تهران- ایرنا- «آیین نامه جامع حمایت از نخبگان ایرانی» امروز شنبه سیزدهم اسفند ماه رونمایی شد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، مراسم رونمایی از «آیین نامه جامع حمایت از نخبگان ایرانی» با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان در معاونت علم، فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.

چندی پیش سخنگوی دولت از تصویب آیین‌نامه جامع حمایت از نخبگان ایرانی خبر داده و گفته بود: در راستای دستور رئیس‌جمهور درخصوص تدوین دستورالعملی به منظور حمایت مؤثر از نخبگان، هیات وزیران آیین‌نامه «حمایت از نخبگان ایرانی» را تصویب کرده است.

علی بهادری جهرمی، همچنین اعلام کرده بود که وزارتخانه های علوم و بهداشت موظف‌اند سالانه معادل ۲۰ درصد از ظرفیت جذب اعضای هیات علمی خود را در دانشگاه‌ها به نخبگان اختصاص دهند.

به گفته وی، بر اساس این آیین‌نامه و به منظور حمایت از پژوهش‌های نخبگان و ارتقای عملکرد و تأثیرگذاری آن‌ها، پژوهانه استفاده از خدمات شبکه آزمایشگاهی به نخبگان اعطا می‌شود. شیوه‌نامه نحوه اعطای پژوهانه خدمات آزمایشگاهی نخبگان توسط بنیاد ملی نخبگان با همکاری وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور تهیه و ابلاغ می‌شود.

سخنگوی دولت همچنین اعلام کرده است: وزارتخانه‌های علوم و بهداشت همچنین موظف شدند با همکاری بنیاد ملی نخبگان و در چارچوب مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، زمینه پذیرش رتبه‌های برتر کنکور سراسری و المپیادهای دانش‌آموزی را تا مقطع تحصیلی دکتری در رشته‌های گروه علوم پایه و علوم انسانی و همچنین اعطای بورس عضو هیات علمی در دانشگاه‌ها را برای این عزیزان فراهم کنند.

آیین نامه حمایت از نخبگان ایرانی

اهم مقررات مذکور در آیین نامه حمایت از نخبگان ایرانی به شرح موارد زیر است:

– به منظور حمایت از پژوهش‌های نخبگان و ارتقای عملکرد و تأثیرگذاری آنها، پژوهانه استفاده از خدمات شبکه آزمایشگاهی به نخبگان اعطاء می شود. شیوه‌نامه نحوه اعطای پژوهانه خدمات آزمایشگاهی نخبگان توسط بنیاد ملی نخبگان با همکاری وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور تهیه و ابلاغ می‌گردد.

– وزارتخانه‌های علوم و بهداشت موظف شدند با همکاری بنیاد ملی نخبگان و در چارچوب مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، زمینه پذیرش رتبه‌های برتر کنکور سراسری و المپیادهای دانش‌آموزی را تا مقطع تحصیلی دکتری در رشته های گروه علوم پایه و علوم انسانی و همچنین اعطای بورس عضو هیئت علمی در دانشگاه‌ها را برای این عزیزان فراهم نمایند.

– به منظور ارتقای مشارکت نخبگان در توسعه علم و فناوری و حل چالش‌های فناورانه ملی و جذب نخبگان در بنگاه‌های اقتصادی کشور، طرح اشتغال یک هزار نخبه در سال اجرا می‌شود.

– با هدف استفاده از ظرفیت علمی و حرفه‌ای متخصصین و نخبگان ایرانی خارج از کشور در مراکز علمی، فناوری و صنعتی داخلی و فراهم نمودن شرایط مناسب جهت توسعه فناوری‌های نوظهور و پیشرفته در کشور، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور موظف شد با همکاری بنیاد ملی نخبگان «برنامه جامع حمایت از همکاری و جذب نخبگان و متخصصین ایرانی خارج از کشور» را با هدف جذب و همکاری سالانه یک هزار نفر از این متخصصین تدوین نماید.

– با هدف تسهیل و راه‌اندازی شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و فناور از سوی نخبگان و متخصصان ایرانی داخل و خارج از کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف شد از طریق دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی ایران با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، نسبت به کمک به ایجاد، راه اندازی و تأسیس شرکت، ایجاد سرمایه گذاری مشترک در مناطق آزاد اقتصادی و پارک‌های علم و فناوری توسط نخبگان در چارچوب قوانین و مقررات مربوط اقدام نمایند و فرایندهای سرمایه گذاری، جذب سرمایه و تسهیلات و اخذ مجوزهای آنها را تسهیل کنند.

– در راستای تأمین مسکن نخبگان در سراسر کشور، نخبگان و سرآمدان علمی فاقد مسکن، در چارچوب قانون جهش تولید مسکن، در اولویت برخورداری از مزایای قانون هستند. وزارت راه و شهرسازی مکلف است با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی و بنیاد، زمین مورد نیاز برای تأمین مسکن نخبگان و سرآمدان علمی را در چارچوب قانون جهش تولید مسکن فراهم نماید. همچنین در چارچوب مصوبات شورای پول و اعتبار، نخبگان فاقد مسکن فارغ‌التحصیل یا دانشجوی تحصیلات تکمیلی نیز مشمول تسهیلات خرید یا ساخت مسکن و همچنین تسهیلات ودیعه مسکن مشابه اعضای هیأت علمی دانشگاه ها می‌شوند.

– در راستای توسعه حمایت‌های بیمه‌ای از نخبگان، بنیاد ملی نخبگان مجاز است از نخبگان فاقد بیمه متقاضی بهره‌مندی از حمایت‌های بیمه‌ای با رعایت قوانین و مقررات تا حداکثر ۷۰ درصد حق بیمه افراد مشمول در قالب کمک هزینه پوشش بیمه‌ای نخبگان، حمایت‌های لازم را انجام دهد. امتیاز مقرر در این ماده شامل پوشش درمانی نخبگان و افراد تحت تکفل وی نیز خواهد شد. ارایه کمک هزینه حمایت از پوشش بیمه تکمیلی برای نخبگان برخوردار از بیمه های پایه، از دیگر اقدامات بنیاد ملی نخبگان در این زمینه خواهد بود.

– به منظور تحقق مرجعیت علمی و حمایت از دانشمندان برتر کشور و سرآمدان علمی، بنیاد ملی نخبگان مکلف است طرح حمایت از سرآمدان علمی کشور را تدوین نماید.

– وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف هستند با همکاری بنیاد ملی نخبگان و سازمان اداری و استخدامی کشور، سالانه معادل ۲۰ درصد از ظرفیت جذب اعضای هیئت علمی خود در دانشگاه و همچنین مؤسسات پژوهشی وابسته به دستگاه‌های اجرایی را به نخبگان اختصاص دهند.

به‌منظور جذب و نگهداشت نخبگان و استفاده بهینه از ظرفیت علمی و فناوری فارغ‌التحصیلان دوره‌های دکتری مورد تأیید دو وزارتخانه علوم و بهداشت، بنیاد ملی نخبگان و وزارتخانه‌های مذکور موظفند نسبت به اشتغال حداقل یک هزار نفر از محققان پسا دکتری بر اساس آیین‌نامه مصوب شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری اقدام نمایند.