به گزارش ایرنا، تکاپو در بازار منتهی به سال جدید افزایش می یابد، خرید لباس نو، شیرینی و شکلات، آجیل، کفش، میوه و لوازم ریز و درشتی که پس از یک سال نیاز به تعویض دارد در اولویت قرار می گیرد، بساط دستفروشان هم رونق می گیرد و مغازه ها روزهای پر رفت و آمدی را تجربه می کنند.
در این میان برخی سودجویان و کسبه های متخلف با سواستفاده از افزایش تقاضای مردم، گرانفروش می شوند و قیمت ها را خودسرانه بدون احتساب کشش بازار، نرخ های مصوب و قدرت خرید مردم تعیین می کنند که علاوه بر تخلفی آشکار، تا حدودی موجب نرخ گذاری های غلط و غیرواقعی در بازار می شوند به همین دلیل برخورد با این افراد در دستور کار ستاد تنظیم بازار نوروزی و سازمان های نظارت اقتصادی قرار دارد.
همچنین نبود یا کمبود یک کالا منجر به افزایش تقاضا و تبعا افزایش نرخ می شود بنابراین دولت و دستگاه های متولی اقتصادی موظف هستند نسبت به تامین کالای مورد نیاز بازار عید اقدام کنند و اقلام ذخیره سازی شده را در این زمان وارد بازار نمایند تا تعادل عرضه و تقاضا حفظ و از افزایش قیمت جلوگیری شود.
بازار لرستان نیز این روزها همانند سایر کشور در تلاطم خریدهای نوروزی است و شلوغی خیابان ها و مغازه های مختلف هر روز بیشتر می شود، خرید اقلامی مانند گوشت و مرغ، کفش و لباس، مواد شوینده، آجیل و حتی برخی لوازم خانگی در این روزها افزایش می یابد و شهروندان با خریدهای نوروزی به استقبال سال نو می روند.
به گفته مسوولان اقتصادی لرستان اقداماتی مختلفی در ماه های گذشته برای تنظیم بازار عید در استان صورت گرفته و فعالیت های جدی مانند خرید میوه شب عید نظارت بر قیمت ها، توزیع گوشت قرمز و تامین اقلامی مانند برنج و شکر طی بیش از یک ماه گذشته در حال انجام بوده و است.
علاوه بر این، نظارت بازرسان تنظیم بازار بر وضعیت نرخ گذاری ها و برپایی مراکز مستقیم عرضه کالا در قالب نمایشگاه ها در دستور کار قرار گرفته است تا انجام این اقدامات، موجب تعدیل بازار، جلوگیری از نرخ ها، تامین کالاهای اساسی به میزان لازم و در نهایت رضایتمندی شهروندان شود.
۲۲ نمایشگاه عرضه مستقیم کالاهای اساسی از ۱۸ در همه شهرستانهای استان دایر میشود.
توزیع بیش از ۱۴ هزار تن کالای اساسی
رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این رابطه می گوید: ۱۴ هزار و ۳۹۲ تن کالای اساسی شامل پنج هزار و ۵۳۸ تن برنج، پنج هزار و ۵۵۴ تن شکر، ۲ هزار تن مرغ و یکهزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز منجمد امسال در استان توزیع شده است.
به گفته سید عماد شاهرخی این اقلام با نرخ مصوب دولتی توزیع شده و هم اکنون نیز پنج هزار و ۷۶۳ تن برنج، ۲ هزار و ۵۵۰ تن شکر، ۲ هزار و ۲۰۰ تن گندم، ۲۰۰ تن گوشت قرمز منجمد، ۳۰ هزار تن ذرت وارداتی، ۲۰ هزار تن جو وارداتی و ۱۲ هزار تن کنجاله سویا وارداتی در استان موجود است.
وی افزود: یکهزار و ۲۷۰ تن برنج، ۳۸۸ تن شکر ویژه مصارف خانگی، یکهزار و ۵۰۰ تن شکر زنبور داران، ۲ هزار و ۲۰۰ تن مرغ منجمد و ۲۰۰ تن گوشت قرمز منجمد نیز در حال حاضر آماده توزیع میباشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان ادامه داد: در راستای تنظیم بازار، طی ماه منتهی به سال نو هر کیلوگرم برنج تایلندی ۱۸ هزار تومان، برنج هندی ۳۵ هزار تومان ، شکر ۲۰ هزار تومان، مرغ منجمد ۵۰ هزار تومان و گوشت قرمز منجمد ۱۵۵ هزار تومان در حال توزیع است.
شاهرخی بیان کرد: لرستان ماهانه به چهار هزار و ۵۰۰ تن گوشت مرغ و یکهزار و ۶۵۰ تن تخم مرغ نیاز دارد که به ترتیب ۶ هزار و ۲۰۰ تن و ۸۳۰ تن از این ارقام را تولید می کند بنابراین مازاد آن به استان های دیگر صادر و کسری نیز وارد میشود.
وی گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۹۵ هزار و ۷۰۷ مورد بازرسی از بازار استان صورت گرفته که در این راستا ۶ هزار و ۲۵ پرونده پرونده با ۸۱۴ میلیارد ریال تخلف تشکیل شده است.
توزیع یکهزار تن گوشت قرمز منجمد
معاون بازرگانی سازمان جهادکشاورزی لرستان نیز با اشاره به تامین یکهزار تن گوشت قرمز منجمد در استان به ایرنا گفت: ۱۸۰ تن گوشت قرمز منجمد در استان ذخیره شده و به همراه ۵۰۰ تن محموله جدید، تا پایان سال به منظور تنظیم بازار با نرخ مصوب دولتی توزیع می شود.
حسین میردریکوند افزود: توزیع سهمیه ۵۰۰ تنی گوشت قرمز منجمد در استان از بهمن ماه آغاز شد که تاکنون ۳۲۰ تن توزیع شده و ۱۸۰ تن مابقی نیز به همین منظور در اختیار فروشگاه های زنجیره ای و معتمد قرار گرفت.
وی تصریح کرد: علاوه بر این سهمیه جدید ۵۰۰ تنی نیز تا پایان سال در استان توزیع خواهد شد که این امر التهاب کاذبی را که برخی سودجویان و قصابی ها در خصوص گوشت قرمز ایجاد کردند برطرف کرده است.
وی با تاکید بر اینکه گوشت قرمز به میزان کافی در استان وجود دارد بیان کرد: گوشت های قرمز منجمد از کیفیت بسیار بالایی برخوردار و مربوط به دام جوان است در حالیکه بسیاری از قصابی ها گوشت گرم دام پیر را عرضه می کنند.
میردریکوند اضافه کرد: قیمت هر کیلوگرم از این گوشت ها بسته به نوع، از ۱۲۳ تا ۱۵۵ هزار تومان و شامل بره ۴۰ تا ۴۵ کیلوگرمی و گوساله ۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرمی می باشد که نشان می دهد این گوشت مربوط به دام جوان و بسیار با کیفیت است.
وی با اشاره به اینکه ماهانه ۶۰ تن گوشت قرمز در لرستان مصرف می شود بیان کرد: علاوه بر توزیع گوشت قرمز منجمد دربیش از ۱۲۰ فروشگاه زنجیره ای استان تمامی فروشگاه های معتمد و بزرگ محله ای که متصل به سامانه " کابوک" هستند این کالای اساسی را توزیع می کنند.
وی تاکید کرد: تا رسیدن قیمت این کالا به نرخ تعادل، عرضه ادامه خواهد داشت و در حال حاضر نیز کمبود گوشت قرمز در استان وجود ندارد بنابراین افزایش قیمت خودسرانه تخلف محسوب و با متخلفان برخورد می شود.
جریمه ۲۰ میلیون تومانی فروشگاه های متخلف
معاون بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین گفت: افزایش خودسرانه قیمت توسط قصابی ها یک تخلف بارز است و مردم باید این موارد را به سامانه ۱۲۴ گزارش دهند تا در سریع ترین زمان رسیدگی شود.
میردریکوند تاکید کرد: فروشگاه های محله ای نیز ملزم به نصب بنر در مکان تعیین شده هستند تا مردم از توزیع گوشت در آن محل اطلاع داشته باشند در غیر اینصورت ۲۰ میلیون تومان جریمه می شوند چراکه حواله گوشت قرمز منجمد دریافت کرده اند و ملزم به توزیع این کالا هستند.
توزیع یکهزار و ۳۰۰ تن برنج تنظیم بازار
معاون بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین گفت: توزیع یکهزار و ۳۰۰ تن برنج خارجی با قیمت مصوب و به منظور تنظیم بازار در استان آغاز شده است.
میردریکوند افزود: ۱۸۵ مباشر در استان و ۳۰ فروشگاه در شهرستان ها برای توزیع این کالا مشخص شده است و بنا بر مصوبات تنظیم بازار، هرکیلوگرم برنج ۱۹۰ هزار ریال به دست مصرف کننده می رسد.
وی با بیان اینکه محموله کامل این برنج در استان تخلیه شده است تصریح کرد: مصرف سرانه برنج در استان ۲۵ کیلوگرم و سالانه حدود یکهزار تن است بنابراین در حال حاضر کمبود یا تشنجی در خصوص وجود این کالا و قیمت آن در بازار استان وجود ندارد.
مصرف سرانه برنج در استان ۲۵ کیلوگرم و سالانه حدود یکهزار تن است بنابراین در حال حاضر کمبود یا تشنجی در خصوص وجود این کالا و قیمت آن در بازار استان وجود ندارد.
ذخیره ۲۰۰ تن میوه شب عید
معاون بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین اضافه کرد: ۲۰۰ تن میوه مخصوص بازار شب عید خریداری و ذخیره سازی شده است که در زمان لازم و نیاز بازار، توزیع خواهد شد.
میردریکوند بیان کرد: ۱۵۰ تن پرتغال و ۵۰ تن سیب در سردخانه های استان ذخیره شده است و قیمت نهایی آن در زمان توزیع اعلام می شود چراکه در صورت اعلام نرخ در شرایط کنونی، احتمال سواستفاده دلالان و تشویش بازار پایان سال وجود دارد.
برپایی نمایشگاه عرضه کالاهای اساسی از ۱۸ اسفند
معاون بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین گفت:اقلام مورد نیاز عید به میزان کافی در استان ذخیره شده است و ۲۲ نمایشگاه عرضه مستقیم کالاهای اساسی از ۱۸ در همه شهرستانهای استان دایر میشود.
میردریکوند با بیان اینکه در خرمآباد هم نمایشگاه دائمی اتحادیه تعاون روستایی به عنوان روستا بازار فعال می شود ادامه داد: اجناس این نمایشگاه ها با دست کم ۱۰ درصد کمتر از قیمت بازار به صورت مستقیم عرضه میشود.
تشکیل ۸۵ پرونده برای قصابیهای متخلف
مدیر بازرسی و نظارت بر قیمت کالاهای اساسی جهادکشاورزی لرستان نیز به ایرنا گفت: ۸۵ پرونده طی یک ماه گذشته برای قصابیهای متخلف در استان تشکیل و به تعزیرات حکومتی ارسال شده است.
جواد احمدپور افزود: نظارت بر قصابی های استان طی یک ماه گذشته تشدید شده به نحوی که در این مدت ۲ هزار بازرسی از قصابی ها و مراکز عرضه گوشت منجمد در استان صورت گرفته که در این راستا ۸۵ پرونده به ارزش بیش از ۱۴۵ میلیون تومان تشکیل شده است و جرایم اولیه تعیین شده توسط بازرسان جهاد کشاورزی، در تعزیرات حکومتی افزایش می یابد بنابراین بازدارنده است.
مدیر بازرسی و نظارت بر قیمت کالاهای اساسی جهادکشاورزی لرستان همچنین با اشاره به پلمب هفت واحد قصابی در بروجرد به دلیل گرانفروشی ادامه داد: عمده تخلفات شناسایی شده، گرانفروشی و تعداد کمی نیز عدم رعایت موازین و دستورالعمل های بهداشتی بوده است و بسیاری از واحدها نیز تذکرات شفاهی دریافت کرده اند.
وی گفت: ۷۰ نیروی بازرس نظارت بر قیمت کالاهای اساسی جهاد کشاورزی لرستان در قالب ۵۰ تیم کاری روزهای تعطیل و غیر تعطیل فعال هستند و علاوه بر گشت های مشترک با دستگاه هایی مانند دامپزشکی، ۴۰ نفر نیروی بسیج نیز به این بازرس ها کمک می کنند.
احمدپور همچنین تاکید کرد: با توجه به اینکه برخی قصابی ها، به بهانه فروش گوشت بره، قیمت گوشت گرم را افزایش داده بودند، کشتار و فروش بره در قصابی های استان تا اطلاع ثانوی ممنوع شده اما توزیع گوشت بره منجمد با نرخ دولتی بلامانع است.
سهمیه جدید ۵۰۰ تنی گوشت قرمز تا پایان سال در استان توزیع خواهد شد
انجام ۲ هزار بازرسی از اصناف
مسوول نظارت و بازرسی جهادکشاورزی لرستان همچنین اضافه کرد: طی هفته گذشته ۲ هزار بازرسی از اصناف استان صورت گرفته که منجر به تشکیل ۹۵ پرونده تخلفاتی به ارزش ۵۰۰ میلیون تومان و پلمب پنج واحد صنفی متخلف شد.
احمدپور تصریح کرد: در طول هفته گذشته ۷۵ بازرس در قالب ۴۰ اکیپ بازرسی در راستای طرح فجر تا فطر کار بازرسی از صنوف را انجام دادند همچنین در این راستا روزانه گشت های مشترک با تعزیرات، اداره صمت، بهداشت و اصناف صورت می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: نظارت بر توزیع کالاهای تنظیم بازاری مانند برنج، گوشت منجمد و نظارت بر کار نانواییها در دستور کار است و از مردم تقاضا می شود هرگونه تخلف را به سامانه ۱۲۴ یا ۱۳۵ اطلاع دهند.
آغاز طرح نظارت بر بازار نوروز
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیزبه ایرنا گفت: طرح نظارت بر بازار نوروز از هشتم اسفندماه جاری با حضور ۳۰ تیم کارشناسی در استان آغاز شده است و تا چهارم اردیبهشت سال آینده ادامه دارد.
به گفته امیر طولابی تیم های نظارتی ۲ نفره صبح و عصر در بازار حضور دارند و بازرسی ها به صورت تخصصی انجام میشود همچنین در اجرای این طرح نیروهایی از اداره کل غله و خدمات بازرگانی، دانشگاه علوم پزشکی، سازمان جهاد کشاورزی، تعزیرات حکومتی و بازرسی اتاق اصناف استان حضور دارند.
معاون نظارت و بازرسی صمت لرستان تصریح کرد: اولویت بازرسیها با کالاهای اساسی مورد مصرف در ایام نوروز است اما اصناف خدماتی نیز مورد بازرسی قرار میگیرند.
طولابی با بیان اینکه در اجرای این نظارتها سه طرح اجرا میشود توضیح داد: یکی از طرحها، نظارت بر سالنهای غذاخوری، هتلها و سایر مکانها برای پذیرایی از مسافران نوروزی، طرح دیگر نظارت بر اقلام ویژه ایام نوروز و یک طرح نیز نظارت بر کالاهای ویژه ماه رمضان است.
وی اظهار داشت: در صورت مشاهده هرگونه کمفروشی، گرانفروشی، عدم درج قیمت، تقلب، عدم صدور فاکتور و عرضه خارج از شبکه به شدت با متخلفان برخورد میشود و مردم می توانند تخلفات را به شماره تلفن ۱۲۴ سازمان صمت استان اطلاع دهند.