تهران- ایرنا- نشست سران گروه تماس جنبش غیرمتعهدها در باکو امروز پنجشنبه با دستور کار مبارزه با کووید-۱۹ و با حضور مقاماتی از ۷۰ کشور برگزار شده است.

به گزارش ایرنا و به نقل از خبرگزاری آپا، الهام علی اُف رئیس جمهور آذربایجان و رئیس دوره‌ای جنبش غیرمتعهدها در مراسم افتتاحیه این نشست گفت: ساختار امنیت بین‌المللی که در چند دهه گذشته وجود داشته، در حال حاضر دستخوش تغییرات اساسی شده و چندجانبه گرایی در معرض تهدید جدی قرار گرفته است.

وی با بیان این که گرایش به استعمار نو در جهان رو به افزایش است، افزود: نقض حاکمیت و تمامیت ارضی و مداخله در امور داخلی کشورها افزایش یافته است و در چنین فضایی، اصول حقوق بین الملل نقض شده و نظم بین المللی به صورت دائم تهدید می شود و تصمیمات سازمان‌های بین‌المللی پیشرو هم، یا اجرا نمی‌شود و یا با رویکردی گزینشی و استانداردهای دوگانه اعمال می‌شود.

رئیس جمهور آذربایجان بیان کرد: جهان اکنون شاهد جدی‌ترین درگیری شرق و غرب از زمان پایان جنگ سرد است که پیامدهای آن در سراسر جهان احساس می‌شود.

وی هدف جنبش عدم تعهد را دفاع از حقوق بین الملل عادلانه عنوان کرد و اضافه کرد: جنبش غیرمتعهدها به عنوان دومین نهاد بزرگ بین‌المللی پس از سازمان ملل، باید نقش آشکار و موثرتری را در عرصه بین‌المللی ایفا کند و در تغییر نظم نوین جهانی مشارکت فعال داشته باشد.

علی‌‎اُف خواستار اعطای کرسی دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به جنبش غیرمتعهدها شد و گفت: شورای امنیت سازمان ملل یادآور ترتیبات قدرت در گذشته است و واقعیت کنونی جهان را منعکس نمی‌کند و تعداد اعضای آن باید افزایش یابد و از نظر جغرافیایی عادلانه‌تر باشد.

وی با اشاره به لزوم اعطای کرسی دائمی در شورای امنیت سازمان ملل به قاره آفریقا بیان کرد: با اختصاص یک کرسی دائمی به جنبش غیرمتعهدها، کشوری که ریاست جنبش غیرمتعهدها را برعهده دارد، به صورت چرخشی کرسی را در اختیار خواهد داشت.

رئیس جمهور آذربایجان اظهار کرد: رهبری جنبش غیرمتعهدها در بسیج تلاش‌های جهانی برای مبارزه با همه‌گیری این بیماری، بار دیگر اقتدار و مسئولیت این جنبش را نشان داد.

وی ادامه داد: «ناسیونالیسم واکسنی» که توسط برخی کشورهای ثروتمند اجرا شد، به عنوان یک مانع جدی در مبارزه با همه‌گیری کووید.۱۹ بود و به همین علت جنبش عدم تعهد دو قطعنامه را در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۲۱ به تصویب رسانید تا از استفاده منصفانه و یکسان از واکسن ها توسط همه کشورها اطمینان حاصل شود.

علی اُف همچنین با اشاره به اهمیت زیاد مین‌زدایی بشردوستانه برای کشورها، خواستار مساعدت کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به آذربایجان برای مین زدایی از مناطق آزاده شده جنگ قره باغ شد و گفت: مین‌های کار گذاشته شده، روند بازسازی و بازگشت آوارگان مناطق اشغال را کند کرده است.

وی پیشنهاد ایجاد یک گروه اجماع کشورهای متاثر از مین در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد را ارائه داد و افزود: صدای کشورهای متاثر از جنگ تحمیلی باید در سطح جهانی شنیده شود.

رئیس جمهور آذربایجان در ادامه گفت: باکو از توسعه نهادی جنبش عدم تعهد حمایت می کند و بر این اساس شبکه پارلمانی جنبش غیرمتعهدها را راه‌اندازی کرده و اولین نشست این شبکه در ژوئن ۲۰۲۲ در باکو برگزار شد.

وی با اشاره به تاسیس سازمان جوانان جنبش غیرمتعهدها بر اساس توافقنامه شوشا در ژوئیه ۲۰۲۲ بیان کرد: دبیرخانه دائمی این سازمان در باکو مستقر خواهد شد و هدف از تاسیس آن نیز ایجاد نهادی موثر و به جای گذاشتن میراثی موفق برای اعضایی است که پس از آذربایجان ریاست را بر عهده خواهند گرفت.

علی اُف اضافه کرد: در نشست عالی بلگراد در سال ۲۰۲۱، من ایده نشست سران کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها را برای تدوین موضع جنبش در مورد دوران پس از کووید-۱۹ مطرح کردم و نشست امروز هم در همان راستا برگزار شده و این رویداد، فرصتی برای بحث در مورد موضوعات نوظهور با اهمیت جهانی است.

وی افزود: همه گیری بیماری کووید.۱۹ تأثیر منفی بر اجرای اهداف توسعه پایدار در کشورها داشته است و باید تلاش‌های جهانی برای جلوگیری از عوارض آن افزایش یابد و برای این منظور، از سوی جمهوری آذربایجان پیشنهاد ایجاد یک هیات عالی سازمان ملل برای بازیابی جهانی پس از همه گیری کوودید.۱۹ ارائه شده است.

وی در ادامه خواستار همکاری جنوب ـ جنوب را با رعایت اصول احترام به حاکمیت ملی، برابری و منافع متقابل شد و تغییرات آب و هوایی را تهدید دیگری برای بشریت خواند و گفت: این مساله مهم مشکلات جدی در زمینه کمبود آب، مواد غذایی و مهاجرت اجباری به همراه دارد.

به گزارش ایرنا، در این اجلاس بیش از ۷۰ کشور در سطح رئیس جمهور، نخست وزیر، وزیر امور خارجه، معاون رئیس جمهور، معاون نخست وزیر، نماینده ویژه و وزیر شرکت کرده‌اند.