نقشه کرونایی خراسان شمالی تا چند روز گذشته نیز زرد و آبی بود اما به یکباره دوباره این نقشه دستخوش رنگ نارنجی شد و از هفته جاری نیز، شهرستان گرمه در وضعیت پرخطر کرونایی قرار گرفت.
این بازگشت رنگ نارنجی بی تردید به آسودگی های خاطری بر می گردد که به موجب آن مردم به مدد واکسیناسیون خود را پیروز فرض کردند و سپر ماسک را کنار گذاشتند، شاید با ناباوری اما خوشحالی پنهان گفتند: " کرونا تمام شد"
گزارشها و مشاهدات میدانی از سطح شهر و رفت و آمد شهروندان، نشان میدهد که شهروندان تمایلی به استفاده از ماسک ندارند، در حالی که استفاده از ماسک همچنان ضروری است.
در واقع با وجود تمامی هشدارها رعایت شیوه نامه های بهداشتی بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بخش اعظمی از شهروندان همچنان نسبت به این مسایل بی توجه هستند به گونه ای که استفاده از ماسک در یکماه اخیر به ۱۱ درصد و فاصلهگذاری اجتماعی به ۵ درصد کاهش یافته است.
در این میان توصیه های بی پشتوانه علمی نیز همانند "واکسن عوارض دارد" و "موجب بیماری های خطرناک می شود" نیز مسیر را برای بازگشت وضعیت پرخطر کرونایی به خراسان شمالی هموار کرد، طوری که تا حدود زیادی حرکت واکسیناسیون عمومی بسیار کُند شده است و همچنان دُز چهارم در مدار ۱۳.۵ درصد می چرخد.
در حالی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سلامت روند کاهشی فوتی های کرونایی در کشور مدیون واکسیناسیون است و افرادی که ۶ ماه از تزریق واکسن کرونا آنها می گذرد می بایست برای تزریق دُزهای یادآور به مراکز واکسیناسیون وزارت بهداشت و علوم پزشکی مراجعه کنند و اکنون با ورود سویه جدید بیماری این موضوع حساسیت ویژه ای دارد که افراد پُرخطر آن را جدی بگیرند.
تنها ۱۱ مردم ماسک می زنند
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی می گوید: متاسفانه رعایت شیوه نامه های بهداشتی در استان کاهش یافته و به ۲۱ درصد در ماه گذشته رسیده به گونه ای که ضروری است که با رعایت دستورالعملهای بهداشتی، مشارکت اجتماعی برای مدیریت این بیماری افزایش پیدا کند.
دکتر جواد شاهین فر با بیان این که استفاده از ماسک و رعایت شیوه نامه های بهداشتی همچنان به عنوان ابزار اصلی مبارزه با این بیماری است، خاطرنشان می کند: درصد استفاده از ماسک در یکماه اخیر به ۱۱ درصد و فاصلهگذاری اجتماعی به ۵ درصد کاهش یافته است.
وی افزاید: از سوی دیگر شهروندن برای ایمنی بخشی جامعه، دُز یادآور را دریافت کنند زیرا که اثربخشی واکسیناسیون با گذشت زمان از بین می رود.
شاهین فر با اشاره به نارنجی شدن شهرستان گرمه، تصریح می کند: جدای از بی رغبتی برای تزریق واکسیناسیون، این روزها بی توجهی به شیوه نامه های بهداشتی نیز به اوج خود رسیده است به گونه ای که افراد بدون ماسک از مدت ها قبل بر افراد دارای ماسک غلبه پیدا کرده اند و دورهمی ها و مجالس جشن و عزا به سبک و سیاق سال های قبل از کرونا برپاست.
تزریق دُز چهارم در مدار ۱۳.۵ درصد
رییس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی می گوید: اثر بخشی دُزهای قبلی واکسن کرونا با گذشت ۶ ماه از بین رفته است و مردم استان در صورت سهلانگاری در تزریق دز یادآور باید منتظر موج جدیدی از کرونا باشند.
فیض الله برزگر می افزاید: اینک روزانه کمتر از ۱۰۰ دُز واکسن کرونا در پایگاه سلامت، خانه های بهداشت و مراکز تجمیعی این استان تزریق می شود این در حالی است که ظرفیت تزریق روزانه پنج هزار دُز واکسن کرونا در خراسان شمالی وجود دارد.
وی ادامه می دهد: براساس آخرین آمارها ۱۳.۵ درصد جمعیت هدف خراسان شمالی دُز چهارم و ۶۰ درصد نیز دُز سوم واکسن کرونا را دریافت کردند که این رقم از نقطه مطلوب واکسیناسیون فاصله دارد.
برزگر بیان می کند: براساس شیوه نامه های سازمن بهداشت جهانی، ۶ ماه بعد از گذشت تزریق واکسن باید افراد برای تزریق دُز بعدی آن اقدام کنند تا به ایمنی لازم برسند اما متاسفانه این روزها افراد با تصور اینکه کرونا از بین رفته است تمایلی به تزریق دُزهای بعدی واکسن ندارند.
رییس گروه مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی با تاکید بر ضرورت تزریق دُز یادآور برای مصونیت از کرونا، می گوید: بسیاری از افرادی که در موج قبلی فوت کردند ۶ ماه از تزریق واکسن آنها گذشته بود و تزریق دُز بعدی واکسن خود را جدی نگرفته بودند.
براساس آمار دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اینک ۵۷ بیمار کووید ۱۹ در بیمارستان های استان بستری و تحت مراقبتهای پزشکی قرار دارند.
کرونا از اسفند ۱۳۹۸ تا به امروز در استان خراسان شمالی ۲ هزار و ۲۵۰ نفر قربانی داشته است.