اواخر سال ۱۳۹۹ بود که طرح ساماندهی عشایر با اعطای کارت تردد به منظور پیشگیری از قاچاق دام زنده و ارائه خدمات به عشایر واقعی کلید خورد و این کارت ها اکنون به عنوان شناسنامه خانوارهای عشایری محسوب می شود و تنها دارندگان آن از خدمات امور عشایر استفاده می کنند.
اگرچه این اقدام به دلیل پیشگیری از اقدام سودجویان برای قاچاق دام و همچنین بهره مندی عشایر واقعی از خدمات اقدام خوبی به نظر می رسد اما جاماندن برخی خانوارهای عشایری نیاز به چاره اندیشی مسئولان را ضروری کرده است.
براساس آمار موجود در زمان حاضر هفت هزار خانوار عشایری کهگیلویه و بویراحمد دارای کارت تردد هستند در حالی که چند سال پیش ۱۷ هزار خانواده این استان صاحب کارت شناسایی عشایری بودند به همین دلیل برخی از دامپروران استان خواستار صدور این کارت برای بهره مندی از خدمات هستند.
به عنوان مثال برخی از اهالی منطقه مزدک در شهرستان بویراحمد متشکل از ۵۰ خانوار که دارای ۶۰۰ راس دام هم هستند نسبت به نداشتن کارت تردد گلایه دارند و از مسئولان می خواهند شرایط صدور این کارت برای آنان فراهم شود.
این افراد با اشاره به اینکه انواع خدماتی که از سوی امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد انجام می شود با کارت تردد صورت می گیرد اعتقاد دارند که نیاز است سامانه ثبت نام این کارت باز شود تا شرایط صدور آن برای عشایر جامانده از این تسهیلات فراهم شود.
واکنش مدیرامور عشایر به گلایه ها
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد ضمن تایید کاهش خانواده های بهره مند از خدمات امور عشایر نسبت به زمان پیش از صدور این کارت گفت: پیش از این شمار زیادی از افرادی که عشایر واقعی نبودند از خدمات امور عشایر بهره مند بودند به همین علت دولت تصمیم گرفت با طراحی کارت تردد تنها به عشایر واقعی خدمات رسانی کند.
فضل الله آذرفر با اشاره به محدود بودن اعتبار این دستگاه خدمات رسان اضافه کرد: خدمات رسانی به خانواده های غیر عشایر باعث هدر رفت وقت و منابع مالی امور عشایر و در نتیجه ضایع شده حق عشایر واقعی می شد به همین علت دولت تلاش کرده تا با طراحی و صدور کارت تردد ضمن پیشگیری از قاچاق دام زنده زمینه بهبود کیفیت خدمات برای جامعه هدف فراهم شود.
وی عنوان کرد: برای اجرای این طرح اطلاعات خانوارهای عشایر کهگیلویه و بویراحمد در سامانه https://www.maj.ir ثبت و کارت تردد برای آنان صادر شد.
وی بیان کرد: انجام کوچ در فاصله ۳۰ کیلومتری، اشتغال به پرورش دام سبک و داشتن زندگی ایلاتی از مهمترین شرایط خانواده های عشایری است که می توانند کارت تردد عشایر دریافت می کنند.
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: در زمان حاضر توزیع آرد، نهاده های دامی و سایر خدمات امور عشایر به جامعه هدف در کهگیلویه و بویراحمد تنها به دارندگان کارت تردد صورت می گیرد.
آذرفر درباره خانواده های عشایر جامانده از خدمات کارت تردد گفت: این متقاضیان می توانند با ارائه مستندات خود به اداره امور عشایر در انتظار باز شدن سامانه باقی بمانند.
وی تاکید کرد: با وجود چندین بار اطلاع رسانی برای نام نویسی عشایر در سامانه، برخی از خانواده های عشایری از دریافت این کارت جا مانده اند که به محض باز شدن سامانه برای ثبت آنان اقدام می شود.
به گفته مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد تاکنون هفت هزار کارت تردد عشایر در استان صادر و در اختیار خانواده های عشایری قرار گرفته است.
۱۰ درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی معادل ۷۲ هزار نفر عشایر هستند.
جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد با یکمیلیون رأس دام سبک و سنگین ۳۵ درصد صنایعدستی شامل ۱۰ هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید میکند.
هشت ایل بومی و سه ایل غیربومی با ۱۳ زیستبوم در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.