به گزارش ایرنا، بلوبری یکی از میوههای پرطرفدار است که در بسیاری از محصولات غذایی استفاده میشود و به رنگ آبی یا بنفش، مزه شیرین و مطبوع و اندازه آن کوچک است.
بلوبری یا زغال اخته آبی، میوهای با داشتن بیش از ۲۰خاصیت تغذیه ای ، گران قیمت و کمیاب بهخصوص در کشور ما محسوب میشود .
خاصیت بلوبری بهسبب وجود انواع ویتامین، آنتی اکسیدان، فیبر، مواد معدنی و ریز مغذیها در آن است. رنگ آبی و بنفش این میوه، به سبب تجمع آنتوسیانینهایی است که عاملی برای لاغری و سلامت قلب بهشمار میروند.
بوته گیاه بلوبری، تمامی املاح و مواد معدنی موجود در خاک را تصاحب میکند تا بتواند رشد کند و در نتیجه تمامی این مواد مغذی را به میوههایش میبخشد.
نقش بلوبری در تضمین سلامت قلب و کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم، چیز تازه ای نیست و قبلاً اثبات شده بود. حال محققان انگلیسی و آمریکایی طی مطالعه ای نشان داده اند که مصرف این میوه ریسک ابتلا به بیماری قلبی را نیز به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
فواید مصرف بلوبری احتمالاً به وجود آنتی اکسیدانی موسوم به آنتوسیانین در این میوه برمیگردد که عامل رنگ بنفش، قرمز یا سیاه گروهی از میوههاست. این ترکیب میتواند به کاهش استرس اکسیداتیو و تورم در عروق کمک کند.
داستان یک آغاز از کشت بلوبری در استان
یک زن و شوهر جوان در سال ۹۵ تصمیم به کشت گیاه بلوبری برای اولین بار در استان کهگیلویه و بویراحمد می گیرند و با مقداری آورده و حدود پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات ، استارت کار زده می شود.
سرمایه گذار فناوری کشت بانوی سبز و تولید کننده تجاری محصول بلوبری می گوید: کشت محصول بلوبری در دنیا در حال افزایش است و حجم تولید و صادرات آن از کشورهای توسعه نیافته به کشور های توسعه یافته در حال گسترش است.
نیما ریحانی می افزاید که امسال دومین سالی است که موفق به برداشت تجاری از این محصول شده است.
وی ابراز کرد: محصول بلوبری جزو دسته بندی میوه های پرخاصیت و به دلیل قند پایین فیبر بالا، ویتامین و آنتی اکسیدان قابل جذب بالا مصرف آن فوق االعاده پیشرفت داشته است.
این سرمایه گذار ادامه داد: کشور ایران مستعد کشت این محصول است و از ۱۴ اقیلم موجود در دنیا ۱۱ اقلیم در استان موجود است.
ریحانی عنوان کرد: بلوبری به دلیل داشتن واریته های مختلف قابلیت کشت در انواع اقلیم ها را داراست و به صورت کشت باغی و گلخانه ای در حال کشت است.
وی تاکید کرد: انواع واریته های آن به دو دسته جنوبی و شمالی تقسیم بندی می شوند و برای شروع کار از واریته های جنوبی در گلخانه کشت کردیم.
این سرمایه گذار اضافه کرد: اکنون در این گلخانه، در یک هکتار ۶ هزار نهال قابلیت کشت شده است، این ۶ هزار نهال میانگین سالیانه بین ۲ تا چهار کیلوگرم تولید دارند.
ریحانی ادامه داد: قیمت این محصول نسبت به بقیه محصولات گلخانه ای ارزش افزوده بالایی دارد و سرمایه گذاری پایدار است و با یکبار کشت می توان ۱۵ تا ۲۰ سال برداشت تجاری انجام داد.
وی گفت: خود گیاه با گذر زمان ارزش افزوده پیدا می کند و گیاهی نیست که کاهش قیمت پیدا کند و ۱۰۰ درصد این محصول در خارج از استان توزیع می شود.
سرمایه گذار گلخانه بلوبری افزود: قرار شده، سه هکتار به سطح کشت گلخانه بلوبری افزوده شود و در هدفگذاری بزرگتری که برنامه ریزی شده، رایزنی ها برای اختصاص ۳۰ هکتار زمین برای کشت بلوبری در حال انجام است.
کشت بلوبری مزیت اقتصادی خوبی دارد
سرمایه گذار اولین گلخانه بلوبری در کهگیلویه و بویراحمد گفت: قیمت تمام شده یک کیلو میوه بلوبری۲۲۰ هزار تومان در می آید و میانگین فروش یک کیلو از آن به صورت عمده در بازار حدود ۸۰۰ هزار تومان است.
ریحانی تصریح کرد: این میوه یک میوه وارداتی است و با افزایش قیمت دلار، افزایش قیمت پیدا می کند.
وی ابراز کرد: تمام هزینه های ما به جز بحث انرژی هزینه های دلاری است البته یکی از مشکلات گلخانه داران این است که هزینه های دلاری شان به درآمدهای دلاری منجر نمی شود.
سرمایه گذار اولین گلخانه بلوبری در کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: امید است با اقدامات جهادی سازمان جهاد کشاورزی استان، کهگیلویه و بویراحمد پایلوت بلوبری در ایران شود.
ریحانی ابراز کرد: بیشتر، کشورهای اطراف ایران از جمله حوزه خلیج فارس حوزه بازارهای اصلی مصرف بلوبری هستند و در مجموع این محصول بازار خوبی برای فروش دارد.
وی افزود: ماندگاری واریته های مختلف بلوبری بین هفت تا ۷۰ روز متفاوت است و در بحث کشت بلوبری یکی از مهم ترین مساله انتخاب واریته های مناسب است تا میوه مناسبی بدهد و عملکرد مطلوبی داشته باشد.
سرمایه گذار اولین گلخانه بلوبری در کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: چنانچه در استان کسی بخواهد در این زمینه سرمایه گذاری کند به عنوان مشاور کنارشان خواهیم بود.
ریحانی بیان کرد: قیمت فروش این میوه در ایران چند برابر قیمت بین المللی آن است و علاقه مندیم کشت این میوه در ایران گسترش پیدا کند و تولید بالا رود و بازار مصرف گسترده می شود.
هدفگذاری استان برای پایلوت شدن در کشت بلوبری
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در این ارتباط گفت : سیاست های توسعه ای کشاورزی استان در وهله نخست به نفع مردم، کشاورزان و تولید کنندگان است و سپس بحث اقتصاد است.
سید علی معتمدی پور ادامه داد: کشت بلوبری مزیت اقتصادی خوبی دارد و تقریبا ۱۶ رقم در همین استان با تنوع آب و هوایی (۱۱ اقلیم از اقلیم های اساسی کشور در این استان وجود دارد) پرورش داده می شود.
معتمدی پور افزود: در بحث ریل گذاری باید در وهله نخست مردم متوجه شوند که کشت این محصول اقتصادی است و سپس زمینه و زیرساخت توسط جهاد کشاورزی استان فراهم شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: مرحله دوم باید یک پشتیبانی علمی و اجرایی صورت گیرد که اجرای آن فروش اقتصادی و بازار مصرف خوبی دارند.
وی عنوان کرد: هر کسی که بخواهد در سطح استان شروع به کار نماید این فرد می تواند به سرمایه گذاران این بخش کمک کند.
معتمدی پور اضافه کرد: در این شهرکها کشت های گلخانه ای بلند مدت با درآمدزایی بالا در اولویت خواهد بود.
وی تصریح کرد: اخیرا یک سرمایه گذار خارجی در محصولات جدید همچون موز و بلوبری و سایر محصولات گرمسیری از حیث تامین نهال و نظارت استان را پشتیبانی خواهند کرد و می خواهیم این کشت های گلخانه ای افزایش پیدا کند .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: با کشت محصولات اقتصادی همچون بلوبری با توجه به ای سی خاک، دمای هوا، ارزانی نهاده ها می توان یک تحول ایجاد کرد و در آینده نزدیک سطح زیر کشت بلوبری در استان بسیار افزایش خواهد یافت.
گلخانه های کهگیلویه و بویراحمد در مسیر توسعه
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۳۳ و نیم هکتار در سطح استان گلخانه فعال وجود دارد و منتهی کار ساخت هشت شهرک کشاورزی از سال های گذشته شروع شده بود.
معتمدی پور ادامه داد: تا قبل از دولت سیزدهم مجموع پیشرفت شان به ۳۰ درصد نمی رسید.
وی تاکید کرد: تمام تسهیلات و اعتبارات عمرانی بخش کشاورزی روی برخی از طرح های کلان تحول زا متمرکز شد که در یک مدت کوتاه به بهره برداری برسند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: یکی از این موارد گلخانه هاست در حال حاضر ۱۳۷ هکتار زیرساخت آماده در گلخانه ها وجود دارد.
معتمدی پور عنوان کرد: در یک سال اخیر زیرساخت شهرکهای گلخانه ای استان با اختصاص اعتبارات ریاست جمهوری و سایر اعتبارات پیشرفت بسیار خوبی داشته است.
وی بیان کرد: شهرک های گلخانه ای استان اکنون نزدیک به ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و در همین یکسال ۲۵ میلیارد تومان به این زیرساخت ها تزریق شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: در هفته دولت آینده، بخشی از این زیرساخت ها به مردم واگذار می شود.
وی ابراز کرذ: باید با سیاست دقیق این گلخانه ها به کشاورزان واگذار شود به گونه ای که به افرادآموزش های لازم این کار داده شود و راه حل اقتصادی به آن ها ارائه شود.
صاحب نظران استان کهگیلویه و بویراحمد مدت های عدیدی است که کشت های گلخانه ای را راهکار بهره وری بهینه از حوزه آب و خاک می دانند زیرا در این نوع کشت بهره بردار با کنترل شرایط دمایی در هر چهار فصل سال قادر به تولید است.
۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد اما سهم کشت های گلخانه ای در این استان تنها ۵۳ هکتار است.
درحالی که سالانه حدود یک میلیون تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود کمتر از ۱۰ هزار تن آن محصولات گلخانه ای است که سهم اندکی است.
توسعه کشت های گلخانه ای با توجه به مزایایی که کارشناسان برای آن مطرح می کنند، می تواند تضمین کننده جهش تولید،افزایش درآمد بهره برداران و خلق فرصت های شغلی زیادی در استان کهگیلویه و بویراحمد باشد.
برداشت دائمی محصول در طول سال، استفاده از زمین های غیرقابل کشت با استفاده از روش های کشت بدون خاک (هیدروپونیک)، عدم وابستگی تولید محصول با فصل و امکان تطبیق زمان تولید با تقاضای بازار از دیگر مزایای کشت گلخانه ای است.
صاحب نظران می گویند:هر هکتار کشت گلخانه ای ۱۰ نفر اشتغال پایدار در بردارد در حالی که در فضای باز برای هر فرصت شغلی حداقل سه هکتار زمین نیاز است.
براساس آمار رسمی هم اکنون ۵۰ هزار خانوار کهگیلویه و بویراحمد در ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی به فعالیت مشغولند که حاصل دسترنج این بهره برداران سالانه ۹۷۲هزار تن محصول است.
توت فرنگی، گوجه، خیار، انواع فلفل رنگی از جمله محصولات گلخانه ای است که هم اکنون در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.