به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام دکتر سید مهدی معلمی، در نشست تخصصی "بررسی اندیشه های اقتصادی علامه مصباح یزدی (ره)" در پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: یکی از حقوق مسلمانان بر حکومت اسلامی این است که باید بین منافع مادی و عزت نفس مسلمانان تعادل برقرار سازد و هیچگاه عزت مسلمانان را به منافع مادی ایشان نفروشد و اگر این اصل رعایت شود باید در بسیاری از سیاستهای اقتصادی تجدید نظر کرد.
به اعتقاد وی در دیدگاه مصباح یزدی، اسلام برای حفظ عزت، اهمیت زیادی قایل است و رفتار و عملکرد دولت و جامعه اسلامی در مقابل کافران باید به گونه ای باشد که برای مردم مسلمان، احساس حقارت پیش نیاید و کافران نتوانند به گونه ای بر آنان تسلط پیدا کنند.
عضو شورای پژوهشی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی گفت: ارتباط جامعه اسلامی با جوامع دیگر از نظر اقتصادی، نباید به گونهای باشد که موجبات برتری کافران برمسلمانان را تثبیت کند بلکه باید یا مسلمانان غالب بوده و تسلط داشته باشند یا لااقل روابط در حد تساوی و با رعایت حقوق متوازن طرفین باشد.
معلمی افزود: به اعتقاد مرحوم مصباح، اسلام همان طور که تملق و چاپلوسی یک فرد در مقابل فرد دیگر برای دست یافتن به نان و آب بیشتر را مذموم میداند، خم شدن جامعه اسلامی در مقابل جامعه کفر را نیز دوست ندارد جامعه اسلامی باید سربلند باشد حتی اگر فقیر است و لازم است ظاهر خویش را حفظ کند و در مقابل کفار اظهار عجز، فقر و تهیدستی نکند.
وی با اشاره به عناوین عملکردها و آثار مرحوم مصباح در حوزه اقتصاد اسلامی و نقش وی در تشکیل گروه همکاری های حوزه و دانشگاه در موضوعات اقتصاد اسلامی اضافه کرد: نقش ایشان در تببین مبانی و چارچوب های اسلام برای ورود به حوزه علوم انسانی به ویژه اقتصاد، تعیین کننده و محوری است.
این استاد حوزه و دانشگاه به ۲ جزوه "معارف اقتصادی قرآن کریم" و "احکام اقتصادی قرآن کریم" مرحوم مصباح یزدی اشاره کرد و گفت: دیدگاه های مرحوم مصباح در رابطه با موضوعات توسعه اقتصادی و عدالت اقتصادی قابل ملاحظه و عمیق است.
معلمی افزود: در این دیدگاه، علوم انسانی را نمی توان بر اساس نگاه عرفانی نوشت بلکه باید بر اساس حال مردم متوسط نوشته شود.
در سال ۱۳۶۱ جامعه مدرسین حوزه علمیه قم طرح «دفتر همکاری حوزه و دانشگاه» را در پی درخواست ستاد انقلاب فرهنگی تهیه کرد و پس از تصویب ستاد، طرح به تأیید حضرت امام خمینی (ره) رسید.
این دفتر به منظور اجرای طرح مقدماتی «بازسازی علوم انسانی»تأسیس و مرحوم مصباح یزدی، رییس دفتر «همکاری حوزه و دانشگاه» شد.
اساتید دانشگاهی و حوزوی این گروه را محمد مؤمن، سید محمود هاشمی، محمدتقی مصباح یزدی، علی فرهمندی، پرویز داوودی، محمدرضا شریف آزاده، عباس عرب مازار، محمد حسین تمدن، مهدی جمشیدیان، حسن آقا نظری، سیدمحمد رضا مدرسی یزدی، حسین لطیفی و حسینعلی پورکاظمی تشکیل می دادند.
مهم ترین آثار اقتصاد اسلامی که حاصل جلسات متعدد گروه اقتصاد در «دفتر همکاری حوزه و دانشگاه» بود را می توان به کتاب «درآمدی بر اقتصاد اسلامی »، کتاب «مبانی اقتصاد اسلامی »، کتاب «پول در اقتصاد اسلامی» و کتاب «مبانی فقهی اقتصاد اسلامی» دانست.