بوشهر - ایرنا - پارس‌جنوبی در زمره طرح‌های کلان اقتصادی نمونه‌ای منحصر به فرد در حوزه انرژی جهان از ۲ دهه پیش تاکنون مقصد بسیار از شرکت‌های بین‌المللی و میزبان بیش از ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری است که بخش عمده‌ای از تامین مالی فازهای ۲۴ گانه آن توسط شرکت ملی نفت انجام شده است.

به گزارش ایرنا، میدان گازی پارس جنوبی (با نام گنبد شمالی در سمت قطر)، یکی از بزرگترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشتر ایران و قطر در خلیج فارس و به فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد.

مساحت این میدان ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع است که بخش متعلق به ایران سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع دارای ۱۴.۲ هزار میلیارد متر مکعب گاز درجا (معادل ۸% کل ذخایر گاز جهان و ۴۷ درصد ذخائر گاز شناخته شده کشور)، ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی، ۷.۵ میلیارد بشکه نفت خام در لایه‌های نفتی و وجود بزرگترین منبع هلیوم، از نظر ارزش اقتصادی دارای جایگاه بی‌نظیر و منحصر به فردی در اقتصاد ملی است.

توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی با هدف تامین گاز مورد نیاز کشور در بخش‌ تزریق به میدان‌های نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه‌ها، گازرسانی به واحدهای خانگی- تجاری، تامین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و صادرات گاز، میعانات گازی، گاز مایع و گوگرد در برنامه‌های وزارت نفت قرار گرفته است.

جایگاه ایران در بخش گاز بسیار شاخص و یکی از مهمترین منابع گاز جهان در اختیار این کشور است و پارس‌جنوبی به‌عنوان اَبَر منطقه پالایش گاز و محصولات جانبی ایران و خاورمیانه از موقعیت برتر و اهمیت راهبردی در چرخش اقتصاد ملی برخوردار است.

میدان گازی پارس جنوبی اکنون با تولید روزانه ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاه‌های ۱۳ گانه‌ نسخه شفابخشی برای اقتصاد کشور در عبور از بحران‌ها و توسعه و آبادانی کشور به شمار می‌رود.

پارس جنوبی امروز در ساختار اقتصاد مقاومتی می‌تواند با تکیه بر توان داخلی، دانش بومی، بهره‌گیری و استفاده ۵۰ درصدی از تولیدات سازندگان ایرانی و شرکت‌های دانش‌بنیان، جریان توسعه و پیشرفت را میسر و در جاده رشد و توسعه همه‌جانبه قرار گیرد.

در فراگرد این رویداد اجرایی ممتاز، شبکه متنوعی از فعالیت مشاوران طرح، سازندگان گوناگون کالاها و تجهیزات فناوری‌محور و نیز پیمانکاران متعدد در حوزه اجرای بخش‌های دریایی و خشکی این میدان گازی ایفاگر نقش‌های ماندگار و باشکوهی بوده‌اند که هر یک به نوبه خود ارزش‌هایی نوین به سبد افتخارات صنعت نفت افزوده‌اند.

از یک سو همکاری‌های متقابل شرکت‌های ملی و بین‌المللی در سطوح یاد شده که مقارن با سال‌های آغازین توسعه این میدان بوده است، خاستگاه به ثمر نشستن طرح‌های نخست و تولید گاز این میدان گردید و سپس در سال‌های پس از آن و با انباشت تجارب حاصل از پیوند اثربخش مشارکت‌های فنی و بلوغ استعدادهای بومی، گسترش نقش‌های بی‌بدیل شرکت‌های ایرانی در راهبری ساخت و توسعه مگاپروژه‌ها را به دنبال داشت که به واقع این بخش از دفتر توسعه حاوی عبارات رنگین و طلایی در کسب دستاوردهای ملی صنعت نفت و گاز بوده است.

ضرورت‌های تسریع در توسعه مستمر این میدان تا تحقق اهداف مورد انتظار همواره در اولویت‌های صنعت نفت قرار داشته است؛ هر چند وارد ساختن ایران در مسیر پرتلاطم و مملو از موانع سخت محدودیت‌های بین‌المللی، سرعت توسعه را در دوره‌ای از تلاش‌ها متأثر کرد، اما درس‌آموخته‌های برگرفته از سازندگی با تکیه بر دانش و ظرفیت‌های داخلی ما را مهیای دستیابی به افتخاراتی دیگر کرد.

این میدان گازی در تحقق اقتصاد ملی در جایگاه نخست نقش‌آفرینی می‌کند و در چارچوب اهداف راهبردی خود نقش موثری را در مدیریت تولید و فرآورش گاز در کشور و خاورمیانه ایفا کرده است و تدبیر استفاده از فرصت‌ها در پارس جنوبی می‌تواند منطبق با سیاست‌های اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفته و فرصت‌های جدیدی را خلق و هدایت کند.

نکته اساسی این است که مردم باید در جریان فعالیت پارس‌جنوبی قرار بگیرند و تاثیر بهره‌برداری از این فازها را در زندگی خود احساس کنند؛ بی‌تردید توسعه همه‌جانبه صنعت و به تبع آن تولید و فرآورش گاز طبیعی توانسته است محیط آرام، امن و پایدار را برای مردمان ایران زمین به ارمغان بیاورد و این افتخار بزرگ با همت، تدبیر و با دستان پرتوان نیروی انسانی کارآمد و متخصص ایرانی به ثمر نشسته است.

بهره‌برداری فاز ۱۴ یک گام تا پایان پارس جنوبی

به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از منظر ادبیات اقتصادی، پیشبرد پنج میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در شرایط جاری اقتصاد جهانی، معانی و مفاهیم مشخصی دارد که بیشتر ناظر بر اهمیت وسیع تحقق برنامه در مسیر اجرایی آن است.

محمد حسین متجلی بر این باور است که اولویت‌گذاری تامین این حجم از منابع مالی و به‌کارگیری آن در صنعت نفت و گاز به عنوان بخش پیشرو اقتصاد کشور که به واسطه وسعت طرح‌ها و ضوابط اجرایی استاندارد آن، مستلزم تعیین برنامه‌ای منسجم همراه با دقت و حساسیت‌های بالا است، بر ناظران، فعالان و تحلیلگران این عرصه پوشیده نیست؛ دستاوردی که امروز با بهره‌برداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی به ثمر نشسته است، حاصل بکارگیری سازوکارهای پیچیده در مسیر اجرای افتخارآمیز این دست از برنامه‌ها است که در مقیاس کلان پروژه‌های بین‌المللی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

اینک فاز ۱۴ پارس جنوبی در گرداگرد ممارست و تلاش‌های ستودنی فرزندان ایران به عنوان یکی از دو پروژه حلقه پایانی زنجیره طرح‌های پارس جنوبی، به مرحله بهره‌برداری نهایی رسیده است که با عنایت به بالاترین درصد ایرانی‌سازی در میان تمام طرح‌های ۲۴ گانه، علاوه بر انعکاس تکامل حرفه‌ای مدیریت پروژه مبتنی بر استانداردهای جهانی، به ابعاد اقتصادی توسعه این میدان نیز جلوه دیگری بخشید.

دستیابی به ظرفیت تولید روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز، ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد در کنار تولید سالانه یک میلیون تن گاز مایع ال‌پی‌جی و یک میلیون تن گاز اتان علاوه بر پشتوانه‌سازی و بهبود تراز تولید و مصارف داخلی، در دوره‌ای که جهان بویژه کشورهای اروپایی و حوزه یورو در مرزهای نزدیک جغرافیای ایران با کمبود سوخت پاک و تقاضای انباشته انرژی مواجه هستند، مزیتی تمام‌عیار از تکامل توان ایران در عرضه پایدار انرژی و قوام‌بخشی به اقتصاد مبتنی بر صادرات گاز و فراورده‌های گازی به بازارهای جهانی است.

ایجاد اشتغال ۱۰ هزار نفری در اوج اجرای عملیات فنی مهندسی در بخش‌های ساحلی و فراساحلی در کنار بکارگیری صدها شرکت سازنده و پیمانکار ایرانی افتخار دیگری‌ است که چرخه صنعت را علی‌رغم رکود جهانی برقرار و پایدار ساخت تا در ادامه راهبرد توسعه بتوان به نشانه‌های ترقی و گشایش مرزهای رقابت امیدوار بود.

کارنامه تمامی فعالان این پروژه در همه سطوح بویژه در مقاطع متعددی که با تحکیم ساختارهای دانش‌بنیان داخلی به اجرای عملکردهای تحسین‌برانگیز انجامید، بسیار ستودنی‌ است؛ رهاورد توسعه این پروژه، تعالی دانشی همراه با مهندسی معکوس در بسیاری از مراحل طراحی، مهندسی، ساخت کالا، اجرا و راه‌اندازی در چرخه‌ای از فعالیت‌های توسعه دریایی و پالایشگاهی‌ست که محصول این نماد ارزشمند خلاقیت نیروی انسانی که منطبق با پیشرفت‌های جهانی‌ست می‌تواند علاوه بر پشتیبانی طرح‌های ملی، بستری برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به بازارهای جهانی باشد.

اینک می‌رویم که با افتتاح فاز ۱۴ و سپس در آینده‌ای نزدیک با بهره‌برداری از بخش دریایی فاز ۱۱ این میدان مشترک، آرمان دو دهه‌ای کشور عزیزمان ایران برای برداشت به موقع از سهم میدان مشترک گازی با قطر در راستای تحقق منافع ملی جامه عمل پوشانیم و چشم‌انداز زیبای برانگیخته از شور و اراده‌های ایرانی را به تماشا بنشینیم.

پارس جنوبی، تکیه‌گاه گرم انرژی و نقطه امیدبخش تلاقی باورها برای سرآمدی هر ایرانی است.

افتتاح فاز ۱۴ پارس جنوبی، از جمله برنامه‌های سفر روز پنجشنبه استانی حجت‌الاسلام رئیسی رئیس جمور کشورمان به استان بوشهر است که تا دقایقی دیگر انجام می شود.

رئیس جمهور به همراه شماری از اعضای هیات دولت در دور دوم سفرهای استانی، صبح پنجشنبه از فرودگاه عسلویه وارد استان بوشهر شد و مورد استقبال نماینده ولی فقیه در استان، استاندار، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استانی قرار گرفت.