علیرضا بدری روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه از ابتدای سال جاری امور مرتبط با سلامت محصولات کشاورزی به سازمان حفظ نباتات کشور و به تبع آن مدیریت حفظ نباتات استان ها واگذار شده است، افزود: ۲۸ فقره پرونده صادر شده برای نشان حد مجاز آلاینده ها در سطح ۳۹ هکتار با ۹ هزار تن محصولات مختلف گلخانه ای و اراضی فضای باز صادر شده است.
وی با بیان اینکه از این تعداد، ۶ پرونده به میزان ۲ هکتار با ۲۳۱ تن محصول در سال جاری موفق به دریافت این نشان شده است، اظهار کرد: این نشان برای محصولاتی همچون گوجه فرنگی، کاهو، قارچ خوراکی، به لیمو، بادمجان، خیار، پیاز، ذرت شیرین، توت فرنگی، اسفناج، سیر و فلفل سبز صادر شده است.
وی گفت: اعطای نشان حد مجاز آلاینده ها با هدف بکارگیری مجموعه روش های فیزیکی، زراعی، مکانیکی، بیولوژیکی و استفاده از آفتکش های شیمیایی با دوره کارنس پایین موثر در برنامه کنترل آفات و بیماری ها و در راستای کاهش مصرف آفتکش های شیمیایی و تولید محصول سالم با باقیمانده قابل قبول آفتکش ها، نیترات و فلزات سنگین برای مصرف عموم مردم اجرا می شود.
بدری در خصوص چگونگی اجرای طرح، تصریح کرد: با بکارگیری کارشناسان کلینیک های گیاه پزشکی و آموزش مدیران کنترل کیفی و نظارت این مدیریت بر محصولات زراعی، باغی و گلخانه های استان، عملیات مبارزه با آفات، بیماری ها و علف های هرز و حضور مستمر با بهره برداران انجام و همچنین توصیه اصولی به اجرای روش های تلفیقی کنترل عوامل زیان رسان صورت می گیرد.
صدور ۲ فقره پروانه نشان ارگانیک
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان البرز در ادامه با بیان اینکه ۲ فقره پروانه نشان ارگانیک نیز برای محصولات کشاورزی زراعی و باغی استان صادر شده، گفت: این نشان برای سطح ۲۸۵ هکتار معادل ۹ هزار و ۷۰۰ تن تولیدات کشاورزی کدو، خیار، بادمجان، گوجه فرنگی، لوبیا سبز، بامیه، فلفل، زعفران، بادام و گلابی دریافت شده است.
وی در ادامه به مشکلات پیش روی صدور پروانه نشان حد مجاز آلاینده ها و تولید محصول سالم اشاره کرد و افزود: در ابتدای تولید محصول سالم عملکرد پایین می آید و هزینه های تولید افزایش می یابد که با توجه به فرهنگ پایین جامعه برای مصرف محصول سالم و بالا رفتن قیمت تولید این محصولات با مشکل در عرصه فروش مواجه می شویم.
رسانه ها پای به میدان ترویج مصرف محصول سالم بگذارند
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان البرز با بیان اینکه مردم بیشتر به دنبال خرید جنس ارزان قیمت هستند و کیفیت جایگاه بعدی را در خرید به خود اختصاص می دهد، اظهار کرد: دوره های آموزشی و ترویجی در تولید محصول سالم برای بهره برداران ارسال شده و پیشنهاد می شود که فرهنگ سازی لازم در زمینه محصولات گواهی شده ضروری است.
وی گفت: این فرهنگ سازی بایستی توسط رسانه ها به خصوص رسانه ملی کشور انجام شود ضمن اینکه بایستی غرفه های ویژه در میادین میوه و تره بار برای فروش محصولات سالم اختصاص یابد و به این کشاورزان نیز استاندارد تشویقی اعطا شود.
بدری به برگزاری نمایشگاه های ویژه عرضه و معرفی محصولات سالم نیز تاکید کرد و افزود: این امر مستلزم همکاری شهرداری ها و جهاد کشاورزی است ضمن اینکه تسهیلات ارزان قیمت به محصولات دارای حد مجاز آلاینده ها اعطا شود تا در کاهش هزینه های تولید تاثیرگذار باشد.
محصولات سالم کد شناسه دریافت می کنند
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان البرز در ادامه با اشاره به ارتباط ارتقای سلامت مردم با ارتقای سلامت محصولات کشاورزی، گفت: این محصولات دارای کد شناسه هستند و تمام فرایندهای تولید از جمله اینکه محصول کجا تولید شده، چه میزان و چه نوع کود و سمی را مصرف کرده در این شناسه لحاظ می شود و در کل مسیر تولید تا سفره مردم در این شناسه قید می شود.
وی افزود: کشاورزان برای تولید محصول سالم و دریافت شناسه می توانند از ۱۵ اسفند ماه جاری در سامانه سماک (پنجره واحد) ثبت نام کنند که از طریق سامانه نظام مهندسی کشاورزی محصول فنی تعیین می شود .
بدری اظهار کرد: در کل کشور ۱۳ محصول تحت پوشش کد شناسه سلامت هستند که از این تعداد در البرز محصولات سیب درختی، انگور، پسته، فلفل دلمه ای، کرفس، خیار و گوجه فرنگی تحت پوشش قرار گرفته اند.
وی به بهره برداران توصیه کرد که در این مقطع زمانی در سامانه سماک ثبت نام کنند تا در عرضه داخلی و خارجی امکان عرضه محصولات خود را داشته باشند و اگر این کد را دریافت نکنند از سال آینده در عرضه محصولات خود به مشکل خواهند خورد.
بدری یادآور شد که صدور کد شناسه سلامت برای محصولات کاهو؛ کلم و سبزیجات نیز تا روزهای آینده تعیین تکلیف می شود.