به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روابط عمومی جهاد کشاورزی یزد، عباس حاجیحسینی افزود: این طرح با استفاده از تصاویر ماهوارهای و GIS، مناطق مستعد سرما را شناسایی میکند و در زمینه جلوگیری از سرمازدگی محصولات کشاورزی در این مناطق اقدامات لازم انجام می شود.
وی اظهار کرد: در این زمینه ساخت و طراحی وسایل گرمایشی و هیترهایی با راندمان بسیار بالا در نظر گرفته شده که این وسایل گرمایشی در سال آینده به صورت پایلوت با حمایت مدیریت بحران و شرکت فرآوردههای نفتی استان در باغات نصب می شود.
حاجی حسینی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی مستقیما تحت تاثیر عوامل محیطی همچون دما و آب و هواست خاطرنشان کرد: بخش زیادی از استان در منطقه نیمه گرمسیری و بخش دیگری از آن در مناطق معتدل و سردسیر واقع شده و با توجه به شرایط کویری و تغییرات شدید آب و هوای استان، غالباً در دو فصل پاییز و بهار به دلیل سرمای زودرس و دیررس شاهد سرمازدگی مزارع و باغات هستیم.
وی از ایجاد کارگروه های مختلفی توسط جهادکشاورزی استان در راستای جلوگیری از سرمازدگی خبر داد و با اشاره به اقداماتی مانند طراحی سامانه دهک و انجام اقدامات پیشبینی، پایش و هشدار به کشاورزان در این زمینه اظهار کرد: در همین راستا از ۱۵ اسفند، اطلاعات ارسالی از سازمان هواشناسی در گروههای مختلفی که متشکل از ۱۵ هزار کشاورز استان است، اطلاع رسانی شده و به کشاورزان علاوه بر هشدار، آموزش های لازم جهت مقابله در برابر سرمازدگی ارائه میشود.
حاجیحسینی عمدهخسارت سرمازدگی سالهای گذشته در استان را ناشی از سرماهای دیررس بهاره ذکر کرد و گفت: درختان در زمان گلدهی کمترین مقاومت را در برابر سرما دارند لذا سرمازدگی باغات در استان عمدتاً در زمان گلدهی درختان اتفاق میافتد که بیشترین این خسارت در سال جاری مربوط به محصولاتی همچون بادام، زردآلو، پسته و انار بوده است.
وی خاطرنشان کرد: تنها طی یک سال گذشته در ۲ بازه زمانی ۲۷ اسفند ماه ۱۴۰۰ و هشتم تا دوازدهم فروردین ماه سال ۱۴۰۱، استان بالغ بر ۵۲۰۰ میلیارد تومان خسارت را از ناحیه سرمازدگی به بخش کشاورزی وارد شد.
میزان تولیدات باغی استان ۲۹۷ هزار تن ، زارعی ۵۶۰ هزار تن ، دامی ۴۵۰ هزار تن و گلخانه ای ۵۸۹ هزار تن اعلام شده و اکنون این استان ۱۹ درصد سهم تولیدات گلخانه ای، ۲.۷ درصد تولیدات دامی و ۱.۲ درصد از تولیداتی باغبانی کشور را به خود اختصاص داده است.
سطح کل اراضی زیر کشت استان ۱۱۰ هزار و ۷۱۵ هکتار است که از این میزان ۲۵ درصد محصولات زارعی و ۷۳ درصد محصولات باغی و ۲ درصد هم گلخانه ها تشکیل می دهد.