تهران- ایرنا- دانشمندان از طریق یک نوآوری و ترکیب فلز با مواد پروسکایت مورد استفاده در پنل‌های خورشیدی موفق شدند کارآیی این پنل‌ها را بهبود بخشند و گفته می‌شود که این نوآوری در آینده موجب کنترل بهتر نحوه تولید برق از نور خورشید خواهد شد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ساینس الرت»، مواد پروسکایت (perovskite) که تولید آنها ارزان است و عملکرد بهتری در جذب انرژی از نور خورشید دارا هستند، این قابلیت را دارند که جایگزین سیلیکون در فناوری پنل‌های خورشیدی شوند. متاسفانه دانشمندان هنوز در حال بررسی این مساله هستند که چطور این مواد پروسکایت را با ثبات و با دوام بسازند.

در یک مطالعه جدید، دانشمندان قادر شده اند که کارآیی یک نوع خاص از این مواد را به میزان قابل ملاحظه‌ای بهبود دهند. از طریق ترکیب این مواد با یک لایه (substrate) فلزی به جای شیشه‌ای، کارآیی تبدیل نور به میزان ۲۵۰ درصد افزایش یافت.

«چانلی گو» استاد علوم اپتیک (نوری) در دانشگاه «راچستر» نیویورک گفت: هیچ کسی تا الان به این باور در مواد پروسکایت نرسیده است. ناگهان ما می‌توانیم یک پلتفرم (سکوی) فلزی در زیر یک پروسکایت قرار داده و با این کار تراکنش الکترون ها در داخل پروسکایت را تغییر دهیم. از این رو، ما از یک شیوه فیزیکی برای مهندسی این تراکنش استفاده می‌کنیم.

هر چند که هنوز کار زیادی باید انجام شود تا این فناوری از آزمایشگاه خارج شده و وارد پنل‌های خورشیدی شود اما این یک علامت دیگر از این مساله است که ساختارهای بلورین پروسکایت می‌توانند به زودی ماده مورد استفاده برای تقویت تولید برق خورشیدی باشند.

پنل‌های خورشیدی از این طریق کار می‌کنند که از فوتون‌های نور خورشید برای تحریک الکترون‌ها به ترک مکان خود در کنار یک اتم و ایجاد یک جریان برق استفاده می‌کنند. محققان دریافتند که با افزودن یک فلز می‌توانند میزان کارآیی را افزایش دهند. این تیم همچنین نشان داد که متناوب ساختن لایه‌های فلز و مواد عایق الکتریکی به عنوان یک لایه برای پروسکایت جاذب نور نیز می‌تواند نرخ کارآیی یا بهره‌وری را به همان شکل ارتقا دهد.

محققان می‌گویند که پیشرفت‌های بیشتری نیز در زمینه استفاده از ترکیب فلزات با مواد پروسکایت با این روش ایجاد می شود و این موجب کنترل بهتر پنل‌های خورشیدی و تبدیل نور به خورشید خواهد شد.