به گزارش ایرنا، مارکوس تِنوریو، تحلیلگر سیاسی برزیلی، در مصاحبه با تارنمای خبری – تحلیلی میدل ایست مانیتور گفت که درخواست آمریکا در مورد عدم صدور مجوز پهلوگیری به کشتی های نظامی ایرانی، نابجا و دخالت در امور داخلی برزیل است. وی گفت: برزیل حق حاکمیت بر دریای سرزمینی و بنادر خود را اعمال می کند و در خواست آمریکا از برزیل برای خروج (کشتی های) نیروی دریایی ایران یک مداخله نادرست در امور داخلی آن بود.
تنوریو گفت: اظهار نظر وزیر امور خارجه اسرائیل نیز کاملاً بر اساس ادعاهای نادرست است. حضور کشتی های ایرانی در بنادر برزیل هیچ خطری برای این کشور ایجاد نمیکند. ماموریت کشتی های مذکور صلح آمیز بوده و هدف از آن نکوداشت دوستی میان تهران و برازیلیاست. روابط با ایران یکی از دیرینه ترین روابط برزیل با کشورهای دیگر است.
وی افزود: رئیس جمهور لولا یک سیاستمدار بسیار ماهر با تجربه فراوان در میانجیگری مناقشات و اختلاف های میان طرف های درگیر است. از دیدگاه من، رئیس جمهور لولا می خواست این پیام را ارسال کند که دولت برزیل تغییر کرده و مطابق با منافع راهبردی جهانی و منطقه ای کشور عمل می کند. تنوریو می افزاید: این برزیل است که دیکته می کند سیاست خارجی و روابط آن با سایر کشورهای مستقل چگونه باشد.
به نوشته این تارنمای انگلیسی، رابطه خوب ایران و لولا امر تازه ای نیست. دیپلماسی با ایران یکی از نکات برجسته تلاش های لولا داسیلوا برای تقویت جایگاه بین المللی برزیل در دوره پیشین ریاست جمهوری وی بود. او در سال ۲۰۱۰ و جهت میانجی گری برای توافق هسته ای بین ایران و آمریکا در سفر به تهران با محمود احمدینژاد، رئیسجمهور وقت، دیدار کرد.
تنوریو افزود: سفر دو کشتی ایرانی به برزیل بخشی از جشن های ۱۲۰ سال روابط دیپلماتیک و تجاری دو کشور است.
سلسو آموریم (Celso Amorim) وزیر امور خارجه سابق برزیل و مشاور ویژه فعلی ریاست جمهوری در امور بینالملل نیز گفته که واکنش آمریکا و اسرائیل در انتقاد از حضور دو کشتی جنگی ایران در بندر ریودوژانیرو، عجیب است.
وی در گفتوگو با رسانه برزیلی او گلوبو (O Globo) تصریح کرد: ایران دشمن ما نیست. ما روابط عادی و خوبی با ایران داریم و طبق قوانین بینالمللی دریایی عمل میکنیم، این یک تصمیم حاکمیتی ماست.
الیزابت باگلی سفیر آمریکا در برزیل در ماه فوریه (بهمن/اسفند) مدعی شده بود که چنین کشتی هایی میتوانند تجارت غیرقانونی و تروریسم را تسهیل کنند. این نگرانی سپس توسط وزارت خارجه آمریکا تقویت شد.
لیور حایات (Lior Haiat) سخنگوی وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز در توییتی مدعی شده بود که کشتی های ایرانی در فهرست تحریم های آمریکا قرار گرفته اند. وی از مقام های برزیلی خواسته بود تا از پهلو گرفتن این ناوها جلوگیری کنند.
مشاور لولا داسیلوا رئیسجمهوری فعلی برزیل تاکید کرد: ما هیچ دلیلی نداریم که فکر کنیم کشتیها در یک فعالیت غیرقانونی و نامشروع شرکت می کنند، اما هرکسی حق دارد هر چه میخواهد فکر کند. این یک واکنش تعجبآور است.
فشارهای واشنگتن بر برزیل برای آنکه اجازه حضور کشتیهای ایرانی را در سواحل خود ندهد، رد شد و به دنبال مجوز دولت لولا داسیلوا، کشتیهای جنگی ایران، مکران (IRIS Macran) و دنا (IRIS Dena) تا ۱۳ اسفند در آبهای برزیل لنگر انداختند.
سفارت ایران نیز در بیانیه ای اعلام کرد که این ناوگروه برای "مأموریت صلح" به سراسر جهان میرود و سفر آن به برزیل بخشی از سیاست همکاری تهران با "کشورهای دوست" برای ارتقای امنیت مسیرهای تجاری دریایی است.