به گزارش خبرنگار ایرنا ، مهدی رمضانی روز سهشنبه در نشست با مسئولان اداره کل کتابخانههای عمومی استان اردبیل تصریح کرد: کتابخانههای عمومی پس از مدارس سومین شبکه گسترده در کشور هستند و بیش از سه هزار و ۷۰۰ کتابخانه عمومی با هفت هزار و ۵۰۰ نیروی انسانی در کشور داریم.
وی افزود: یکهزار مورد از کتابخانهها مشارکتی بوده و بیش از ۲ هزار و ۷۳۰ کتابخانه بهطور مستقیم زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی اداره میشود و ایران از نظر توسعه شبکه کتابخانهها در آسیا دارای رتبه پنجم یا ششم است.
نزدیک به ۵۰ میلیون جلد کتاب در کتابخانههای عمومی موجود است
رمضانی گفت: در سال گذشته از ناحیه دولت اعتبار خوبی برای تهیه کتاب تامین شد و اکنون کتابهای تهیه شده در حال توزیع است اما برای روزآمد شدن منابع کتابخانهها در هر سال به حداقل یکهزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی افزود: تلاش میکنیم منابع کتابخانهها تقویت شود و دولت وعدههایی داده است و اگر بودجه تبصره ۱۴ از محل هدفمندی یارانهها نیز محقق شود، روند خرید کتاب به خوبی ادامه خواهد داشت.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی گفت: کتابخانه تربیت تبریز با ۱۰۰ سال قدمت قدیمیترین کتابخانه کشور است و تا زمان انقلاب اسلامی بیش از ۳۰۰ کتابخانه در ایران وجود داشته است و اکنون بیش از ۲۰ میلیون عضو داریم و تعداد اعضای دارای کد ملی در کتابخانهها بیش از ۱۰ هزار نفر است.
او ادامه داد: در دوره شیوع کرونا شمار اعضای کتابخانههای عمومی کشور دچار کاهش شد اما اکنون رشد داریم و ۱.۵ میلیون نفر به شمار اعضا اضافه شده است و حدود ۶۰ درصد اعضای فعال کتابخانهها را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
رقم سرانه مطالعه به بازبینی نیاز دارد
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی اظهار کرد: اعداد مختلفی درباره سرانه مطالعه در کشور مطرح میشود و به نظرم باید در این باره تجدیدنظر شود و نهاد کتابخانههای عمومی مسئول پیگیری این موضوع نیست اما در دنیا بین خواندن و مطالعه تفاوت هست و آنچه مهم تلقی میشود خواندن است که منجر به افزایش اطلاعات میشود.
رمضانی تصریح کرد: وضع کشور ما در خواندن، بد نیست و ادعاهایی مبنی بر بحران مطالعه در کشور و کتاب نخواندن مردم مستند نیست و مبانی لازم برای اثبات ندارد و تیراژ بالای کتابها نشان میدهد باید در بررسی احصا سرانه مطالعه تجدیدنظر شود.
او ادامه داد: برای پیوند کتابخانهها و مدارس تلاش میکنیم و ترویج مطالعه باید از سنین کودکی شروع شود و برای دستیابی به سند توسعه کتابخانهها پیگیر آمایش سرزمینی همه کتابخانههای عمومی و مساجد و سایر هستیم و اجرای آن تصویب و آمایش کتابخانههای عمومی دولت در ۱۵ استان آغاز شده است.
وی بیان کرد: پیشنویس سند کتاب صوتی را با توجه به توسعه کتابهای صوتی در فضای مجازی، تهیه کردهایم و در این راستا با شورای عالی فضای مجازی و مجلس شورای اسلامی رایزنی شده و در تهران خدمات کتابخانهای مبتنی بر وب و بازی و منابع دیگر ارائه خواهد شد.
وی افزود: در بخش نابینایان برای ترویج کتابهای لازم، کارهای خوبی صورت گرفته است و با طراحان و سازندگان چند نرمافزار نیز صحبتهایی شده است.
وجود بیش از ۳۰۰ کتابخانه نیمه تمام در کشور
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور اظهار کرد: بیش از ۳۰۰ کتابخانه نیمهتمام در کشور داریم که مجری آنها نیستیم و از ناحیه دستگاههایی همچون راه و شهرسازی و شهرداریها احداث میشوند اما اعتبارات لازم برای تکمیل آن پروژهها را پیگیری و تلاش میکنیم پروژهای فاقد زمین، تعریف نشود.
رمضانی گفت: ۶۲ درصد سرانه کتابخانه در استان اردبیل نسبت به سند چشمانداز محقق شده و وضعیت این استان از این منظر خوب است اما برای افزایش عضویت در کتابخانهها باید تلاش شود.
وی افزود: خوشبختانه فضای استان اردبیل، فرهنگی است و مسئولان دغدغه مسائل فرهنگی را دارند و در سطح کشور، مسائل معیشتی کتابداران را پیگیری میکنیم و به جز نیروهای خدماتی، کتابدار شرکتی یا حجمی در کشور نداریم و قولهایی از ناحیه دولت برای رفاه بیشتر کتابداران داده شده است.
اهدای کتاب در کشور چشمگیر است
رمضانی وضعیت اهدای کتاب در کشور را پررنگ و خوب توصیف کرد و گفت: در این باره نیاز به فرهنگسازی بیشتر داریم و کمپینهایی راهاندازی شده است و باید فهرست کتابخانههای متناسب با الگوها و آئین نامههای ما احصا شود تا کتابخانههای دارای شرایط لازم، در شمار کتابخانههای عمومی لحاظ شود.
او ادامه داد: علاوه بر بخشهای کودک در همه کتابخانهها، در کشور ۱۳ کتابخانه مخصوص کودک دایر است و کمپین هدهد سفید ویژه کودکان از تلویزیون پخش میشود.
وی بیان کرد: بیش از ۳۰۰ محفل ادبی در کشور از سوی کتابخانههای عمومی برگزار میشود که گستردهترین محافل ادبی است و محافل قرآنی در حوزه کتابخانهها از ماه رمضان برگزار خواهد شد و دوره جدید جشنواره کتابخوانی رضوی نیز آغاز شده است.
تکمیل کتابخانههای نیمهتمام اردبیل در دور دوم سفرهای ریاست جمهوری پیگیری میشود
رمضانی تصریح کرد: اردبیل جزو چند استان است که تعدادی طرح و پروژه نیمهتمام در حوزه کتابخانهها دارد و به محض تکمیل آنها نسبت به تجهیز کتابخانهها نیز اقدام خواهیم کرد.
وی افزود: بر اساس تعاریف جدید باید فضاهای کتابخانههای قدیمی بازسازی شود و کتابخانه عمومی اردبیل نیز مشمول بازسازی فضا خواهد بود و به بازطراحی برای خدماترسانی بهتر نیاز دارد.
وی ادامه داد: در دیداری که با رئیس سازمان برنامه و بودجه استان اردبیل داشتم، وضعیت کتابخانههای عمومی این استان مطرح شد و تامین اعتبارات لازم برای بازطراحی کتابخانهها را از دور دوم سفرهای ریاست جمهوری پیگیری خواهیم کرد.
دبیرکل کتابخانههای عمومی کشور اظهار کرد: نسل نوین کتابخانهها بیش از ۶۰ خدمت را ارائه میکنند و بعد از بازطراحی و تجهیز فضای کتابخانه عمومی اردبیل، این تحول در این استان نیز روی خواهد داد.