به گزارش ایرنا، مجید آقازاده حبشی روز یکشنبه در همایش خیران آبرسان آذربایجان شرقی، با تاکید بر نقش حیات آب در زندگی بشر ، افزود: با توجه به فعالیت های مستمر و گسترده سال های اخیر افراد نیکوکار و خیرانی که در حوزه آبرسانی به مناطق مختلف کشور به خصوص روستاهای محروم وارد میدان شده اند، امورات مربوط به خیرین را معنایی دیگر بخشیده اند.
وی با اشاره به کمک های چند میلیاردی خیرین برای آبرسانی به مناطق محروم و روستایی در دورترین نقاط کشور، اهمیت این فعالیت را نه مربوط به هزینه های ریالی، که بیشتر از جنبه فکری، ایده پردازی و گذاشتن وقت، بسیار حایز اهمیت دانست که شاید چنین اقداماتی در هیچ جایی از جهان بروز و ظهور پیدا نکند.
آقازاده حبشی اظهار کرد: دستگاه های اجرایی از جمله شرکت های آب و فاضلاب استان ها باید زمینه ساز فعالیت خیرین آبرسان باشند تا این افراد بدون دغدغه به اقدامات و اجرای طرح های خیرانه خود بپردازند و باید توجه داشت که ما منت دار چنین افرادی هستیم.
وی ایجاد و راه اندازی مجمع خیرین آبرسان در کل کشور را یکی از سیاست های مهم و محوری معاونت فنی و مهندسی شرکت آبفا اعلام و اضافه کرد: در این راستا تاکنون تعداد ۱۲ مجمع استانی در کشور راه اندازی شده است که آذربایجان شرقی نیز از جمله استان های پیشگام و پیشرو در این زمینه می باشد.
آقازاده حبشی نیاز به آب آشامیدنی را یکی از مهمترین مطالبات به حق مردم به خصوص اهالی روستاهای دورافتاده دانست و با تاکید بر اینکه شرکت آب و فاضلاب در این زمینه طرح های مختلفی را سالانه اجرا می کند، محدودیت های مالی و اعتباری دولت را مورد اشاره قرار داد و یادآور شد: این طرح ها بدون حمایت مالی و فکری خیرین قابل تحقق نخواهد بود و ما به شدت نیازمند همکاری و مساعدت نیکوکاران هستیم.
وی افزایش جمعیت در سال های پس از انقلاب را یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در کمبودهای آبرسانی در کشور برشمرد و گفت: با وجود افزایش جمعیت شهرنشین و نیز تحریم ها و مشکلات اقتصادی، آمار و ارقام نشان می دهد موفقیت های بسیار چشم گیری در این رابطه حاصل شده است.
آقازاده حبشی افزود: در حالی که در سال ۱۳۵۷ از جمعیت ۱۷ میلیونی شهرنشین ایران ۶۴ درصد زیر پوشش شرکت های آب و فاضلاب قرار داشتند، این رقم در حال حاضر به ۱۰۰ درصد رسیده و جمیعت روستایی نیز در آن سال ها از مجموع ۱۸ میلیون نفر تنها ۱۲ درصد زیرپوشش بودند که این رقم نیز هم اکنون به ۸۱ درصد افزایش پیدا کرده است.
به گفته وی بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تلاش می شود با کمک خیران آبرسان ۹۲ درصد جمعیت روستایی کشور زیرپوشش قرار گرفته سپس این عدد به ۱۰۰ درصد برسد.
آقازاده حبشی بهره مندی از خیران آبرسان را مورد تاکید مقام وزارت و جزو رئوس فعالیت های شرکت های استانی بیان کرد و گفت: باید از کمک های مالی پایین و ارقام اندک با استفاده از ظرفیت خیرین مختلف ، طرح های بزرگی را به مورد اجرا بگذاریم.
* خیران آبرسان در ۹ شهر آذربایجان شرقی فعال هستند
به گزارش ایرنا، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی نیز در این همایش با بیان اینکه خیران آبرسان فعال در استان اقدامات بسیار بزرگ و چشم گیری را انجام داده اند، گفت: این افراد نیکوکار در تعداد ۹ شهر استان فعال هستند و تاکنون برای ۹۳ پارچه روستا آبرسانی کرده اند که این تعداد در تاریخ منطقه و حتی کشور بی سابقه است.
محمد خانی ، لوله گذاری به طول ۶۰ کیلومتر، حفر و تجهیز چاه به تعداد ۱۳ حلقه، احداث تعداد ۱۲ ایستگاه پمپاژ، ۳۳ کیلومتر شبکه توزیع آبرسانی و ۵۶ کیلومتر خطوط انتقال را از جمله رئوس فعالیت های خیران آبرسان در مناطق روستایی آذربایجان شرقی اعلام کرد.
وی اظهار کرد: در حالی که طی سالجاری طرح های مصوب آبرسانی به تعداد ۱۲۱ عنوان برای روستاهای آذربایجان شرقی در دست اجرا داشتیم، این تعداد با کمک خیران به ۱۷۸ روستا افزایش پیدا کرد که برای این طرح ها از سوی خیرین بیش از ۵۴ میلیارد تومان هزینه شده است.
خانی ادامه داد: بر اساس تفاهمات انجام شده با خیران آبرسان آذربایجان شرقی تعداد طرح های روستایی برای سال آینده ۱۸۳ روستا در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه طی سالجاری تعداد ۲۰۴ روستای آذربایجان شرقی از آب پایدار برخوردار شدند، برنامه سال آینده آبفای استان را در این خصوص ۲۳۰ روستا اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی تنش آبی در این استان را به دلیل خشکسالی و کاهش بارش ها، بحران زا اعلام و اضافه کرد: امسال هشت شهر استان شامل تبریز، مرند، سهند، هریس، هوراند، آذرشهر، بستان آباد و ملکان در وضعیت قرمز قرار داشتند و تعداد شهرهای دارای وضعیت زرد استان نیز ۱۳ بود که شرایط آبی آنها در بردار سر به سر قرار داشت.
خانی تعداد شهرهای دارای وضعیت سفید آبی آذربایجان شرقی را ۵۲ شهر اعلام کرد و در عین حال یادآور شد: با وجود کاهش ۵۱ درصدی بارش های طی سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۰، تلاش می کنیم برای سال اینده تنش آبی در شهرهای استان به حداقل ممکن برسد.
وی تعداد روستاهای دارای وضعیت قرمز آبی آذربایجان شرقی را نیز ۴۸۰ پارچه و تعداد مشترکین آبفا در این مناطق را یک میلیون و ۷۹۰ هزار و ۷۲۱ مشترک در تعداد ۲ هزار و ۷۳۱ روستا اعلام کرد.
خانی همچنین مشترکان آبفای آذربایجان شرقی در ۷۳ مرکز شهری را ۴ میلیون و ۲۳۵ هزار و ۴۳۰ فقره اعلام کرد.
به گفته وی میانگین بارش سالانه آذربایجان شرقی معادل ۲۵۰ میلی متر است که این عدد در سالجاری با ۳۰ درصد کاهش مواجه شده و سه حوزه آبریز استان شامل رودخانه های ارس، قزل لوزن و دریاچه اورمیهرا با چالش های اساسی روبرو کرده است.
خانی منابع تامین آب شرب آذربایجان شرقی را ۴۴۰ چاه شهری، ۸۶ چاه روستایی، ۱۲ سد و رودخانه، ۱۳۰ حلقه چاه عمیق، ۷۵ رشته قنات و ۱۸۰ دهنه چشمه اعلام کرد که ۱۳ هزار لیتر بر ثانیه از آنها آب تولید و به مصرف می شود.
وی از روند نزولی منایع اب تجدید پذیر استان خبر داد و یادآور شد: بر این اساس موضوع ابرسانی یکی از نیازهای بسیار مبرم شهروندان و روستانشینان است که باید نسبت به ترویج فعالیت خیران آبرسان توسط رسانه های عمومی اقدام شود.
* محدودیت های مالی دولت، همکاری با خیران آبرسان را ضروری می کند
معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز در این همایش ایجاد و راه اندازی تشکل های مردمی در حوزه آبرسانی را گامی بسیار مبارک و مفید برای آینده استان و کشور خواند و گفت: دستگاه های اجرایی باید برای توسعه فعالیت های این تشکل ها و مجمع ها همت گمارند.
جبارعلی ذاکر با اشاره به توصیه های مهم دینی و تاکیدات آموزه های قرآنی درباره انفاق و انفال، یادآور شد: طبق این آموزه ها که باید سرلوحه فعالیت های روز مره ما قرار بگیرد، ابتدا انفال از مال و سپس جان توصیه شده است.
وی خیران آبرسان را مصداق بارز آموزه های قرآنی درباره انفاق دانست و اظهار کرد: خیران آبرسان سنت حسنه ای را در آذربایجان شرقی بنا گذاشته اند و باید این مسیر به نسل های جدید و جوان و با تربیت خیران جدید تداوم یافته و تقویت شود.
ذاکر توان مالی دولت برای زیر پوشش قرار دادن آب شرب تمام روستاها را مورد اشاره قرار داد و گفت: در این راه نیازمند کمک خیران هستیم.