لندن- ایرنا– شرکت کنندگان در نشستی که با موضوع «نقض‌های فراسرزمینی حقوق بشر با هدف بررسی ابعاد حقوقی ترور شهید سلیمانی» در حاشیه نشست ۵۲ شورای حقوق بشر سازمان ملل برگزار شد، بر لزوم مجازات عاملان و آمرین ترور ناجوانمردانه سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کردند.

به گزارش ایرنا، در این جلسه که به میزبانی «علی بحرینی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل در ژنو و با حضور سفرا و نمایندگان سایر کشورها و همچنین اندیشمندان و صاحب‌نظران بصورت برخط برگزار شد، مسائلی همچون خدمات فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ابعاد ترور ناجوانمردانه وی و همچنین چگونگی پاسخگویی از عاملان این جنایت هولناک و غیرقانونی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

سفیر کشورمان در ابتدای این نشست شهادت سردار سلیمانی را یک جنایت بین المللی خواند که مردم ایران هرگز از عدالتخواهی در این زمینه دست برنخواهند داشت.

وی تصریح کرد: غیرقانونی بودن این جنایت به لحاظ نقض فاحش قوانین بین المللی و حقوق بشر و نیز پیامدهای منفی کوتاه مدت و بلندمدت آن بر حاکمیت قانون و صلح و امنیت منطقه ای، ایجاب می کند که تمامی نهادهای بین المللی ذیربط، عاملان آن را پاسخگو بدانند و به دنبال عدالت برای قربانیان باشند.

بحرینی افزود: این ترور نه تنها نقض قانون و نظم بین المللی است، که به همان اندازه یک چالش فوق العاده برای حفظ هنجارها و استانداردهای اساسی حقوق بشر در مورد مصونیت از حق حیات بشمار می‌رود. از این رو سازوکارهای حقوق بشر سازمان ملل باید این نقض فاحش حقوق بشر را محکوم کنند و خواهان عدالت باشند، زیرا قوانین بین المللی حقوق بشر قربانی اصلی این‌گونه اعمال است.

در ادامه عباسعلی کدخدایی رئیس کمیته ویژه پیگیری حقوقی و بین‌المللی پرونده ترور و شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی نیز توضیحاتی را درباره اقدامات صورت گرفته برای دادخواهی در این پرونده ارائه داد.

وی با بیان اینکه ایالات متحده آمریکا مسئول این بی‌عدالتی و نقض فاحش حقوق بشر بشمار می‌رود از جامعه جهانی خواست تا اقدام واشنگتن را به‌عنوان یک تهدید واقعی برای صلح و امنیت بین‌الملل محکوم کند. وی به گزارش «اگنس کالامارد» گزارشگر ویژه سابق سازمان ملل متحده اشاره کرد و گفت که نامبرده ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی را قتل خودسرانه نامید و مسئول آن را آمریکا معرفی کرد که منشور سازمان ملل را نقض کرده است.

کدخدایی گفت که این گزارش می‌تواند دستمایه‌ای برای پایان دادن به اقدامات یکجانبه و غیرقانونی آمریکا مورد بهره‌برداری قرار گیرد. وی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران به نهضت و مسیر حاج قاسم سلیمانی برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی ادامه خواهد داد تا جهان به مکانی امنی برای همه تبدیل شود.

«الی حاتم» حقوق‌دان امور بین‌الملل ساکن پاریس نیز با ایراد سخنانی به بررسی ابعاد حقوقی ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی از نگاه قوانین بین‌المللی پرداخت. او اقدامات یکجانبه، قلدرمآبانه و غیرقانونی آمریکا را عامل بی‌نظمی و فجایع در جهان دانست اما گفت که هم زمان دنیای دیگری از کشورهای جویای صلح و احترام به قوانین بین‌المللی بدون دیکتاتوری ایالات متحده هست که در حال شکل‌گیری است.

او در این رابطه به کشورهای آمریکای لاتین، هند، پاکستان، خاورمیانه، از جمله ایران اشاره کرد که قادر خواهند بود تا به‌کمک هم، نظم جدیدی را در جهان ایجاد کنند که جایگزین نهادهای بین‌المللی تحت سلطه آمریکا شود. «حاتم» گفت: اکنون زمان احیای قوانین بین‌الملل رسیده است که هرگونه نقض اصول و موازین بین‌المللی از جمله ترور سردار قاسم سلیمانی محکوم شود.

در ادامه این جلسه سایر سخنرانان مطالبی را درباره تاثیر جنایت آمریکا در به شهادت رساندن فرمانده فقید سپاه قدس بر تضعیف نظام بین‌الملل ارائه کرده و آن را یک جنایت جنگی از سوی دونالد ترامپ نامیدند. همچنین سفرای سوریه و ونزوئلا نیز با ایراد سخنان کوتاهی بر ضرورت پاسخگو کردن عاملان این جنایت هولناک تاکید کردند.

نماینده دائم سوریه نزد سازمان ملل در ژنو شهید حاج قاسم سلیمانی را یک قهرمان و اسطوره الهام‌بخش برای جهانیان توصیف کرد و گفت: حاج قاسم سلیمانی یک رهبر و مدافع حقوق بشر عالی‌قدر بود. وی مانند یک قهرمان زندگی کرد و به درجه شهادت نائل شد.

«حیدر علی احمد» در این جلسه تصریح کرد: حاج قاسم سلیمانی یک اسطوره الهام‌بخش، نه تنها در منطقه غرب آسیا بلکه برای بسیاری از کشورها بشمار می‌رود.

به گزارش ایرنا، سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و ابو مهدی المهندس معاون سازمان الحشد الشعبی عراق به همراه هشت نفر دیگر از همراهان، بامداد جمعه ۱۳ دی ۱۳۹۸ در مسیر فرودگاه بغداد در اقدام تروریستی کاخ سفید به دستور "دونالد ترامپ" رییس‌جمهوری وقت آمریکا و با شلیک موشک‌های پهپادهای ارتش این کشور به شهادت رسیدند.