بجنورد- ایرنا- جشنواره سَمَنو پزون امروز (سه شنبه) با حضور شمار زیادی از شهروندان بجنوردی در محل فرهنگسرای شهروند مرکز خراسان شمالی برگزار شد که شور و هیجان خاصی به فضا داده بود.

چند سالی است که تولید سَمَنو در خراسان شمالی از حالت سنتی خارج و روندی صنعتی و کارگاهی را به خود گرفته است و مردم این خطه دیگر به سَمَنو به عنوان منبعی درآمدزا نگاه می کنند و در کنار آن سعی می کنند تا با برگزاری جشنواره و همایش های متفاوت، زمینه فرهنگی آن را نیز در این منطقه ترویج دهند.

چندی پیش جشنواره سمند در شهر درق گرمه برگزار شد و استقبال خوبی نیز از آن انجام شد اما امروز نیز مردم بجنورد دیگ‌های مسی را بر رقص شعله های آتش بر پا کردند و هنر و سلیقه خود را در پخت سَمَنو به نمایش گذاشتند.

امرو بوی سَمَنودر فضای محدوده فرهنگسرای شهرداری بجنورد پیچیده و شور و هجان خاصی به فضا داده بود به گونه ای که زنان و مردان گرداگرد یکدیگر هر یک به فراخور توان در فرآوری این معجون مقوی تلاش می کردند و محصولی را تولید می کنند که ریشه در آداب و سنن مردم این خطه دارد و در تمامی فصول سال با این معجون خوش طعم ذائقه هر مسافری را شیرین می کنند.

شورآفرینی بانوان در جشنواره سَمَنو

رییس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری بجنورد در حاشیه برگزاری این آیین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: جشنواره سَمَنوپزان همه ساله در اسفندماه با هدف زنده نگاه داشتن فرهنگ و آیین کهن نوروزی و ایجاد شور و نشاط در بجنورد برگزار می شود.

محمد موفق گفت: سَمَنوپزان از صبح امروز با برپایی اجاق و گذاشتن بیش از ۲۰ دیگ بزرگ بر روی آتش آغاز شد و در پایان مراحل پخت، سَمَنو تهیه شده برای فروش به مردم عرضه می شود تا برای عید سر سفره هفت سین نوروز قرار گیرد.

وی عنوان کرد: امسال بعد از سال‌های کرونایی استقبال خوبی از این جشنواره شد و شور و هیجان خاصی به فضای محیطی این منطقه تزریق شد.

رییس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری بجنورد ادامه داد: در کنار برگزاری این جشنواره، مراسم فرهنگی و هنری نیز برگزار شد که برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و جشنواره غذاهای سنتی از جمله این برنامه ها بود.

وی یادآور شد: جدای از این بازی های بومی و محلی و رقص آیینی نیز برای پرشور کردن جشنواره اجرا شد.

درق پایتخت سَمَنوی ایران

رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان گرمه نیز در حاشیه این جشنواره با اشاره به اینکه در این شهر ۲۰۳ کارگاه تولیدی سَمَنو وجود دارد، خاطرنشان کرد: از این تعداد ۲۰۰ کارگاه خانگی و سه کارگاه نیز بزرگ است که هر روز حدود ۶ دیگ بار می گذارند.

علی محمودی افزود: اکنون دیگر بازار سَمَنوی تولیدی دَرَق فقط منحصر به خراسان شمالی نیست بلکه این سمنوی با کیفیت به تمام کشور و حتی به بازارهای کیش نیز راه یافته است.

وی خاطر نشان کرد: کارگاههای بزرگ سَمَنوی این شهر هم اکنون ماهانه ۲ تُن سمنو به کیش می فرستند و بازارهای همه استانهای کشور نیز مشتری سمنوی درق است.

رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان گرمه افزود: در سال جاری ۴۰ کارگاه تولید سَمَنو از محل بنیاد برکت تسهیلات دریافت کرده و فضا و تجهیزات خود را ارتقا داده اند.

وی با بیان اینکه جشنواره سَمَنوپزان شهر دَرَق خراسان شمالی همه ساله در اسفندماه برگزار می شود، افزود: در این جشنواره حداقل ۱۶ دیگ سَمَنو تهیه می شود.

محمودی ادامه داد:هر دیگ سَمَنو گنجایش پخت ۱۵۰ کیلوگرم از این محصول را دارد و علاوه بر آن سه تُن سَمَنوی دیگر نیز از قبل آماده شده که در این روز به متقاضیان فروخته خواهد شد.

به گزارش ایرنا؛ پخت سَمَنودر خراسان شمالی با اجرای یک سری آداب و رسوم برگزار می‌شود که این امر موجب شده که پخت سَمَنوی شهردَرَق در شهرستان گرمه، به عنوان میراث فرهنگی ناملموس در سال ۹۴ به ثبت ملی برسد.

دانش فنی پخت این غذا از مهم‌ترین ویژگی های آن است، به طوری که ماندگاری سَمَنویی که در دیگر نقاط کشور پخت می‌شود به بیش از ۲ تا سه ماه نمی‌رسد، اما سَمَنوی دَرَق ، بدون استفاده از یخچال تا ۲ سال هم قابل نگهداری است.

سَمَنو از گندم جوانه زده به همراه آرد با پخت طولانی درست می شود و بیشتر به عنوان نذری یا در ایام عید نوروز مصرف می شود.

دَرَق با دارا بودن هفت هزار نفر جمعیت شهری در بخش مرکزی شهرستان گرمه استان خراسان شمالی ایران است و در جنوب غربی این استان قرار دارد و این شهر به دلیل تولید صدها تُن سَمَنو در سال به عنوان پایتخت سَمَنوی ایران شناخته شده‌ است.