است که انتظار میرود بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
چندی پیش علیاکبر محرابیان وزیر نیرو طی سفر به استان سمنان با بیان اینکه کمتر از سه درصد ظرفیت تولید برق کشور از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی است، گفت: برای توجیه اقتصادی و سودآورکردن سرمایهگذاری در توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، انرژی تولیدی این نیروگاهها از سال ۱۴۰۲ در بورس عرضه خواهد شد و قیمت پایه نیز به شکلی تعیین می شود که حداقل سود تضمین شود و رقابت برای قیمت بالاتر وجود داشته باشد و با تسریع در تحقق این راهبرد ارزشمند اقدامی عملیاتی در توسعه انرژی پاک رقم میخورد که مرهون دولت سیزدهم است.
وزیر نیرو همچنین تصریح کرد: تولید برق در قالب پنلهای خورشیدی پنج کیلوواتی در بخش خانگی از جمله برنامههای دولت سیزدهم برای برخورداری مردم از سودآوری سرمایهگذاری در توسعه تولید برق از انرژیهای پاک است.
طبق گزارشها، ۶۰ هزار خانواده در کشور در قالب اجرای طرح «جهاد روشنایی» تاکنون شناسایی و برای ۲۵ هزار خانواده که شرایط نصب سامانه را دارند، ارزیابی صورت گرفته است و از سه هزار مورد از ۱۱۰ هزار مورد نیروگاه پنج کیلوواتی که در کشور تعیین شده متعلق به استان سمنان است.
سهم استان سمنان از طرح «جهاد روشنایی»
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان سمنان ابراز کرد: ساخت سههزار نیروگاه خورشیدی پنج کیلوواتی خانگی سهم استان است که ساخت نیروگاه در مناطق محروم و افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) استان در دست اجرا است.
سید محمد حسینینژاد اظهار کرد: اکنون نزدیک به هزار و ۵۰۰ نیروگاه خورشیدی پنج کیلوواتی از سهم سههزار نیروگاه در بخش خانگی استان سمنان اجرا شد.
از مزایای انرژی خورشیدی بیشتر بدانیم
انرژی خورشیدی همانگونه که از نام آن مشخص است انرژی حاصل از خورشید است که به انرژی گرمایی یا الکتریکی تبدیل میشود و تمیزترین و فراوانترین منبع انرژی تجدیدپذیر است.
امروزه فناوریهای خورشیدی میتوانند از این انرژی برای مصارف مختلف از جمله تولید برق، تأمین نور یک فضای داخلی راحت و گرم کردن آب برای مصارف خانگی، تجاری یا صنعتی استفاده کنند.
هماکنون انرژی خورشیدی در سیستم پیچیده و پیوسته برق در بسیاری از کشورها وجود دارد و در کنار سایر فناوریها مانند انرژی باد برای تبدیل جهانی مجهز به اقتصاد انرژی پاک مشارکت میکند.
انرژی خورشیدی ۲ مزیت بزرگ نسبت به سوختهای فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی) دارد؛ اول اینکه اگر چه میتوان هنوز از سوختهای فسیلی با منابع محدود استفاده کرد، اما یک منبع بی پایان از نور خورشید که منبع انرژی خورشیدی است وجود دارد.
دومین مزیت انرژی خورشیدی این است که مانند سوزاندن سوختهای فسیلی آلودگی ایجاد نمیکند؛ با این وجود تجهیزات مورد نیاز برای جمعآوری و استفاده از انرژی خورشیدی گران است و هزینه بالای انرژی خورشیدی استفاده از آن را محدود کرده است.
اکنون نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت کم در سمنان، شیراز، طالقان، یزد، تهران، همدان و خراسان موجود و در حال فعالیت هستند.
برآیند دادهها نشان میدهد در زمان حاضر موضوع انرژی و توسعه انرژی پاک از حالت بخشی خارج و دیگر یک مسیله فرابخشی است و برای تحقق اهداف در این حوزه همه مسوول هستند و باید یک نگاه همافزا برای استفاده از ظرفیت خداددای در نقاط مختلف کشور و به طور خاص در استان سمنان شکل بگیرد.