تهران - ایرنا - رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲ کشور، افزایش سقف بودجه سال‌ آینده در جریان بررسی در این کمیسیون را تایید کرد و در عین حال گفت: تغییرات سقف بودجه در کمیسیون تلفیق به مراتب کمتر از سال‌های قبل بوده و حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان تغییر داشته است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، سید شمس‌الدین حسینی روز چهارشنبه در نشست خبری درباره ابعاد و ویژگی‌های لایحه بودجه ۱۴۰۲ گفت: از روز نخست بررسی لایحه بودجه، کار را با حضور سایر اعضاء به صورت سه شیفت آغاز کردیم که در ۵۰ جلسه رسیدگی به لایحه بودجه انجام شد.

رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه افزود: ۱۳ جلسه کمیسیون به کلیات اختصاص داده شد و ۳۷ جلسه هم به شور دوم و بررسی تبصره‌ها برای ارائه به صحن اختصاص داشت.

وی با اشاره به ۴ هزار و ۶۰۰ ساعت که برای جلسات رسمی کمیسیون تلفیق صرف شد، اظهار داشت: یکی از نوآوری‌هایی که در جلسات امسال تلفیق در نظر گرفته شد، این بود که موضوعات مهم را قبل از رسیدگی و بررسی پیشنهادات، به صورت کارشناسی بررسی کنیم؛ به عنوان نمونه برای تبصره‌های (۱۲)، (۱۴) و (۱۶) کارگروهی مرکب از نمایندگان کمیسیون‌های تخصصی تلفیق، مرکز پژوهش‌های مجلس و نمایندگان دولت تشکیل می‌شد و جمع بندی کارشناسی آنها ارائه می‌شد.

حسنی ادامه داد:‌ پیش از جلسه کمیسیون تلفیق، فرایند تحقیق را طی می‌کردیم و بر اساس فرایند تحقیق به جمع بندی می‌رسیدیم به همین دلیل انسجام تبصره‌های مهم تقویت شد این از نکات مهمی بود که امسال در لایحه بودجه لحاظ شد.

نماینده مردم تنکابن در مجلس شورای اسلامی گفت: لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ از لوایح خاص است چرا که بر اساس دو برنامه پنج ساله توسعه تنظیم شده است؛ شش ماه اول بودجه بر اساس قانون برنامه ششم توسعه تنظیم شده و شش ماه دوم بودجه هم بر اساس سیاست‌های کلی ابلاغی برنامه هفتم توسعه تدوین شده است. در واقع از آنجایی که لایحه برنامه هفتم توسعه به مجلس هنوز ارائه نشده است، ما در بررسی بودجه سیاست‌های کلی ابلاغی برنامه هفتم را مدنظر قرار دادیم.

تصویب احکام دائمی در بودجه منتفی شد

حسینی با بیان اینکه در لایحه بودجه احکام به دو دسته یک ساله و دائمی تقسیم شده بودند، تصریح کرد: ما جلساتی با حقوقدانان شورای نگهبان داشتیم و قرار بر این شد هر چه در بودجه تصویب می‌شود، برای سال ۱۴۰۲ و به صورت یک ساله باشد بر این اساس تصویب احکام دائمی در بودجه سال ۱۴۰۲ منتفی شد.

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲ افزود: ما در بررسی لایحه بودجه دقت کردیم تا یکسری تشکیلات جدید ایجاد نشود؛ در سیاست‌های کلی اصل ۴۴ آمده که نه تنها نباید شرکت‌های دولتی جدید تأسیس کنیم حتی برخی از این شرکت‌ها باید واگذار شوند.

وی ادامه داد: در سال‌های اخیر و حتی در قانون بودجه رویه‌ای ایجاد شده و مدام صندوق‌هایی ایجاد می‌شد که ما تا حد امکان این بار جلوی این موضوع را گرفتیم. البته قرار بر این شد که موارد ضروری در قالب حساب پذیرفته شود تا دولت بتواند مشکلات خود را برطرف کند.

توجه ویژه به اقشار آسیب پذیر

حسینی با بیان اینکه در بررسی‌های بودجه توجه ویژه به اقشار آسیب پذیر جامعه داشتیم گفت: منابع مربوط به سازمان بهزیستی و کمیته امداد از ۲۰ درصد به ۴۰ درصد رشد یافته و به حقوق بازنشستگان و سربازان هم توجه ویژه شد. همه ما در کمیسیون تلفیق اذعان داریم که باید رفع کاهش قدرت خرید مردم مدنظر قرار گیرد اما بر اساس امکانات مالی دولت توانستیم تا حدی ترمیم‌ها را انجام دهیم و قائل به این مساله هستیم که فشار تورم بیشتر از جبران‌هایی است که در لایحه بودجه سال آینده آمده است.

وی تاکید کرد: در بررسی خود به انضباط مالی بانک‌ها و شرکت‌های دولتی توجه کردیم به گونه‌ای که شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت باید حساب‌های خود را در حساب‌های خزانه نزد بانک مرکزی تمرکز دهند. در سال‌های گذشته می‌دیدیم که یک ردیف بودجه ۱۲۰ درصد تخصیص داشت و ردیف دیگری صفر درصد تخصیص می‌یافت. اگر قرار باشد قانون تصویب شود اما یک موضوعی صفر درصد تخصیص پیدا کند مسکوت گذاشتن قانون است و بهتر است موضوعی که قرار نیست تخصیص یابد در لایحه بودجه نیاید.

هیچ مصوبه ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی و بنزین نداشتیم

حسینی گفت: در تبصره ۱۸ لایحه بودجه به تولید و اشتغال توجه ویژه کردیم و میزان مالیات واحدهای تولیدی را نسبت به آن چیزی که دولت در لایحه بودجه آورده بود، باز هم کاهش دادیم. منابع مناسبی برای تولید و اشتغال در سال آینده پیش بینی شده و حساب ملی توسعه و پیشرفت و حساب‌های استانی توسعه و پیشرفت تشکیل می‌شود.

وی بیان کرد: در تبصره ۱۶ لایحه بودجه نیز تسهیلات مربوط به فرزندآوری و ازدواج و ودیعه مسکن آمده است. تغییرات سقف بودجه در کمیسیون تلفیق به مراتب کمتر از سال‌های قبل بوده و حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان تغییر داشته است.

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا کمیسیون تلفیق بودجه مصوبه‌ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی و بنزین در سال آینده داشته است، گفت: ما هیچ مصوبه‌ای در کمیسیون تلفیق مبنی بر تغییر قیمت هیچ فرآورده‌ای نداشتیم.

حسینی در مورد اختصاص بنزین به خانوارهای فاقد خودرو بیان داشت: در رسانه‌ای شدن خبر اختصاص ۱۵ لیتر بنزین به خانوارهای فاقد خودرو یک ناهماهنگی پیش آمد؛ در آن جلسه تاکید کردم که این موضوع نیاز به دو سوم آرای اعضای کمیسیون تلفیق را دارد و پس از رای گیری مشخص شد این میزان رای نیاورده است.

وی تصریح کرد: در گزارش کمیسیون تلفیق بودجه سال آینده که قرار است هفته آینده در صحن مجلس رسیدگی شود، موضوع اختصاص سهمیه بنزین به خانوارهای فاقد خودرو وجود ندارد. البته ممکن است نمایندگان در صحن مجلس در این باره پیشنهاداتی ارائه دهند.

چرا حداقل حقوق کارکنان دولت افزایش یافت؟

حسینی درباره افزایش قیمت حقوق کارکنان دولت گفت: در لایحه دولت آمده بود که به طور متوسط حقوق کارکنان دولت در سال آینده ۲۰ درصد افزایش پیدا کند و از طرف دیگر در لایحه بودجه حداقل حقوق ۷ میلیون تومان در نظر گرفته شده بود. ما کلمه متوسط را از بودجه برداشتیم و مقرر شد همه حقوق‌ها ۲۰ درصد افزایش پیدا کند اما حقوق شاغلان فعلی قطعاً از ۷ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان در سال آینده کمتر نخواهد شد.

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه با یادآوری اینکه عوارض خروج از کشور در سال آینده ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت،

وی در مورد تسهیلات ازدواج نیز بیان داشت: بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه وام ازدواج زوجین نفری ۱۸۰ میلیون تومان در سال آینده با بازپرداخت ۱۰ ساله خواهد بود؛ اگر دختر زیر ۲۳ سال و پسر زیر ۲۵ سال باشد، نفری ۲۲۰ میلیون تومان وام ازدواج می‌گیرند.

این نماینده مجلس افزود: میزان وام ازدواج نسبت به سال گذشته حدود ۵۰ درصد افزایش یافته و زوجین در مجموع حداقل ۳۶۰ میلیون و حداکثر ۴۴۰ میلیون تومان وام ازدواج در سال آینده می‌توانند دریافت کنند.

حسینی در مورد تعیین تکلیف مشمولان غایب سربازی گفت: کمیسیون تلفیق بودجه سال آینده هیچ مصوبه‌ای درباره تعیین تکلیف مشمولان غایب سربازی نداشته و به بحث خرید سربازی هم ورود نکردیم. موضوع مشمولان غایب سربازی در قانون احکام دائمی آمده و در حیطه اختیارات ستاد کل نیروهای مسلح است و بنابراین در لایحه بودجه سال آینده هم هیچ بحثی درباره خرید سربازی نیامده است.