تهران - ایرنا - نمایشگاه دائمی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت در محل ساختمان مرکزی هفدهم وزارت نفت در تهران آغاز به‌کار کرد.

به گزارش خبرنگار میراث‌فرهنگی ایرنا، نمایشگاه دائمی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت روز سه شنبه با حضور احمد محیط طباطبایی، رییس کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم)، حسین شاملی مدیرکل موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران، مریم اسماعیلی مسئول طرح‌های موزه‌ای مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت و جمعی از مدیران و مسیولان شرکت‌های وزارت نفت در محل ساختمان مرکزی هفدهم وزارت نفت در تهران گشایش یافت.

این نمایشگاه شامل هشت بخش اصلی است و سیر تاریخی و آثار مرتبط با توسعه صنعت در ایران از نیروی انسانی تا حوزه اکتشاف و پالایش نفت تا تجهیزات و تاسیسات نفت و پتروشیمی، حفاری، انتقال نفت و گاز، فرآورش، صادرات، توزیع، سازمان و اداره‌های نفت، هنر و نفت را در بر می‌گیرد.

در مسیر بازدید در ابتدای ورود، در بخش نیروی انسانی، تابلوی کارت‌های پرسنلی کارگران پالایشگاه آبادان و پرونده‌های کارگران و کارمندان، همچنین نمونه های اسناد مکتوب و اسناد دیداری شنیداری موجود در مرکز اسناد در کنار اشیا مرتبط و نیز تاریخچه‌ای از روند دستیابی به نفت در ایران قرار دارد.

در بخش اکتشاف نیز تفکیک و شناخت لایه‌های زمین شناسی و نمونه سنگ‌های زمین شناسی در کنار ابزار اکتشاف، ماکت یا تصاویری از یک چشمه جوشان نفت، عکس‌های مرتبط با چاه‌های نفت و نخستین فوران نفت در مسجد سلیمان به نمایش گذاشته شده است.

در بخش حفاری، سکوهای نفتی دریایی، نمونه‌هایی از مته‌های حفاری و نیز شبیه‌سازی یک دکل حفاری خشکی و رس مخزن نفتی نمایش داده شده است، شعار این بخش «طلای سیاه در دستان تو» است

بخش انتقال نفت و گاز با شعار «تلاش خستگی‌ناپذیر برای هدفی بزرگ» آماده سازی شده است، در این بخش خطوط لوله انتقال، ایستگاه‌های تقویت فشار، لوله‌های زیردریایی، بلومر و ابزار غواصی و مخابرات نفت معرفی شده است.

در بخش فرآورش با شعار «استقلال در صنعت» آزمایشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های نفت با ابزار آزمایشگاهی بازنمای شده است و پالایشگاه‌های نفتی و گازی نمونه عکس‌هایی از عسلویه و پتروشیمی در کنار محصولات حاصل از نفت خام و محصولات پتروشیمی، بشکه های نفت، انواع نفت و بنزین و سوخت هواپیما به‌عنوان صنایع بالادستی نفت به نمایش گذاشته است. همچنین در این بخش، ابزار آتش‌نشانی و اچ‌اس‌ئی ( HSE) در کنار عکس‌هایی از اطفاء حریق در حوادث نفتی، جنگ و آتش‌سوزی قرار گرفته است.

در بخش صادرات به عنوان بخش دیگر این نمایشگاه دائمی با شعار «نفت برای شکوفایی اقتصاد»، پایانه‌های صادراتی نفت، به‌عنوان بخش دیگری از صنایع بالادستی نفت در این بخش معرفی شده اند، این بخش شامل ماکت و نقشه‌های جزیره خارک و ماکت نفتکش، سکان کشتی و مخازن نفت پالایشگاهی، نفتکش‌های غول پیکر، کپسول های ال‌پی‌جی دریایی و خطوط لوله انتقال به شکل اشیاء و اسناد، عکس و فیلم است.

در این بخش که به کمک عکس‌ها و اشیاء بازنمایی می‌شود، شعبه‌های نفت و ارتباط مستقیم صنعت نفت با مردم به وسیله نمایش پمپ‌های بنزین و خودروها در خیابان، علمک‌های گاز، مصارف خانگی گاز و نفت، بخاری‌های نفتی و گازی، استفاده محصولات پتروشیمی در زندگی روزمره مد نظر و شعار محوری این بخش «نفت در خدمت آسایش و رفاه مردم» است.

بخشی از نمایشگاه مربوط به سازمان و اداره‌های نفت است، «یک ملت در مسیر اتحاد» شعار این بخش است که در آن تاریخچه شرکت ملی نفت و تشکیل وزارت نفت با مدد عکس‌ها و اسناد تاریخی بازگو می‌شود، آرم شرکت ملی، میز اداری ادوات و تجهیزات اداری، تأسیسات رفاهی و باشگاه‌های نفت در آبادان، تهران، محمودآباد و ... به نمایش گذاشته شده است. همچنین در این بخش ارائه میراث انسانی و بازنشستگان نفت و اشیا اهدایی به موزه و مرکز اسناد صنعت نفت نیز مدنظر است.

هنر و نفت با شعار «در سرزمین هنر و نفت» و موزه‌های نفت با شعار «میراث ماندگار» به عنوان بخش های دیگر نمایشگاه است. در این بخش حمایت صنعت نفت از هنرمندان با نمایش تابلوهای نقاشی و عکس، کارهای هنری به شکل ماکت یک شیر نفت که با نقش‌های ملی و بومی تزئین شده در بخش هنر و نفت به نمایش گذاشته شده است.

همچنین در بخش موزه‌های نفت نمایشگاه معرفی موزه‌های نفت و شهرهای تاریخی و میراث نفت و نیز پروژه های بالقوه میراث نفت معرفی شده است.