اصفهان-ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: در چند روز گذشته موفق به گرفتن حکم قضایی برای برخورد با برداشت‌های غیرمجاز آب در مسیر تالاب گاوخونی و همچنین رهاسازی مُختصری آب به سمت آن شدیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا، احمدرضا لاهیجان‌زاده، روز دوشنبه در نشست "زیست بوم گفت‌وگو" در دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: با جریان یافتن آب در بستر رودخانه زاینده‌رود، حدود هشت میلیون مترمکعب آب در ۱۰ روز گذشته از محل سد "رودشتین" به سمت تالاب گاوخونی در شرق اصفهان رها شده است.

وی با بیان‌اینکه مسافت سد رودشتین تا تالاب حدود ۹۰ کیلومتر است، اظهار داشت: در حاشیه آن اراضی کشاورزی وجود دارد و برخی افراد در این مسیر بطور غیر مجاز، مادی‌ها را شکافته‌اند و اجازه نمی‌دهند که آب به محل بند "شاخ کنار" و تالاب گاوخونی برسد.

لاهیجان‌زاده خاطرنشان کرد: از حدود ۱۰ روز گذشته تاکنون برای گرفتن حکم قضایی بمنظور برخورد با برداشت‌های غیرمجاز تلاش کردیم و از مردم محلی، تشکل‌های مردم نهاد، فرمانداری‌ها و شرکت آب منطقه ای نیز در این زمینه کمک گرفتیم تا بتوانیم مُختصر آبی را در حد رهاسازی به تالاب برسانیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان با بیان اینکه ما برنامه مُفصلی برای تالاب گاوخونی داریم و برنامه جامعی برای آن در حال تهیه است، افزود: موضوع حقابه و احیای تالاب بین‌المللی گاوخونی در ستاد ملی تالاب‌ها مطرح می‌شود و در دستور کار قرار می گیرد.

وی با اشاره به روند قانونی شدن حقابه تالاب گاوخونی گفت: مطالعات مربوط به حقابه تالاب‌ها در اسفند ۹۹ و خرداد ۱۴۰۰ به وزارت نیرو ابلاغ شد و طبق قانون، این وزارتخانه مُکلف به تخصیص حقابه آنهاست.

به گفته وی، در اوائل فرایند مطالعات برای تعیین حقابه تالاب‌ها، مباحثی با وزارت نیرو مطرح بود و آنها می‌گفتند که گاوخونی، باتلاقی در کویر است و ضرورتی بر تامین حقابه آن نیست اما ما ثابت کردیم که این منطقه، تالاب است.

لاهیجان‌زاده همچنین به بارش‌های خوب سال آبی ۹۸-۹۷ اشاره و اضافه کرد: در خرداد سال ۹۸ حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب در پشت سد زاینده‌رود داشتیم اما حتی در آن سال هم حقابه تالاب گاوخونی داده نشد که نشان می‌دهد در آن زمان، اراده استانی برای این موضوع وجود نداشت.

وی با تاکید بر لزوم تامین حقابه پایداری سرزمین برای اصفهان به میزان ۱۰ تا ۱۵ مترمکعب آب بر ثانیه در بستر زاینده‌رود، تصریح کرد: اگر این حقابه نباشد، اصفهان را بدلیل فرونشست نخواهیم داشت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان همچنین با اشاره به اینکه تا سال ۸۵ فقط سه منطقه حفاظت شده محیط زیست با ۳۵۰ هزار هکتار در استان داشتیم، گفت: با پیگیری صورت گرفته تا سال ۹۹ توانستیم آن را به ۱۱ منطقه با یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار و ۶۲۰ هزار هکتار منطقه شکار ممنوع برسانیم.

وی افزود: در زمان حاضر ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار عرصه در استان اصفهان تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است و قابلیت واگذاری و تغییر کاربری ندارد.

استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در این نشست گفت: بسیاری از گونه‌های زیستی در دنیا بطور جدی در معرض انقراض هستند که دلیل عمده آن، انسان است.

محمودرضا همامی افزود: مهمترین بحران عصر حاضر، احتمال وقوع جنگ هسته‌ای یا اقتصادی نیست بلکه انقراض گونه‌های زیستی است زیرا جبران آن به زمان بسیار طولانی نیاز دارد.

وی با تاکید بر اهمیت حیات وحش در ابعاد مختلف زیستی، ژنتیک، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی اظهار داشت: اقتصاد جزیی از محیط زیست است زیرا منابع طبیعی پایه اقتصاد هستند و اگر منابع طبیعی و گونه‌های حیات وحش را محافظت کنیم مانند این است که کار اقتصادی انجام می‌دهیم.

دومین نشست "زیست بوم گفت‌وگو" روز دوشنبه با موضوع اهمیت حیات وحش و تنوع زیستی در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.

گاوخونی یکی از تالاب‌های بین‌المللی ایران است که در کنوانسیون رامسر در سال ۱۹۷۵ به ثبت رسید.

حقابه سالانه تالاب گاوخونی که در سال‌های اخیر بدلیل تامین نشدن آن با خشکی مواجه شده، ۱۷۶ میلیون مترمکعب است.

این تالاب با وسعت حدود ۴۷۶ کیلومتر مربع در انتهای مسیر رودخانه زاینده‌رود و در ۱۴۰ کیلومتری جنوب شرقی اصفهان قرار دارد.