تهران- ایرنا- شهردار تهران با پرداختن به شرایط جغرافیایی پایتخت گفت: سه گسل فعال و بیش از ۱۲ هزار هکتار بافت ناپایدار از ۷۰ هزار هکتار مساحت شهر تهران، نگرانی بالقوه‌ای برای همه ما ایجاد کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا زاکانی روز پنجشنبه در حاشیه تمرین امداد هوایی با هدف آمادگی برای بحران‌های طبیعی از جمله زلزله اظهار داشت: ۲۱ دستگاه امروز در کنار هم با ۱۹ کارکرد مختلف در ۱۱ نقطه و هفت منطقه مختلف شهرداری فعال هستند تا تمرین امداد هوایی را که قطعا در مخاطرات از عوامل موثر بر سرعت امداد و نجات هستند، صورت دهند.

وی تاکید کرد: امیدواریم این تمرین شرایط بهتری را برای ما هنگام مواجهه با بحران فراهم کند. اگرچه بهترین اقدام ایمن‌سازی بخش‌های مختلف شهر در برابر زلزله است.

زاکانی ادامه داد: بهترین آمادگی از بین بردن زمینه تهدید است؛ با ایمنی بخشیدن به ساختمان ها و ارتقای ایمنی، تهدید محدود می شود. 

تهران مستعد زلزله ۶ ریشتری است

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در خصوص اجرای این تمرین گفت: پس از چندین هفته هماهنگی میان دستگاه‌های مختلف این تمرین با حضور دستگاه‌ها و سازمان هایی همچون اورژانس، هلال احمر، وزارت دفاع، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتش، فرودگاه ها، فرماندهی انتظامی و تمام قسمت‌هایی که در بخش هوایی ظرفیت دارند و همچنین بیمارستان‌ها که از محل فرود بالگرد برخوردار هستند، با هماهنگی سازمان مدیریت بحران آغاز شد.

وی با بیان اینکه در این مانور بالگردها به پرواز درخواهند آمد، اظهار داشت: این موضوع موجب نگرانی مردم نشود.

نصیری با بیان اینکه تهران مانند بسیاری از شهرهای دنیا به دلیل وجود گسل‌های متعدد مستعد زلزله‌ های بزرگ است، افزود: شاید این زلزله هیچ وقت رخ ندهد، اما باید برای این شرایط احتمالی آماده باشیم، چرا که تهران مستعد زلزله بالای ۶ ریشتر به دلیل وجود گسل‌های مختلف است.

وی با بیان اینکه در صورت بروز زمین لرزه امدادرسانی در ساعات اولیه مبتنی بر امداد هوایی باید باشد، گفت: امروز ۲۷ دستگاه نظامی، کشوری و خدماتی از جمله سپاه، ارتش، فراجا، آتش نشانی و غیره در این تمرین حضور دارند و این تمرین پس از۶ ماه هماهنگی و با حضور حدود ۷۰۰ نفر برگزار شد.

نصیری افزود: در این تمرین ۲۰ کارکرد تمرینی از جمله بارگیری، اطفای حریق، چترریزی امکانات و وسایل و غیره انجام می شود. مانور انتقال مصدومان به بیمارستان، انتقال مصدوم از بیمارستان به فرودگاه و برای تمرین اعزام بیماران به استان‌های دیگر انجام می شود که در این راستا سه بیمارستان در تمرین حضور دارد.

رییس سازمان مدیریت بحران تهران تاکید کرد: این یک تمرین است و نه رزمایش و ربطی به هیچ موضوع امنیتی و نظامی ندارد. شهر تهران به عنوان پایتخت در یک بافت گسل‌خیز قرار دارد و به همین جهت باید به این مساله توجه شود.

به گفته وی، در سال های گذشته اقداماتی در ایمن‌سازی ساختمان‌های تهران صورت گرفته و تهران نسبت به یک دهه گذشته ایمن‌تر شده است اما همچنان مستعد زلزله‌ های هفت ریشتری و بیشتر است که از این منظر موضوع نوسازی بافت فرسوده اهمیت دوچندانی می یابد.

رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران تاکید کرد: زلزله پنج ریشتری در تهران می‌تواند موجب به وجود آوردن آوارهای زیادی شود. باید آمادگی کامل را در بحران‌ها داشته باشیم به همین دلیل در سومین سال پیاپی مانور و تمرین مشترک امدادی با همکاری تمام دستگاه‌ها و تمام ظرفیت ها در حال برگزاری است.

استفاده از بالگرد اورژانس تهران 

یحیی صالح طبری رییس مرکز اورژانس تهران نیز در این مراسم اعلام کرد: در تمرین امداد هوایی امروز از ۲ دستگاه اتوبوس و هفت دستگاه خودروی آمبولانس و همچنین ۲ فروند بالگرد استفاده کردیم.

وی در خصوص برگزاری سومین تمرین مشترک امداد هوایی کلانشهر تهران با سناریوی بحران زلزله گفت: به منظور آمادگی بیشتر در هنگام بروز حادثه خصوصا زلزله که محوریت این مانور است، از ۲ دستگاه اتوبوس، ۷ دستگاه خودروی آمبولانس و ۲ فروند بالگرد استفاده کرده‌ایم تا نیروهای خود را آماده و به روز نگه داریم. همچنین ۳۵ نیروی اورژانس در این رزمایش شرکت کردند.

معاون عملیات امداد و نجات هلال احمر استان تهران همچنین با اشاره به شرکت ۱۵۰ نیروی جمعیت هلال احمر در تمرین امداد هوایی افزود: در این تمرین ۱۵۰ نیروی امدادی و ۳۰ دستگاه خودروی عملیاتی حضور دارند.

مرتضی رضایی اظهار کرد: جمعیت هلال احمر برای حفظ آمادگی خود در حوادث و بلایا در تمرین امداد هوایی حضور یافتند و موضوعاتی مانند سوارکردن نیروهای امدادی، ارسال تجهیزات به مناطق زلزله زده و ارسال تیم های واکنش سریع و تمرین بارگیری را به صورت عملی انجام دادند.

وی تاکید کرد: در این تمرین ۱۵۰ نیروی امدادی و ۳۰ دستگاه خودروی عملیاتی حضور داشتند.

بر اساس این گزارش، صبح امروز تمرین امداد هوایی با هدف آمادگی برای بحران‌های طبیعی از جمله زلزله، با حضور علیرضا زاکانی شهردار تهران، حسین نظری معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران، علی نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و جمعی از مدیران شهری و اصحاب رسانه و با با فرض زلزله ۷ ریشتری و رمز «یا حسین» آغاز شد.

این تمرین از حدود ساعت هشت صبح امروز در ۱۶ سایت پروازی پایتخت از جمله فرودگاه‌ها و بیمارستان‌های تهران با استفاده از ۶ بالگرد، چهار هواپیمای بال ثابت و سه پهپاد و با همکاری ۲۰ دستگاه و سازمان آغاز شده است.

در تمرین امداد هوایی اقداماتی همچون انتقال مصدوم از طریق بالگرد، انتقال امدادگران از طریق بالگرد، عملیات بارریزی هوایی، اسلینگ و انتقال تجهیزات، اطفا حریق هوایی، چرخ ریزی محموله‌های امدادی، امدادگر و سوار کردن خودروهای امدادی به هواپیمای بال ثابت انجام می‌شود.