سبزوار- ایرنا- رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران گفت: حکیم سبزواری از نوابغ روزگار در حوزه اندیشه و حکمت اسلامیِ ایرانی است که با آفرینش آثار برجسته و شاخص توانست اندیشه‌های فلسفی و حکمت اسلامی را با رویکردی جدید ارائه دهد.

به گزارش ایرنا، محمود شالویی روز دوشنبه در هشتمین همایش ملی حکیم سبزواری در سبزوار، اظهار داشت: در واقع می توان گفت که آنچه که در اندیشه بزرگانی همچون ملاصدرا و میرداماد در حوزه فلسفه عبور می‌کرده، در اندیشه‌های حاج ملاهادی سبزواری تبلور عینی یافته است.

وی افزود: حکیم سبزواری با کشف حقایقی از عالم هستی در سیرت های فلسفی و پیوند آن با مسیرهای عرفانی و راههای قلبی و درونی، توانست تلفیقی از حکمت و معرفت را درهم‌آمیخته و طرحی نو درافکند.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران گفت: امروز مسیر حقیقت شناسی نیازمند توجه به فلسفه اسلامی و حکمت است که با بهره گیری از معرفت فلاسفه بزرگ اسلامی چون حکیم سبزواری و اندیشه های تابناک آنان، راههای نوی به روی جویندگان و علاقه مندان گشوده می شود.

وی افزود: با توجه به اینکه کتب حکیم سبزواری به زبان آن روزگار و نیز با لغات ویژه فلسفه نوشته شده است قابلیت فهم عمومی این متون در گرو نوشتن شرحی بر این آثار است تا مورد اقبال بیشتر دانشجویان و جوانان در محیط دانشگاهی و آموزش و پرورش قرار گیرد.

رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه حکیم سبزواری نیز گفت: هشتمین همایش ملی "حکیم حاج ملاهادی سبزواری" با عنوان "طراحی و آسیب شناسی برنامه درسی و متون آموزشی فلسفه اسلامی"، امروز همزمان با روز ملی بزرگداشت آن حکیم، به میزبانی دانشگاه حکیم برگزار شد.

سیدمحمدکاظم علوی با اشاره به حضور و سخنرانی شخصیت های علمی و فرهنگی کشوری و محلی در این همایش، رونمایی از کتابچه و لوح فشرده چکیده مقالات همایش و ارائه گزارشی از دیجیتال سازی و آرشیو نسخه های خطی مدرسه حکیم سبزواری (فصیحیه) و دیگر کتابخانه های سبزوار از جمله برنامه هایی است که برای این همایش ملی در نظر گرفته شده است.

وی اظهار داشت: از مجموع مقالات رسیده به دبیرخانه همایش، پس از داوری ۶۳ عنوان مقاله مورد پذیرش قرار گرفت که از این تعداد، ۱۶ مقاله در روز همایش در قالب پنج پنل علمی، ارائه شد و با همکاری انجمن علمی فلسفه دینی معاصر، پنل اختصاصی "فلسفه دین" توسط چهار نفر از استادان برجسته کشور، در روز همایش برگزار شد.

علوی گفت: مراسم پایانی این همایش ملی نیز عصر امروز در محل آرامگاه حکیم سبزواری، واقع در میدان کارگر سبزوار، همراه با عطرافشانی مزار حکیم و ادای احترام به مقام وی و خواندن دیوان اشعار وی برگزار می شود.

هشتمین همایش ملی بزرگداشت حکیم حاج ملاهادی سبزواری صبح امروز با پیام ویژه وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه حکیم سبزواری گشایش یافت که عصر امروز پایان می یابد.

حکیم حاج ملاهادی سبزواری دانشمند، فیلسوف، شاعر و فقیه ایرانی است که در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در شهر سبزوار به دنیا آمد و پدرش حاج میرزامهدی سبزواری یکی از دانشمندان علوم اسلامی بود.

حاج ملاهادی پس از فراگیری علوم مقدماتی، برای تکمیل درس به مشهد رفت و سپس به منظور تحصیل عرفان و فلسفه راهی اصفهان شد و در جلسات درس استادانی از جمله ملاحسین سبزواری، علامه محمدابراهیم کلباسی، آقاشیخ محمدتقی شیرازی، ملاعلی مازندرانی نوری اصفهانی و ملا اسماعیل کوشکی حاضر شد.

ملاهادی در سال ۱۲۴۲ به مشهد بازگشت و پنج سال در حوزه علمیه مشهد و مدرسه حاج حسن مشغول تدریس شد و شاگردان چندی را آموزش داد که از میان آنها می توان به محمدکاظم خراسانی، میرزا حسین سبزواری، ملا محمد کاظم سبزواری، حسین مجتهد سبزواری، عبدالکریم قوچانی، سلطان محمد گنابادی (سلطان علیشاه)، حسن حکیم داماد و محمد یزدی معروف به فاضل یزدی اشاره کرد.

حاج ملاهادی سبزواری علاوه بر احاطه به علوم عقلی و فلسفی، غزلهای حِکمی و عرفانی هم می سرود و در شعر به "اسرار" تخلص می کرد.

حکیم سبزواری عصر روز بیست و پنجم ذی الحجه سال ۱٢۸۹ قمری در سن ۷۷ سالگی درگذشت و بنای آرامگاه وی در ضلع جنوبی میدان کارگر شهر سبزوار واقع است.