به گزارش ایرنا، آیت الله علیرضا اعرافی روز چهارشنبه در مراسم افتتاحیه هفتمین همایش ملی «سلامت معنوی اسلامی» در سالن همایش های غدیر سازمان تبلیغات اسلامی قم، نظریه کامل و جامع اسلام در خصوص معنویت اسلامی را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: عقلانیت معنوی و سلامت معنوی دو اصل مهم در کانون های نخست و بنیادین نظریه اسلامی هستند که این محور اختصاص به اسلام نداشته و برای همه بشریت می تواند راهگشا باشد.
وی با بیان اینکه سلامت معنویت مقوله ای عقلانی و فلسفی است، ابراز داشت: سلامت معنوی ضمن آنکه می تواند به عنوان یک روش و ابزار برای درمان ناهنجاری های روحی و گاهی جسمی به کار گرفته شود باید توجه کرد که سلامت معنوی ذاتاً بعد نفسی دارد.
وی بیان کرد: سلامت معنوی بر اساس آنچه بر اساس آموزه ها گفته شده بر پایه توحید و آخرت بنیان گذاری شده است؛ اگر سلامت معنوی از این بنیان فاصله بگیرد از مدار خود خارج شده و این نظریه در اندیشه درست خود قرار نگرفته است.
امام جمعه قم اضافه کرد: سلامت معنوی در منظومه یک جامعیت کلامی و فقهی نظام می یابد، در نتیجه وظیفه ما این است که آن را در یک نظام منسجم قرار داده و در قلمرو صحیح آن حرکت کنیم.
اعرافی با بیان اینکه مرزهای علوم اسلامی و علوم بشری با نگاهی گسترده از چند منظر باید توسعه پیدا کند، افزود: نخست آنکه ما نیازمند پایه ریزی دانشی با مفهوم سلامت معنوی هستیم که نیازمند تحقیقات جدید است؛ دوم آنکه مرزهای فقه مترقی اسلام باید گسترش یابد و در قلمرو فقههای نو و معاصر باید برنامه ریزی هایی با کمک و هم یاری یکدیگر در رشته سلامت معنوی صورت پذیرد.
وی ادامه داد: همچنین نظام سلامت معنوی باید مبتنی با این پایه ها برنامه ریزی و پایه ریزی شود و در نهایت باید علم در حوزه سلامت معنوی فعال شود همچنان که غربی ها به آن پرداخته اند.
اعرافی با بیان اینکه این چند قلمرو یعنی توسعه مرزهای علوم اسلامی به سمت سلامت و سلامت معنوی باید سوق داده شود، تاکید کرد: پیشنهاد بنده این است که این همایش ها به سمت همایش های تخصصی تر برود که دستاورد آن می تواند به کشورهای اسلامی و سایر کشورها عرضه شود.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با تاکید بر اینکه حوزه حدیث و سلامت معنوی و حوزه سنت و سلامت معنوی مورد توجه قرار گیرد، عنوان کرد: یکی از ابعاد پیچیده ما بعد از عقلانیت مبتنی بر غرایز طبیعی است که در تربیت سلامت معنوی تاثیر گذار است که مدیریت هیجانات و احساسات در رشد سلامت معنوی انسان در پرتو سلامت جامعه رقم می خورد.
سلامت معنوی بر همه عرصههای زندگی تأثیرگذار است
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور نیز در این همایش به تاثیر سلامت معنوی بر همه عرصه های زندگی اشاره کرد و گفت: از نظر ما مسلمانان سلامت معنوی روی همه عوامل اجتماعی تاثیرگذار است که حتی قبل از ازدواج و انتخاب همسر و تمام مراحل خلقت نوزاد موثر است.
علیرضا مرندی اظهار داشت: دوران کودکی و نوزادی انسان مناسبت ترین زمان برای شکل گیری شخصیت انسان و تاثیرپذیرترین زمان برای فراگیری مسائل فرهنگی، اخلاقی و معنوی است.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور با اشاره به اینکه عوامل محیطی خانم باردار متاثر از شرایط محیطی بوده و حتی هر چه سواد مادر بیشتر باشد روی خلق و خوی کودک تاثیر گذارتر است، افزود: حتی شرایط اجتماعی، فرهنگی و محیطی روی ویژگی های فردی و اجتماعی شخص تاثیرگذار است و فرد متاثر از این عوامل است.
مرندی اظهار کرد: مسلمانان اعتقادشان این است که آفرینش برای تکامل انسان آفریده شده و انسان می تواند به جایگاه خلیفه اللهی برسد؛ در نتیجه باید فرزندان خود را به جایگاهی بالاتر از خود برسانیم تا به مقام عالی انسانی دست یابند؛ همچنین باید علاوه بر آموزش و تعلیم و تربیت به او عشق و محبت را به کودک در همه دوران انتقال دهیم.
لزوم توجه به سلامت معنوی برای رفع آسیبهای اجتماعی و فرهنگی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این همایش، آسیب های مختلف اجتماعی و فرهنگی با سلامت معنوی را مورد توجه قرار داد و گفت: بشریت امروزه این را فهمیده که برای حل بیماری های مختلف جسمی، روحی، اجتماعی و فرهنگی باید به سلامت معنوی توجه کند.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه با بیان اینکه سلامت معنوی اسلامی یک فرا نظریه است، اظهار داشت: اگر این نظریه درست تبیین شود نباید آن را یک پارادایم دانست بلکه یک فرانظریه است و تمام نظریه های رفتاری ذیل آن تبیین می شود.
وی با بیان اینکه نظریه مهدویت پیوند وسیعی با سلامت معنوی دارد، ابراز داشت: نظریه مهدویت فرا نظریه ای است که منظومه ای از اخوت و خدمت به مردم است به همین دلیل پیوند وثیقی با سلامت معنوی و روحی دارد.
هفتمین همایش ملی «سلامت معنوی اسلامی» امروز با پیام رییس جمهور در قم آغاز شد و روز نوزدهم اسفندماه جاری به کار خود پایان می دهد.