به گزارش ایرنا ، دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان به عنوان مرز آبی آسیا با اروپا مطرح است که کشورهای قزاقستان، آذربایجان، ایران، روسیه و ترکمنستان در حاشیه آن قرار گرفتند؛ این پهنه آبی دارای ۶ هزار و ۳۷۹ کیلومتر طول خطوط ساحلی است که حدود هزار کیلومتر آن مربوط به خطوط ساحلی ایران است .
برابر آمار منابع رسمی ، سواحل ایرانی دریای خزر با تولید سالیانه ۴۰۰ میلیون متر مکعب فاضلاب مواجه است که تداوم این روند باعث تشدید بحران زیست محیطی و آلودگی بیشتر در بزرگترین دریاچه جهان می شود.
قاسم کریم زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در نوشهر افزود : از آنجایی که حدود ۹۰ درصد گونه های آبزی در دریای خزر برای زاد و ولد رودکوچ هستند و برای زاد و ولد باید به نقاط بالادست رودخانه ها کوچ کنند ، متاسفانه شرائط زیست برای زاد و ولد در این رودخانه ها فراهم نیست وضمن اینکه انواع آلاینده های خانگی ، سموم کشاورزی ، شیرابه زباله و صنعتی وارد این آنها و به دریای خزر می شود که مانع کوچ به رودخانه ها و زاد و ولد آن ها می شود.
وی اظهار کرد : به همین خاطر برای رفع این عوامل تهدید کننده و پیشگیری از انقراض گونه های آبزی در دریای خزر اقدامات خوبی در گذشته به ویژه از زمان شکل گیری دولت جهادی سیزدهم انجام گرفته تا بتوان نسبت به ثبات سازی و ترمیم ذخایر گونه های آبزی دریای خزر گام های موثری برداشت .
مدیرکل شیلات مازندران گفت: راهبرد دولت سیزدهم اقتصاد دریا محور است و افزون بر اختصاص زمین های ساحلی با مشارکت جامعه صیادی برای ساخت استخرهای دریایی به منظور رهاسازی بچه ماهیان خاویاری ، تکثیر و ترمیم با هدف ثبات سازی گونه های آبزی امسال برنامه ریزی شده تعداد ۲۴ قفس به ظرفیت ۴۶۰ تن در دریای خزر نصب شود تا بتوان به این شیوه آمار تولید را افزایش داد .
کریم زاده افزود : تعداد ۵۸ واحد استخر حوالی شرکت های تعاونی پره از سال گذشته با مشارکت بخش خصوصی ساخته شده و نکته مهم تر آنکه امروز جامعه صیادی به این باور رسیدند که دریای خزر این میراث طبییعی متعلق به خود آن ها است و بر همین اساس تعداد ۱۴ هزار قطعه ماهی مولد در این استخر ها رها سازی شده تا به بچه ماهی تبدیل و سرانجام برای رشد در رودخانه های شیلاتی این استان رها سازی کرد.
شناسایی ۸۴ فرصت سرمایه گذاری در شیلات مازندران
مدیرکل شیلات مازندران گفت : حدود ۸۴ فرصت سرمایه گذاری در این استان شناسایی شده و اگر این فرصت های سرمایه گذاری در چرخه تولید قرار گیرد ۶۵ هزار تن به تولیدات شیلاتی استان افزوده می شود و افزون بر آن بستر برای پنج هزار شغل جدید فراهم می شود و ضمن آنکه برای ایجاد این میزان شغل بیش از هفت هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز است .
کریم زاده بیان داشت : حدود ۶۰ مورد فرصت سرمایه گذاری شناسایی شده مربوط به پرورش ماهی در قفس های دریایی است حدود هشت مورد هم پرورش ماهیان خاویاری در اراضی ساحلی است و بستر برای سرمایه گذاری در این حوزه فراهم هست و همه مسوولان و کارشناسان این اداره کل با جان و دل در خدمت فعالان اقتصادی بخش خصوصی هستند.
وی از افزایش حدود ۸۳ درصد صید انواع ماهی در دریای خزر از مهرماه امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و خاطرنشان کرد : در این مدت بیش از هزار و ۷۰۰ تن ماهی در این دریا صید شده که ارزش اقتصادی آن ۳۴۰ میلیارد تومان است و از لحاظ ارزش هم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۲۰ درصد بوده که از لحاظ صید ماهی سفید با ۲۴ درصد نسبت به دیگر گونه ها بیشتر بوده است .
این مسوول استانی ، افزایش تولید و تکثیر میلیون ها قطعه بچه ماهی از سوی مراکز تکثیر و پرورش و رهاسازی آن ها به رودخانه های شیلاتی را از علت های این میزان افزایش صید نسبت به مدت مشابه سال گذشته دراین استان بوده است .
فصل صید ماهیان دریای خزر هرساله از مهرماه آغاز می شود و تا فروردین ماه سال آینده ادامه دارد.
دست کم پنج هزار نفر در ۱۱۳ تشکل صیادی مازندران در سه بخش کلیکا ، خاویاری و استخوانی فعالیت دارند که هرسال مقدار ۱۵ هزار تن تا ۲۰ هزار تن ماهی صید می کنند.که از این میزان سالانه مقدار هشت هزار تن تا ۱۲ هزار تن صادر می شود که حدود هشت میلیون دلار تا ۱۲ میلیون دلار ارز آوری دارد.