به گزارش گروه اقتصادی ایرنا از وبگاه شینهوآ، ظریف اهل افغانستان است و در غاری زندگی میکند که تبدیل به پناهگاه شده و در نزدیکی محل تندیسهای بودا در مرکز استان بامیان این کشور قرار دارد. او که برای زندهماندن در زمستان سرد افغانستان دستوپا میزند، تحریمهای آمریکا را دلیل این وضع میداند.
پس از خروج نیروهای تحت رهبری آمریکا از افغانستان، داراییهای این کشور آسیایی به ارزش بیش از ۹ میلیارد دلار بهعنوان بخشی از تحریمهای آمریکا علیه حاکمان جدید این کشور جنگزده مسدود شد.
ظریف گفت: آمریکا پول افغانستان را مسدود کرده است. چنین تحریمهایی باعث افزایش قیمتها و فقر شده است. قیمت هفت کیلو چوب قبلاً ۴۰ تا ۵۰ افغانی (واحد پول افغانستان) بود، اما اکنون مردم عادی قادر به تهیه آن نیستند.
در افغانستان قیمت هفت کیلو زغالسنگ ۱۰۰ افغانی و قیمت هفت کیلو چوب ۹۰ افغانی است. ظریف در گفتوگو با شینهوآ گفت: تحریمها علت حدود ۹۰ درصد از مشکلات ما هستند.
از هفته اول ماه ژانویه (دی، بهمن) دمای هوا در برخی مناطق افغانستان به منفی ۳۰ درجه سانتیگراد کاهش یافته و سرمای شدید و بارش برف، بخشهایی از این کشور را فرا گرفته است.
شفیعالله رحیمی، سخنگوی وزارت مدیریت حوادث طبیعی و امور بشردوستانه حکومت طالبان، در ماه ژانویه گفت که بارش شدید برف و برودت هوا، جان ۱۷۰ نفر از مردم این کشور از جمله زنان و کودکان را طی سه هفته گرفته است.
ظریف به یاد اتفاق تلخی میافتد که بهتازگی برایش افتاده است: او، همسر و دخترش به دلیل سرمای هوا به آنفلوانزا، تب و بیماریهای تنفسی مبتلا و مجبور شدند برای بهبودی در بیمارستان بیش از ۵ هزار افغانی پرداخت کنند.
نادر حسین یکی دیگر از غارنشینان نیز مانند ظریف، آمریکا را مقصر رنج خود میداند و میگوید که از زمان اِعمال تحریمها بر افغانستان، فقر و بیکاری در این کشور افزایش یافته است.
حسین به شینهوآ گفت: تحریمهای آمریکا بهشدت بر شرایط زندگی ما تأثیر گذاشته است، بیکاری و قیمت همهچیز افزایش یافته است.
حسین ۵۰ساله است اما مسنتر به نظر میرسد. او گفت نمیتواند از پس تأمین هزینههای درمان همسرش، که بهتازگی در اثر هوای سرد به بیماری تنفسی فصلی مبتلا شده است، بربیاید.
آژانسهای امدادی پیشبینی میکنند که ۲۸.۳ میلیون نفر، یعنی حدود دو سوم جمعیت، در سال ۲۰۲۳ میلادی به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت که یک رکورد محسوب میشود؛ ضمن اینکه ۶ میلیون نفر از این افراد هماکنون به قحطی نزدیک شدهاند.
علاوه بر افزایش شدید قیمتها، تحریمها رسیدن کمکهای بشردوستانه به این کشور ویرانشده را با مشکل مواجه کرده است، زیرا این تحریمها اوضاع اقتصاد درهمشکسته افغانستان را دچار وخامت بیشتری کرده است.
مارتین شوپ (Martin Schuepp)، مدیر عملیات کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) در نوامبر (آبان، آذر) سال گذشته به شینهوآ گفت که تحریمهای آمریکا علیه نهادهای تحت کنترل طالبان در افغانستان، عرضه کمکهای بشردوستانه حیاتی به این کشور را تضعیف کرده است.
مولوی شاکر طاهر، رئیس مدیریت حوادث طبیعی و امور بشردوستانه طالبان، گفت: در شرایطی که مردم بامیان شدیداً نیازمند حمایت هستند، تحریمها بر درد آنها افزوده و مانع کمکهای بشردوستانه شده است. یک دلار آمریکا برابر با ۸۹ افغانی است.