جمشید عبدی پور روز جمعه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه سال گذشته آفت برگخوار سفید بلوط تا مرز منطقه حفاظت شده خامین پیش رفته بود اظهار کرد: به منظور شناسایی به موقع آفت، پایش این منطقه حفاظت شده با مشارکت کارشناسان محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد انجام شد.
وی تاکید کرد: خوشبختانه آفت برگخواربلوط به منطقه حفاظت شده مذکور وارد نشده است.
منطقه حفاظت شده کوه خامی، با مساحت ۲۵٬۶۷۱ هکتار در بین شهرستان های گچساران و باشت در جنوب استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
این منطقه کوهستانی با هدف حمایت از جمعیت جانوری پلنگ، بز و پازن ، قوچ ، میش و کبک دری در سال ۱۳۸۰ به عنوان منطقه حفاظت شده مورد حفاظت قرار گرفت.
بلوط، بنه، انجیر وحشی، گون و زالزالک از گونه های گیاهی مهم این منطقه حفاظت شده است.
پارسال درختان بلوط منطقه چهار راه گشین، تلخاب بیدک، تلخاب میرعلی بخش، پنبه زار، نارگ موسی، تلچگاه، آبدگاه، ملیتم و کوه دهک دچار آفت پروانه برگ خوار سفید شده بود.
به گفته مسئولان منابع طبیعی پارسال ۲۶ هزار هکتار از جنگل های بلوط شهرستان باشت مبتلا به آفت پروانه برگخوار سفید بلوط شد.
شناسایی آفت برگخوار بلوط در باشت
عضو کارگروه گیاه پزشکی آفت برگخوار سفید بلوط در کهگیلویه و بویراحمد افزود: کارشناسان نشانه های آفت برگخوار بلوط در جنگل های خارج از منطقه حفاظت شده خامین شهرستان باشت را مشاهده کرده اند.
عبدی پور ابراز کرد: آفت برگخوار بلوط که پارسال تاکنون باعث خسارت به جنگل های استان شده نتیجه رفتار نادرست با محیط زیست است.
وی اضافه کرد: استفاده از سموم کشاورزی و از بین رفتن دشمنان طبیعی آفت باعث خسارت های جبران ناپذیر به بلوطستان های کهگیلویه و بویراحمد شده است.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: استفاده بی رویه از سم های حشره کش از جمله اقدام هایی است که سبب آسیب به حشرات مفید می شود که نیاز است از این سموم کمتر استفاده شود.
وی عنوان کرد: به منظور پیشگیری از خسارت های جوامع محلی به حیات وحش گیاهی و جانوری امسال سه کارگاه آموزشی تعارض های زیست محیطی در شهرستان های استان برگزار شده است.
پروانه جوانه خوار بلوط
پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) که در چند دهه اخیر، گونههای مختلف بلوط را مورد حمله قرار داده آفتی بسیار مخرب است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی شده و حتی باعث مرگ و میر درختان میشوند.
این آفت با آغاز فصل بهار در سطح جنگلهای بلوط در ناحیه رویشی زاگرس شروع به فعالیت کرده و خسارات زیادی را به عرصههای طبیعی وارد میکند.
این حشره با تغذیه بیرویه از جوانهها و برگهای درختان، ظاهر آنان را عاری از برگ میکند و همین باعث میشود بسیاری از مردم با گمان بر خشکیدگی درخت، به قطع آن در عرصه اقدام کنند.
شهرستان ۲۲ هزار نفری باشت در ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
درباره توصیه کارشناسان درباره حفاظت از جنگل ها بیشتر بخوانید
کودکان روستای قیام در کهگیلویه و بویراحمد مهربانی با حیات وحش را مشق کردند