به گزارش خبرنگار ایرنا، یک نهال در آینده درختی تنومند است که در سایه سار آن میتوان لحظه ای خستگی را به در کرد و نفسی تازه کشید؛ پس باید هفته درختکاری را غنیمت شمرد و برای فرداهای سبز و آباد این سرزمین نهال امید و زندگی کاشت .
درختان سمبل سبزینگی و طراوت هستند ، سبزقامتانی که برای اکسیژن تازه در پیچ و خم توسعه شهر و پیشرفت بشر بارها با تبر بی مهری ها و آتش بی توجهی ها جان داده و سوخته اند.
درخت، سراسر شگفتی و زیبایی است که با آمدن بهار پیراهن سبز بر تن می کند و برگهایش را رنگ سبزی زیبا می آراید و تابستان که می رسد گلهایش به بار می نشیند و به میوه های خوشمزه تبدیل می شود، پاییز لباسی به رنگ زرد و نارنجی بر تن می کند و با آغاز سرما به شوق بیداری دوباره به خوابی عمیق فرو می رود.
درختان در فصول مختلف سال پناهگاه حیوانات نیز می شوند، در گرما و سرما آغوش خود را برای آشیانه پرندگان و حیوانات کوچک بی پناه می گشایند و گاه شاخه و برگهای خود را در برابر آفتاب سوزان تابستان می گستراند تا سایه بانی برای رهگذران خسته باشند.
حال این درختان بی ادعا که اکسیژن زمین را تامین می کنند در نتیجه قهر طبیعت و خشکسالی های طولانی، جاده سازی و شهرسازی و طمع تمام نشدنی انسان برای رفاه بیشتر، از ریشه کنده شده و قامت بلندشان بر زمین می افتد وحتی گاه فراتر از آن انسان های کینه جویی که خشم خود را بر سر درختان با آتش زدن آن ها خالی می کنند.
در شهرها روز به روز بر تعداد آدم ها، راه ها، خودروها و آپارتمان ها افزوده می شود اما در این میان درختان یکی پس از دیگری نقش بر زمین می شوند تا به جای آنها ابزارهای بی جان و ساخته بشر سربرآورند و مخرب طبیعت و بزرگترین منبع آلودگی و گرفتگی راه تنفس شهرنشینان شوند.
هر سال در آستانه نو شدن طبیعت و بیداری درختان، روزی به نام روز «درختکاری» جشن گرفته می شود تا نقش مهم این سبزقامتان را در تنفس شهر و حفظ محیط زیست به یاد آدمیان آورند و یادآوری کنند که به ازای خرید هر خودرو و ساخت هر آپارتمان و خیابان، باید یک نهال بکارند.
در سال های اخیر آلودگی هوا نفس بسیاری از شهرها و حتی کشورها را به شمارش انداخته به طوریکه بیشتر روزهای سال را شاهد آلودگی هوا هستیم تا جایی که بسیاری از کشورها همگام شده و در تصمیمی کلان به صورت هماهنگ اقدام به کاشت نهال در کشورهای مختلف آغاز شده است.
در همین راستا از سال جاری تصمیم بر کاشت یک میلیارد نهال به مدت چهار سال در ایران اسلامی گرفته شد که کار تولید آن از آذرماه سال جاری و به صورت پایلوت در نهالستان مادری کشور واقع در استان البرز آغاز شد.
سالانه تولید ۵۰ میلیون اصله نهال در البرز هدفگذاری شده
پیش از این معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با حضور در استان البرز به اجرای طرح تولید و کاشت سالانه یک میلیارد اصله نهال در کشور اشاره کرد و گفت: در اجرای این طرح تولید و کاشت سالانه ۵۰ میلیون اصله نهال در البرز هدفگذاری شده است.
نقی شعبانیان به ظرفیت نهالستان بزرگ مادری محمدشهر کرج اشاره کرد و افزود: تولید ۴۰ میلیون اصله نهال در این نهالستان محقق می شود.
وی در ادامه در خصوص ارزش منابع طبیعی، گفت: امروز دنیا با چالش های زیست محیطی زیادی از جمله بلایای طبیعی تا آلودگی خاک ،آب، فرسایش، ریزگرد، سیل، طوفان و تغییر اقلیم و عوامل ناشی از آن روبرو است و در کشور ما نیز همین بحران ها وجود دارد.
وی با بیان اینکه تمام این بحران ها ناشی از کم توجهی و بی توجهی به منابع طبیعی در سراسر دنیا است، اظهار کرد: کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست.
شعبانیان گفت: عرصه منابع طبیعی کشور از نظر کمیت مناسب است اما با قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک زمین کیفیت این منابع را پایین آورده است.
معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه به طرح تولید و کاشت یک میلیارد نهال اشاره کرد و گفت: برای اجرایی شدن این طرح برنامه های مختلفی انجام گرفته است.
وی تاکید کرد: حفظ منابع طبیعی وظیفه شرعی و قانونی و فرهنگی و تاریخی ماست که آموزه های دینی بر آن تاکید داشته ضمن اینکه رهبر معظم انقلاب نیز توجه زیادی به موضوع منابع طبیعی و درختکاری دارند و از نظر فرهنگی در اشعار ما از این موضوع نیز زیاد یاد شده است.
جنگل کاری با بیش از هزار سال قدمت
شعبانیان گفت: جنگل کاری کشور ما بیش از یک هزار سال قدمت دارد که نشان می دهد در بحث حفظ منابع طبیعی نباید کوتاهی کنیم.
وی اولین شاخص برای حفظ منابع طیعی را عاشق بودن عنوان کرد و افزود: حفاظت از منابع طبیعی یکی از سخت ترین مدیریت ها است و شب و روز نمی شناسد و با بحران های مختلفی روبرو است که اگر عاشق این مسوولیت نباشید کم می آورید.
وی شاخص دیگر صیانت از منابع طبیعی را دانش فنی عنوان کرد و گفت: تعامل با تمام دستگاه ها اجرایی بخش دیگر وظایف را به خود اختصاص می دهد.
شعبانیان گفت: امروز خوشبختانه مردم در خیلی از مسایل منابع طبیعی اظهار نظر می کنند و از ما جلوتر هستند که جای خوشحالی دارد که از نظر فرهنگی در منابع طبیعی در کشور رشد خوبی داشته ایم وگاهی انتقاداتی می شود که بیشتر سازنده است که نشان می دهد مردم منابع طبیعی را درک کرده و فهمیده اند.
نهالکاری ۱۰ میلیون هکتاری کشور
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز پیش از این با حضور در نهالستان بزرگ کرج گفت: با توجه به اینکه ایران یک کشور خشک و نیمه خشک است و بحران خشکی کشورهای همسایه و ایران را تهدید می کند ما هم مثل کشورهای همسایه به این نتیجه رسیدیم قدم های بلندتری را برای سرسبزتر کردن ایران برداریم.
عباسعلی نوبخت افزود: شروع این اقدام را هم با عملیات مطالعه و اجرای عملیات های مختلف آبخیزداری در سطح ۱۰ میلیون هکتار در برنامه های هفتم و هشتم توسعه کشور دیده ایم که با تولید یک میلیارد اصله نهال محقق شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه گونه های قابل کشت در این طرح برای اراضی طبیعی و جنگلی بومی کشور هستند، اظهار کرد: اراضی جنگلی تقسیم بندی شده اند به انواع تاج پوش (سایبان جنگل) و F۱ تا F۶ که در جاهایی که باید در جنگل کاری احیاءو غنی سازی کنیم بایستی گونه های بومی منطقه را بکاریم.
حفظ آب تضمین کننده امنیت زیستی کشور است
نوبخت تمام نهال ها و گونه های گیاهی را مثمر دانست و گفت: همین که این گونه ها می توانند در جذب و ترسیب کربن، تولید اکسیژن و ذخیره سازی و تولید آب تاثیرگذار باشند مثمر هستند.
وی افزود: مثمر بودن نباید فقط به میوه دادن یا تولید چوب بسنده شود زیرا در کل کارکردهای بازاری و قابل مبادله پوشش گیاهی ما در کل دنیا ۲۰ درصد است و ۸۰ درصد کارکردهای غیربازاری است که امنیت زیستی ممالک مختلف را تضمین می کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: امنیت زیست نیز همیشه یک حلقه اتصالی بین امنیت غذایی و امنیت ملی است و تمام فعالیت هایی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بر اساس اهدافی که این سازمان پیگیرمی کند و قوانینی که این سازمان را حمایت می کند همان حفظ امنیت حیاتی و زیستی است که تضمین کننده امنیت غذایی و ملی کشور است.
وی تصریح کرد: تمام به نوبه خود مثمر و مفید بوده و باید با کمک مردم برای تقویت پوشش گیاهی کشور تلاش کنیم .
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: به این دلیل باید تمام فعالیت هایی که در کشور در حوزه سازمان منابع طبیعی انجام می دهیم بر اساس خواسته و نیاز مملکت است و همه فعالیت ها برای ما قابل ارزش است و فعالیت های آبخیز تامین کننده کارهای کارشناسی و فنی است که در بخش های مختلف آبخیز بیولوژیک، مکانیک و بیومکانیک هست.
تولید و کاشت ۴۱ میلیون اصله نهال بومی در البرز
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز گفت: ۴۱ میلیون اصله نهال بومی در اجرای طرح ملی کاشت یک میلیارد نهال در بزرگترین نهالستان جنگلی و مادری کشور مستقر در البرز برای کاشت در نخستین سال اجرای این طرح در حال تولید است.
اصغر بیات با بیان اینکه طرح ملی کاشت یک میلیارد اصله نهال در سراسر کشور برای مدت چهار سال هدفگذاری شده است، افزود:شرایط اقلیمی دنیا و تغییراتی که به لحاظ خشکسالی و پدیده گرمایش کره زمین در حال وقوع است متاسفانه عوامل محدود کننده طبیعی مثل آفات، بیماری ها و خشکسالی ها و همچنین آتش سوزی های طبیعی رخ داده باعث شده بخش زیادی از جنگل های طبیعی در سطح دنیا رو به زوال رفته و از بین برود.
وی گفت: طبق دستور وزیر جهاد کشاورزی مقرر شد طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با کمک و مشارکت تمام دستگاه های دولتی مانند وزارت کشور، شهرداری ها، جهاد کشاورزی، سازمان منابع طبیعی و با همکاری و مشارکت سازمان های مردم نهاد و جوامع محلی و عموم مردم اجرا شود.
بیات با اشاره به اینکه آغاز این طرح ملی با کاشت ۱۱ میلیون اصله نهال در نهالستان بزرگ کرج از آذرماه سال جاری آغاز شده تا کاشت آن ها از سال آینده اجرا شود، افزود: این طرح از سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۵ اجرا می شود.
وی یادآور شد: از ۴۱ میلیون اصله نهال تولیدی در استان البرز قرار است ۱۱ میلیون اصله نهال توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در نهالستان بزرگ کرج، ۲۰ میلیون اصله نهال توسط شهرداری و ۱۰ میلیون اصله نیز توسط نهالستان های خصوصی مجاز زیر نظر جهاد کشاورزی تولید شود.
وی گفت: این نهال ها از سال آینده بر اساس مناطقی که در طرح مطالعاتی تعریف شده و مناسب درختکاری و جنگل کاری است توزیع و کاشته می شود که این مناطق در محور کرج- چالوس، طالقان، ساوجبلاغ، نظرآباد و اشتهارد مشخص شده است.
پنج هزار هکتار از عرصه های البرز نهالکاری می شود/کاهش آلودگی هوا
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با اشاره به اینکه در هر هکتار از این عرصه ها ۴۰۰ اصله نهال کاشته می شود، افزود: بر اساس مکان یابی انجام شده در سال جدید نزدیک به پنج هزار هکتار عرصه مکان یابی شده که زیرساختش در حال آماده سازی است تا این عملیات نهالکاری انجام شود.
وی در ادامه به نقش دستگاه های اجرایی مانند شهرداری ها، آبفا، آب منطقه ای و امثال در کمک به توسعه فضاهای سبز اشاره کرد و گفت: تامین آب این پروژه ها بسیار مهم است زیرا بنا به شرایط محدودیت نزولات جوی و منابع آب زیرزمینی در استان بخشی از آبیاری نهال ها و جنگل کاری ها قرار است از طریق پساب و حق آبه ای که آبفا تخصیص می دهد انجام شود تا آب مورد نیاز این نهال ها را تامین کنیم.
بیات از الزامات این طرح را اجرای مفاد قانون هوای پاک در کشور دانست و اظهار کرد: همچنین ماده ۱۵ قانون افزایش بهره وری و آیین نامه جلوگیری از آلودگی هوا از دیگر الزامات اجرای این طرح ملی می باشد که نشان از اثرات و فواید زیادی اجرای این طرح دارد و از مهمترین آن ها افزایش جنگل و سرانه فضای سبز استان و کشور و کاهش آلاینده های هوا است.
وی یادآور شد: سال جاری استان البرز و تهران جزو استان ها و کلانشهر هایی بودند که بیشتر سال هوایی ناسالم داشتند که این طرح تا حد زیادی می تواند باعث جذب آلاینده های هوا باشد.
تولید بیش از ۴۰ گونه نهال مثمر و غیرمثمر /اُرس نماد گیاهی البرز
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: در البرز بیش از ۴۰ گونه در نهالستان بزرگ کرج تولید می شود که با توجه به شرایط و منابع آبی در کشور و استان و عوامل محدود کننده بیشتر گونه های تولید شده مقاوم به کم آبی، آفات و بیماری ها هستند.
وی افزود: از جمله این گونه ها می توان به گونه اُرس یا سرو کوهی اشاره کرد که به عنوان گونه طبیعی استان البرز یک گونه سوزنی برگ طبیعی است.
وی با بیان اینکه در استان البرز سه نماد داریم، نماد گیاهی استان گونه اُرس، نماد جانوری عقاب طلایی و نماد خشت گلی تپه های ازبکی است که بر این اساس اُرس یکی از گونه های شاخصی است که جنگل های طبیعی اُرس را نیز داریم و کهنسال ترین اُرس کشور را در شهرستانک استان البرز داریم.
بیات بیان کرد: این درخت زنده و شاداب است و بیش از ۲۸۰۰ سال بر اساس دستگاه های سیم سنج موسسه تحقیقات جنگل های کشور عمر دارد و کهنسال ترین درخت ارس کشور است.
وی از دیگر گونه های در حال تولید را داغداغان، بنه، بادام، توت، سنجد، انار و زبان گنجشک عنوان کرد که مناسب شرایط اقلیمی استان است.
اشتغالزایی بسیار خوب در اجرای طرح ملی کاشت نهال
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با بیان اینکه این طرح اشتغالزایی خوبی دارد، گفت: مرحله تولید و کاشت نهال با مشارکت نیروهای جوان و بیکار در مقطع کارشناسی، تکنیسین و کارگری انجام می شود که روزانه بیش از ۸۰ نفر به صورت مستقیم فقط در نهالستان کرج فعال هستند.
وی افزود: در عرصه های جنگل کاری این اشتغالزایی بیشتر می شود و برنامه ریزی این است که اجرای این طرح با کمک بومی های هر منطقه انجام شود و اولویت اشتغالزایی برای نیروهای جوان روستاها و جوامع محلی است.