به گزارش خبرنگار ایرنا، دی، بهمن و اسفند بوشهر را به دلیل هوای مطبوع کرانه خلیج فارس بهار این استان توصیف میکنند؛ امسال در این بهار زمستانی، جشنوارههای تئاتر، تجسمی، فیلم و موسیقی فجر فضای فرهنگی استان بوشهر را سرشار از زیبایی کرده تا بهاری دیگر برای هنر دوستان پر شمار این استان رقم بخورد.
خبر کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه چهارمین جشنواره تئاتر استانی بوشهر مبنی بر انتخاب این استان به عنوان میزبان جشنواره منطقهای تئاتر فجر، در ۳۰ آبان ماه، نوید زمستانی هنری را برای بوشهر میداد؛ او گفت: " به واسطه هنرمندان خوب و فضای فرهنگی مطلوب، جشنواره منطقهای تئاتر فجر هم در این استان برگزار خواهد شد".
۱۴ دی ماه آغاز بهار هنری "فجر" در استان بوشهر بود، جایی که هنرنمایی ۲۵۰ هنرمند تئاتر در تماشا خانههای مجتمع فرهنگی هنری ۹ دی بوشهر و مجتمع فرهنگی شهید شاهینی برازجان آغاز شد و جشنواره تئاتر منطقه ۲ کشور تا سه روز در این استان ادامه یافت.
در سالی که پس از وقفهای ۹ ساله بار دیگر برپایی جشنواره منطقهای تئاتر فجر از سر گرفته شده بود، ۱۶ گروه نمایشی از استانهای هرمزگان، بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و خوزستان و مناطق آزاد اروند و قشم در استان بوشهر به روی صحنه رفتند و سیدمصطفی موتورچی، حسینعلی شوندی و محمدرضا آزاد، احمد جولایی و حمید تلخابی نیز اجرای آنها را به صورت حضوری داوری کردند.
در این سه روز مجتمعهای فرهنگی هنری بوشهر و برازجان کانون آمد و شد دوستداران هنر ششم شد؛ میتوان گفت در همه اجراها ظرفیت تماشاخانههای فخری، لطفی و صغیری به طور کامل پر بود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر جشنواره تئاتر منطقهای استان بوشهر ورای اهمیت تخصصی برگزاری این جشنواره، ایجاد فضای شور و نشاطی که این رویداد بزرگ هنری در این فصل به بوشهر و فضای رسانهای و هنری آن میبخشد را ستودنی توصیف کرد.
به گفته محمدرضا آزاد داور بیست وهفتمین جشنواره تئاتر مناطق کشور در این دوره از جشنواره تئاتر مناطق شاهد حضور فعالتر و پویای بانوان بودیم و نمایشهای اجرا شده تاکنون از طیفها و مناطق مختلف و "حاوی رنگ و لعابهای متعدد" و "عصارهای از بهترین آثار استانی" بود؛ تایید این گفته در اختتامیه جشنواره تئاتر فجر رقم خود و "اسب قاتلین" و "آگنیتاژ" حاضر در جشنواره منطقه ۲، در نهایت نیز جایزههای مختلف گریم، بروشور، صدا، صحنه، نمایشنامه، بازیگری زن و کارگردانی چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر را بردند.
" ساتوردار " نمایشی برای احیای هویت ایرانی اسلامی
احیای دوباره جشنوارههای منطقهای تئاتر، دمیدن روح تازه در کالبد هنر شهرستان ها
فیلم /معرفی برگزیدگان بیست و هفتمین جشنواره تئاتر منطقه ۲ بوشهر
فیلم/ باران هم مانع استقبال پرشور بوشهریها از جشنواره تئاتر نشد
"آوینی" بوشهر میزبان سیمرغ سینمایی فجر
پس از آن نوبت به هنر هفتم رسید تا دوستدارانش را در سالن ۵۵۰ نفری سینما شهید آوینی بوشهر گرد هم جمع کند و به تماشای ۲۱ اثر راه یافته به بخش سودای سیمرغ بنشاند.
برپایی "سودای سیمرغ چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر" که از ۱۲ بهمن در پایتخت آغاز شده بود ۱۷ بهمن ماه به بوشهر رسید و هر روز در تنها سینمای فعال مرکز بوشهر سه اکران داشت.
فیلمهای سینمایی جنگل پرتقال، چرا گریه نمیکنی؟، در آغوش درخت، هفت بهار نارنج، سرهنگ ثریا، یادگار جنوب، شماره ۱۰، روایت ناتمام سیما، عطرآلود، هایپاور، هوک، کُت چرمی، اتاقک گلی، بعد از رفتن، آنها مرا دوست داشتند، وابل، گلهای باوارده، پرونده باز است، غریب، کاپیتان و آه سرد طی هشت روز در بوشهر به روی پرده رفت و بنا به مشاهده خبرنگار ایرنا از این میان "سهرهنگ ثریا" بیشترین اقبال را در جذب مخاطبان بوشهری داشت.
در مجموع ۲۱ فیلم سودای سیمرغ امسال فجر ۲۳ بار در بوشهر اکران شد تا سکوت سنما آوینی بوشهر که پس از بیش از یکسال تازه با "لوپتو" شکسته بود، روزهای پررونقی و پر رفت و آمدی را به خود ببیند.
به گفته عبدالرحیم افروغ جشنواره سینمایی با تاکید و توجه سازمان امور سینمایی در بوشهر و دیگر استانها نیز برگزار شد تا عدالت فرهنگی در دسترسی به این آثار محقق شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر در پایان این خبر خوش را هم به سینما دوستان بوشهری داد که سینما شهید آوینی مشکلی برای تداوم پخش فیلمهای روز سینما ندارد و اکران فیلم بخارست و انیمیشن لوپتو تداوم مییابد.
هنرنمایی ۱۴ هنرمند تجسمی در کاروانسرای مشیر
همزمان با روزهای خوش سینمایی در بوشهر، در کاروانسرای مشیر الملک برازجان نیز بهاری از برترین آثار هنرمندان تجسمی این استان برپا بود.
به گفته معصومه عباسی معاون هنری و امور سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر، دشتستان قطب هنرهای تجسمی این استان است؛ بنابراین پانزدهمین دوره جشنواره فجر در برازجان برپا شد.
در این رویدا هنری غیر رقابتی ۵۰ اثر از ۱۴ هنرمند بوشهری در رشتههای خطاطی، عکاسی، مجسمهسازی، نگارگری و کاریکاتور در پنج روز به پیشگاه دیدگان هنر دوست بوشهریها ارائه شده بود و در کنارش کارگاههای آموزشی تجسمی با حضور اساتید فن برپا بود.
ریحانه ابراهیمی در رشته نقاشی خط، الناز احمدزاده و مهرناز قنبری در رشته عکاسی، صدیقه اقتداری، اصغر علمداری و حامد شاه حسینی در خوشنویسی، محمد علی نادری و زهرا رنگین کمان در نقاشی، عصمت نظری و فرشته خوشابی در نگارگری و سعید جوانمرد کاریکاتوریست از هنرمندان راه یافته به پانزدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی بوشهر بودند که آفرینههایشان در کنار پیشکسوتان بوشهری به نمایش درآمده بود.
صدای سازهای "فجر" در سرزمین آواهای فولکلوریک
حالا در ۲۸ بهمن ماه و همزمان با شب مبعث رسول (ص)، نوبت به کوک شدن سازها و نغمه سرایی هنرمندان هنر نخست بود تا روزهای پر آوایی را در سرزمین نواهای فولکلوریک رقم بزنند.
همزمان با ۱۳ استان کشور، حالا سه شب از سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر در بوشهر گذشته و هنوز قرار است آوای سازها تا سه شب دیگر نیز سالن اصلی مجتمع فرهنگی هنری ۹ دی بوشهر طنین اندازد.
جشنواره موسیقی فجر برای سومین دوره پیاپی در استان بوشهر برگزار شده و مجتمع ۹ دی میزبان ۶ گروه از بوشهر، خارگ، دشتستان و کنگان که در ژانرهای بومی و محلی بوشهر، پاپ، آیینی و ردیف دستگاهی مینوازند و میخوانند.
مشاهدات خبرنگار ایرنا از دومین شب این جشنواره و اجرای "شبدیز" بوشهر حاکی از اوج شور و نوا در ۹ دی است و در حالی که هنوز علاقمندانی راغب به ورود بودند، ظرفیت ۳۰۰ نفری سالن تکمیل شده بود.
به اعلام رئیس انجمن موسیقی استان بوشهر با هدف استفاده حداکثری مردم، در شرایط حاضر، برای این دوره از جشنواره فجر در بوشهر بلیت فروشی نمیشود و حضور عموم آزاد است.
به اعتقاد حماسه حق پرست برپایی سه دوره پیاپی جشنواره موسیقی فجر در بوشهر نشان دهنده ظرفیت بالای موسیقایی این استان است و جای امیدواری دارد.
بهار هنری بوشهر هنوز تا سوم اسفندماه با شبهای موسیق "فجر" ادامه دارد و به گفته مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوشهر، پس از این رویدادهای هنری فجر نیز با جشنوارههای ادبیات داستانی کودک و نوجوان رضوی و مد و لباس و نمایشگاههای پیرامونی آن تداوم یابد.
به گفته افروغ برنامههای خوبی نیز با محوریت زبان فارسی و کتاب در اسفند ماه برنامهریزی شده و حاصل همه اینها "بهاری فرهنگی و هنری" در دل روزهای شیرین ماه رجب و شعبان است.
فیلم / میزبانی بوشهر از نواهای موسیقی فجر؛ اجرای "شبدیز" در شب دوم
پویایی هنرهای هفتگانه در فجر چهل و چهارم
پیش از آغاز این رویدادهای هنری برخی معاندان ساز مخالفت با این رویدادها و تحریم جشنوارههای هنری را کوک کردند اما آنچه در عمل رخ داد علاوه بر حضور هنرمندان با سابقه شکوفایی نسلی نو بود که نوید پویایی هنر این مرز و بوم را میدهد.
گذشته از این هنر و هنرمند به ارائه آن در پیشگاه دوستدارانش زنده است و سرزنده باقی میماند.
آنطور که رئیس انجمن موسیقی استان بوشهر به ایرنا گفت: ذات هنر و فعالیتهای هنری این است که به طور مداوم و پیوسته در حال خلق و آفرینش باشد و این آفرینهها باید در معرض دید عموم مخاطبین گذاشته شود؛ چنانچه هنرمند موسیقی قطعاتی را بنوازد یا بخواند به طور حتم باید در یک اجرای همگانی در قالب یک کنسرت اجر بگذارد و در معرض دید و شنود گذاشته شود.
حماسه حق پرست معتقد است که این ضرورت برای هنرمندان عرصههای خطاطی، نقاشی، عکاسی، تئاتر و دیگر هنرها هم چنین است.
او با تاکید بر اینکه این پیوستگی و تداوم ارائه و عرصه تولیدات و آفرینههای هنری باید پیگیر و مداوم باشد؛ گفت: شاید در کوتاه مدت نه اما در میان مدت میتوانیم شاهد اثر بخشی و اثر گذاری این اجراهای هنری در روند اجتماعی هر جامعهای باشیم و به بهبود وضعیت و آسیبهای اجتماعی کمک خواهد کرد.
محسن حیدریه سرپرست گروه موسیقی محلی "شبدیز" بوشهر نیز با اشاره به "پا پس کشیدن" برخی از اهالی موسیقی در دوره کرونا یا به دیگر دلایل مطرح شده، به ایرنا گفت: ارتباط او با ساز و موسیقی و اجرای صحنهای به رابطه جدا نشدنی لیلی و مجنون میماند.
کورش زارعی دبیر جشنواره تئاتر فجر نیز در آیین اختتامیه تئاتر منطقهای بوشهر ضمن انتقاد از هجمههای رواداشته شده علیه هنرمندانی که در جشنواره فجر شرکت کرده اند، هنرمندان حاضر را به واقع "با شرف" خواند که برای فرهنگ و هنر این مرز و بوم تلاش میکنند.
زیبایی هنر سازنده شالوده فرهنگ جامعه
هنر یکی از بخشهای ساحت گسترده فرهنگ جامعه است که ضمن بازنمایی آیینه وار جامعه میزبان، سازنده آن نیز هست و میتواند شالوده آن را ارزشمند و به زیبایی بنیان نهد.
به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر هنر با همه عرصههای خود و حرفهها و مشاغلی که به آن وابسته است، فرهنگ را متاثر میکند، به ساختار فرهنگی جامعه بر میگردد و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
افروغ گفت: شرایط و اقتضائات هم مزید بر این اهمیت میشود؛ امروز که هجمههای جدی و برنامه ریزی شدهای علیه جوانان و نوجوانان سرزمینمان وجود دارد اهمیت این فعالیتهای هنری و فرهنگی دوصد چندان میشود و باید ویژهتر به آن پرداخت.
او ادامه داد: از این رو به رغم همه سختیها و محدودیتها، تلاش شد تا نوعی بهار فنری در این فصل بوشهر رقم بخورد و در این مسیر شاهد همکاری خوب جامعه فرهنگ و هنر استان بوشهر بودیم.
افروغ در ادامه به اهمیت هنری جهاد تبیین به عنوان یک فریضه نیز اشاره و اظهارکرد: امروز فعالیت فرهنگی یک نیاز ضروری است و آنچه ما از آن به عنوان جهاد تبیین نام میبریم در دل همین تئاتر و کتاب و رویدادهای بزرگ هنری که میتوان اهداف و آرمانها را منتقل کرد.
به گفته افروغ نکته مثبت بهار هنری اخیر بوشهر این است که این رویدادهای هنری در بوشهر تداوم خواهد داشت تا از این رهگذر جامعهای پویا، فعال، روبه جلو و امیدوار داشته باشیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلام استان بوشهر تاکید کرد که چنین عزم و ارادهای برای برپایی رویدادهای فرهنگی و هنری در این استان وجود دارد و توجه بیشتر بخشهای مختلف حاکمیتی و مردم را میطلبد.