«فریبا ملکی» روز شنبه به ایرنا افزود: مساله اصلی در حوزه گردشگری سلامت در منطقه اورامانات این است تا ضمن بررسی ماهیت و مفهوم گردشگری سلامت و توریسم درمانی آن را در چهار زیرمجموعه مهم شامل چشمههای آب معدنی بل، چشمه ریزه، طبیعتگردی اکوتوریسم و توریسم پزشکی مورد بررسی قرار داد و قابلیتها و توانمندیهای ایران و خاک درمانی منطقه اورامانات را در هر کدام از این چهار قسمت مورد تحلیل قرار دهد.
وی اضافه کرد: همچنین در حالی که اورامانات نقش گذرگاهی را داشته و گردشگران سلامت اقلیم کردستان عراق از این منطقه خارج و جذب سایر مقاصد کشور میشوند، توسعه گردشگری سلامت به واسطه جذب گردشگران سلامت اقلیم کردستان عراق مشخص گردد.
این کارشناس گردشگری، موانع و چالش جذب گردشگری سلامت از اقلیم کردستان را در وضعیت خدمات، امکانات و نارساییهای جاذبه های منطقه اورامانات در راستای توسعه گردشگری سلامت؛ نارساییهای مدیریتی، ضعف برنامهریزی و عملکردی نهادهای مرتبط با توسعه گردشگری سلامت، ضعف در بازاریابی، آموزش، تبلیغات و نارساییهای بعد تقاضا و نارساییهای اقتصادی و اجتماعی محیط عرضه بر توسعه گردشگری سلامت عنوان کرد.
وی، رویش انواع گیاهان دارویی کمیاب در منطقه اورامانات، همچنین پوشش گیاهی، پرورش زالو، عقرب، زیرساخت در زمینه گردشگری سلامت و نقش دانشگاه علوم پزشکی در اورامانات از طب سنتی گرفته تا پزشکان متخصص و فوق تخصص باتوجه به آب و هوای منطقه که شامل چهار فصل مدیترانه ای است و نزدیک بودن به کشور همسایه عراق را از جمله عوامل جذب گردشگر سلامت از اقلیم کردستان عراق بیان کرد.
اورامانات در استان کرمانشاه به منطقه ای در شمال غربی این استان شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی اطلاق می شود که حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
در منطقه اورامانات اکنون ۲ بیمارستان در شهرستان های پاوه و جوانرود فعال است و بیمارستان های روانسر و ثلاث باباجانی نیز در دست ساخت می باشد.
نمایی از روستای شمشیر در پاوه
هورامان سال ۱۴۰۰ ثبت جهانی شد
به گزارش ایرنا؛ در نشست روز سه شنبه پنجم مرداد ۱۴۰۰(۲۵ ژوئیه ۲۰۲۱) چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، اورامانات/ هورامان به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در استانهای کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن مربوط به عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار نیز جزو حریم است. این پرونده سال ۱۳۹۹ به یونسکو ارسال شد.
هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستانهای روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل میشود. بخش اصلی منظر فرهنگی هورامان/ اورامانات شامل درههای ژاوه رود، اورامان تخت، لهون است.
حدود ۷۰۰ روستا در منطقه اورامانات/ هورامان قرار دارد. در سال ۱۳۹۹ ارزیابی میدانی منظر فرهنگی اورامانات / هورامان توسط یک ارزیاب ایکوموس جهانی انجام شده است.
منطقه هورامان/اورامانات منطقهای فرهنگی در غرب کشور بین دو استان کردستان و کرمانشاه واقع شده که دارای کوههای سربه فلک کشیده و رودهای خروشان است. وجود این عوامل طبیعی درههایی را شکل داده که ساکنان هورامان/ اورامانات، هزاران سال در تعامل با طبیعت زندگی کرده و این تعامل را میتوان در باغ های پلکانی، معماری پلکانی زندگی هوار نشینی(کوچ گاه های موقت)، جشنها و آیینهای اصیل، صنایعدستی منحصر بفرد منطقه و مشاهده کرد.
منطقه هورامان دارای قدمت تاریخی با پیشینهای کهن فرهنگی، آداب و رسوم و نمادهای فرهنگی ویژهای است که هر کدام از این نمادها روشنگر گوشههایی از زوایای فرهنگ غنی و پربار این منطقه را نمایان میکند. پیشینه سکونت در این منطقه به پیش از تاریخ بر میگردد که کشف قبالههای هورامان وجود حاکمیت آشوریان، مادها، هخامنشیان و یونانیان را تأیید کرده است.
نمایی از رودخانه سیروان و روستای هیروی در پاوه
کهنترین آثار سکونت انسان در بررسیها و کاوشهای باستانشناسی در اطراف روستای هجیج یافت شده و مربوط به دوران پارینه سنگی است که طبق گزارش باستانشناسان بیش از ۴۰ هزار سال تا حدود ۱۲ هزار سال قدمت دارند.
معماری پلکانی اورامان تخت و خانههای دیدنی آن، روستا را بهشکل هرمگونه درآورده است که در راس این هرم قلعهای باستانی قرار دارد.
پیش از اجلاس چهل و چهارم کمیته میراث جهانی یونسکو، ۲۲ اثر فرهنگی -تاریخی و ٢ اثر طبیعی ایران به عنوان آثار فرهنگی ملموس و ١۶ اثر و عنصر ارزشمند ایران به عنوان آثار فرهنگی ناملموس در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده بود که در این دور از اجلاس راه آهن سراسری ایران به عنوان نخستین میراث صنعتی کشورمان همچنین منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان به ترتیب به عنوان بیست و پنجمین و بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس در این فهرست قرار گرفتند.