تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۶

تهران- ایرنا- مصرف داروهای ضد افسردگی در دو دهه گذشته به طور چشمگیری در جهان افزایش پیدا کرده که در این میان اروپایی‌ها بیشترین سهم را میان مصرف‌گنندگان این داروها دارند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از شبکه خبری یورونیوز، داده‌های سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) نشان می‌دهد استفاده از داروهای ضد افسردگی از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ میلادی (۱۳۷۸ تا ۱۳۹۸) در ۱۸ کشور اروپایی حدود دو و نیم برابر افزایش یافته است.

بر این اساس، میانگین مصرف داروهای ضدافسردگی در ۱۸ کشور اروپایی از ۳۰.۵ دُز مشخص در روز (DDD) در سال ۲۰۰۰ میلادی، به ۷۵.۳ دُز مشخص در روز در ۲۰۲۰ افزایش یافته که یک رشد ۱۴۷ درصدی را نشان می‌دهد.

روند افزایش مصرف داروهای ضد افسردگی در دو دهه گذشته در اروپا / منبع یورونیوز

نمودار مصرف داروهای ضد افسردگی نشان می‌دهد در دو دهه گذشته جمهوری چک و فرانسه به ترتیب بیشترین و کمترین نرخ رشد در مصرف این داروها را میان کشورهای اروپایی ثبت کرده‌اند.

از طرفی این گزارش حاکی از این است که داده‌های جمع‌آوری شده از کشورهای اروپایی ارتباط مستقیم و قابل استنادی میان نرخ مصرف داروهای افسردگی و رتبه کشورها در فهرست رتبه‌بندی شادترین کشورهای دنیا را ارائه نمی‌کند.

برای مثال، ایسلند به عنوان دومین کشور شاد جهان در سال ۲۰۲۰، بیشترین مصرف داروهای ضد افسردگی را میان کشورهای اروپایی ثبت کرده است.

سوئد نیز که در رتبه ششمین کشور شاد جهان قرار گرفته، کشور چهارم اروپا در مصرف‌ روزانه داروهای ضد افسردگی است.

همچنین، فنلاندی‌ها که براساس گزارش‌های آماری شادترین مردم دنیا لقب گرفته‌اند، در این فهرست در جایگاه هفتم قرار گرفته‌اند.

در این میان، لتونی با کمترین سطح مصرف روزانه داروهای ضد افسردگی در ۲۰۲۰ رتبه ۳۴ در گزارش جهانی شادی را به خود اختصاص داده است.

دانمارک تنها کشور اروپایی است که در ۱۰ سال اخیر کاهش مصرف داروهای ضد افسردگی را ثبت کرده است.

مقایسه مقدار مصرف روزانه مشخص در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۲۰ در اروپا / منبع یورونیوز

این گزارش می‌افزاید: در سال ۲۰۱۹ میلادی میان کشورهای اتحادیه اروپا، پرتغال با (۱۲.۲ درصد)، سوئد (۱۱.۷ درصد) و آلمان و کرواسی (هر دو ۱۱.۶ درصد) بیشترین درصد جمعیت گزارش‌کننده افسردگی مزمن را دارا بوده اند.

نتایج نظرسنجی‌های اخیر OECD نشان می‌دهد که سلامت روان جهانی از زمان شروع همه‌گیری کرونا به‌طور قابل‌توجهی تضعیف شده است.

بر این اساس، شیوع اختلال‌های اضطراب (anxiety) و افسردگی (depression) از ماه مارس سال ۲۰۲۰ (اسفند ۱۳۹۸) [همزمان با اعلام همه‌گیری جهانی کرونا توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO)] روند افزایشی داشته است.

بدین‌ترتیب، شیوع اضطراب در اوایل ۲۰۲۰ در کشورهای بلژیک، فرانسه، ایتالیا، مکزیک، نیوزیلند، انگلیس و آمریکا به دو برابر یا بیش از دو برابر آن در مقایسه با سال‌های پیش از آن رسید.

شیوع افسردگی نیز در اوایل ۲۰۲۰ به همین ترتیب در مکزیک، استرالیا، بلژیک، کانادا، فرانسه، جمهوری چک، مکزیک، سوئد، آمریکا و انگلیس به دو برابر یا بیش از آن افزایش یافته است.

توضیحات متعددی درباره چرایی این روند افزایشی وجود دارد. محققانی که به بررسی روند افزایش تجویز داروهای ضد افسردگی در انگلیس میان سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۱ میلادی (۱۳۷۳ تا ۱۳۸۹) پرداخته‌اند، می‌گویند: این افزایش را می‌توان به بهبود شناخت افسردگی، در دسترس بودن داروهای جدید، تغییر در نگرش‌ بیماران و پزشکان، در دسترس بودن روان‌درمان‌گرها، تکامل دستورالعمل‌های مراقبت بالینی و گسترش دامنه درمان این داروها نسبت داد.