سید عقیل مرتضوی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سالانه از سه هزار و ۳۶۶ حلقه چاه استان بیش از ۴۰۴ میلیون متر مکعب آب برداشت می شود که میزان برداشت آب از چاه های دارای کنتور نیز حدود ۲۷۰ میلیون متر مکعب در سال است.
وی افزود: از مجموع چاه های این استان ۲ هزار و ۶۵ حلقه چاه کشاورزی، ۹۳۸ واحد صنعتی و مابقی چاه ها نیز برای تامین آب شرب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی هدف نصب کنتورهای هوشمند در چاه های این استان را تعادل بخشی آبخوان ها و مدیریت مصرف آب عنوان کرد و گفت: چنانچه کشاورزی بیش از نیاز سهمیه خود آب مصرف کند، برق آن به صورت خودکار قطع می شود.
وی، میزان آب بها را به ازای هر یک متر مکعب ۳۰ تومان عنوان کرد و افزود: آب بهای گرفته شده از کشاورزان به حساب خزانه کشور واریز می شود و خزانه نیز برای اجرای طرح های تعادل بخشی آبخوان ها، انسداد چاه ها دوباره به این شرکت بر می گرداند.
مرتضوی یادآور شد: سال گذشته مبلغ یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان و در سال جاری نیز یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار تاکنون از ناحیه آب بها از خزانه کشور به حساب این شرکت واریز شده است.
میانگین بارندگی سالانه در استان خراسان شمالی کمتر از ۲۷۰ میلی متر و حجم منابع آب تجدید پذیر حدود یک میلیارد و ۴۲ میلیون متر مکعب است که از این مقدار حدود ۵۷۸ میلیون متر مکعب آبهای سطحی استان را تشکیل میدهد و حدود ۴۶۴ میلیون متر مکعب آبخوانهای زیرزمینی را تغذیه می کند.
در مجموع تاکنون هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی حدود ۲۴۰ میلیون متر مکعب و توان تنظیم ۱۷۳ میلیون متر مکعب آب در استان ساخته شده و به بهره برداری رسیده است.
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.
۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.