به گزارش ایرنا، محمدصادق معتمدیان پنجشنبه شب در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه استانی آذربایجان غربی افزود: برای آب اندازی از طریق خط انتقال کانی سیب به دریاچه ارومیه در فاز اول (۳۰۰ میلیون مترمکعب) همه شرایط را لحاظ میکنیم تا حق آبه دریاچه به درستی انتقال داده شود.
وی اظهار کرد: در فصول زراعی هم اولویت تامین آب شرب و بعد از آن آب کشاورزی است و در صورت داشتن شرایط مطلوب و وضعیت منابع آبی، رهاسازی انجام خواهد شد.
معتمدیان ادامه داد: اگر وضعیت بارشها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بیش از نرمال باشد امکان افزایش رهاسازی آب تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب از طریق خط انتقال و تونل کانی سیب در فصول غیر زراعی وجود دارد.
وی اضافه کرد: طرح انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه مهمترین طرح سخت افزاری برای احیای دریاچه است ولی برای احیای کامل باید همه ۲۶ برنامه سخت و نرمافزاری اجرا شود.
استاندار آذربایجان غربی یادآور شد: در فصول زراعی هم رهاسازی براساس حق آبه به سمت دریاچه ارومیه خواهیم داشت البته نظارت جدی و دقیق از سوی دستگاههای اجرایی مرتبط برای عدم برداشت در طول مسیر اجرا میشود ولی برای تحقق کامل برنامه نیاز به همکاری و مشارکت کشاورزان داریم.
به گفته وی، بخش کشاورزی بزرگترین مصرف کننده آب در این استان است که باید از طریق تقویت و اجرای برنامههای کشت جایگزین از جمله گلخانهای و کشت محصولات کم آب بر، افزایش بهرهوری داشته و در نهایت کاهش مصرف آب را مدیریت کنیم که در این بخش هم نیازمند مشارکت مردم هستیم.
معتمدیان گفت: براساس تاکید ریاست جمهور بدنبال تقویت وضعیت معیشتی کشاورزان و مردم هستیم ولی باید با اجرای برنامههای آموزشی و ترویج، کشاورزان را به سمت کشت جایگزین و افزایش بهرهوری هدایت کنیم.
وی با بیان اینکه مردم استانهای آذربایجان غربی و شرقی نسبت به دریاچه ارومیه عرق دارند و به احیای نگین آبی شمالغرب کشور اهمیت میدهند، افزود: باید از این ظرفیت برای همراه کردن مردم به اجرای برنامهها در بحث احیای دریاچه نهایت استفاده را داشته باشیم.
دبیر کارگروه ملی ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد: اجازه نمیدهیم هیچ چاه دیگری در حوضه آبریز دریاچه حفر شود ضمن اینکه باید با همکاری دستگاه قضایی و سایر دستگاههای مرتبط نسبت به تعیین تکلیف چاههای موجود و مدیریت مصرف در بخش کشاورزی اقدام کنیم.
وی یادآور شد: برنامههای ستاد احیای دریاچه ارومیه برای پنج سال طراحی شده که در این مدت بدنبال تثبیت وضعیت و بهبود شرایط هستیم.
به گفته او، اکنون یک میلیارد مترمکعب موجودی آب دریاچه ارومیه است و دو میلیارد مترمکعب نیز تبخیر آب داشتهایم بنابراین ظرف مدت پنج سال باید با اجرای طرحهای رهاسازی و انتقال ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب تراز دریاچه را به میزان اکولوژیک برسانیم.
معتمدیان ادامه داد: دولت سیزدهم و شخص رییس جمهور اهمیت خاصی برای احیای دریاچه ارومیه قابل هستند و موضوع به صورت مستمر از سوی دکتر رئیسی پیگیری میشود که این امر نشان از توجه ویژه به مطالبات مردم از سوی دولت دارد.
افتتاح رسمی طرح انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه با حضور رییس جمهور
استاندار آذربایجان غربی گفت: رییس جمهور به منظور افتتاح رسمی و بهرهبرداری از مهمترین پروژه آبرسانی به دریاچه ارومیه روز جمعه پنجم اسفند به ارومیه سفر میکند.
معتمدیان اظهار کرد: روز جمعه یکی از پروژههای مهم ستاد احیا دریاچه ارومیه بعد از سالها انتظار به بهره برداری میرسد.
وی با اشاره به اتمام تونل انتقال آب از سد کانی سیب افزود: طول این تونل ۳۶ کیلومتر است که در فاز اول سالانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را به دریاچه ارومیه منتقل میکند که از جمله مهمترین پروژههای احیای دریاچه است.
معتمدیان با تاکید بر اهتمام دولت در راستای احیای دریاچه ارومیه اضافه کرد: با همکاری مردم و تلاش شبانه روزی دولت سیزدهم، مردم آذربایجان غربی پس از سالها انتظار روز جمعه به آرزوی خود در بهرهبرداری از خط انتقال افتتاح تونل و کانال میرسند.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه ۳۵ هزار میلیارد ریال برای این پروژه هزینه شده است، ادامه داد: خوشبختانه همزمان با عید مبعث آب اندازی به صورت آزمایشی از مسیر تونل تازه ساخت انجام شد و آب پس از عبور از تونل ۳۶ کیلومتری و کانال ۱۱ کیلومتری و عبور از مسیر رودخانه گدار به دریاچه ارومیه وارد شد.
معتمدیان با تاکید بر بهره برداری این پروژه به دستان رییس جمهور گفت: روز جمعه میزبان آیت الله رئیسی رییس جمهور کشورمان هستیم و پروژه مهم کانی سیب و انتقال آب به دریاچه ارومیه به صورت رسمی افتتاح و مورد بهره برداری قرار میگیرد.
به گزارش ایرنا، عملیات اجرایی تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه سال ۱۳۹۴ آغاز شد و در این مدت ۳۶ کیلومتر تونل حفاری شده است.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم روند احداث تونل سرعت گرفت و با وجود بروز مشکل در بخشی از تونل، در سریع ترین زمان ممکن روند احداث تونل به اتمام رسید.
پس از ورود آب از سد کانی سیب به تونل ۳۶ کیلومتری، آب به کانال ۱۱ کیلومتری وارد شده و پس از آن، از طریق گدارچای به پهنه دریاچه ارومیه میرسد